<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Belenézett a jósgömbbe a Nemzetközi Valutaalap.

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében, amelyet hétfőn tett közzé. E szerint az idén 3,4 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami megegyezik az októberben kiadott adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos az októberi előrejelzéssel. Az IMF azzal számol, hogy tavaly 3,1 százalékkal nőtt a globális GDP.

Nekünk még várnunk kell

A januári jelentés csak a vezető térségekkel és országokkal foglalkozik, ennél konkrétabb, így például a Magyarországgal is foglalkozó beszámolóját áprilisban ismerteti az IMF.

Az IMF hétfőn ismertetett jelentése szerint a fejlett országok gazdasági növekedése a tavalyi 1,6 százalékról az idén 1,9 százalékra, jövőre 2 százalékra nő. Az októberi jelentéshez képest az idei évvel kapcsolatos legújabb előrejelzését az IMF 0,1 százalékponttal a jövő évit 0,2 százalékponttal feljavította.

A globális gazdaságot továbbra is a fejlődő országok gazdasági teljesítménye hajtja: az országcsoport GDP-je a tavalyi 4,1 százalék után az idén 4,5 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal nőhet. Az októberi előrejelzéshez viszonyítva az idei GDP- növekedést 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, a jövő évre vonatkozó becslésén nem változtatott.

Trump kiszámíthatatlan

Az IMF a globális gazdaságra nézve a kockázatok közé sorolta az Egyesült Államok politikájával kapcsolatos bizonytalanságot, továbbá az országok befelé fordulását és a protekcionizmust. A dokumentum összeállítói hangsúlyozták, hogy a következő, áprilisi jelentés a kilátások tekintetében már a Trump-kormányzat konkrét gazdasági lépéseit figyelembe véve készülhet el.

Az euróövezet esetében az IMF 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését, és ugyancsak 1,6 százalékos bővülést vár jövőre is a tavalyi 1,7 százalék után. Németország gazdasági növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,5 százalékra lassul, ugyanilyen gazdasági növekedés lehet jövőre is. Októberben az IMF kisebb, 1,4 százalékos idei és jövő évi német gazdaságnövekedéssel számolt.

Betesz a Brexit

A brit gazdasági növekedés lassul, a tavalyi 2 százalék után az idén 1,5 százalékra, jövőre pedig 1,4 százalékra prognosztizálják. Az idei évre vonatkozó becslést az IMF 0,4 százalékponttal feljavította októberi előrejelzéséhez képest, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal rontotta.

Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 1,6 százalék után idén az októberben várt 2,2 százalék helyett 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 2,5 százalék lesz. A WEO-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy miután tavaly Oroszország GDP-je még 0,6 százalékkal zsugorodott, az idén már 1,1 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal nő, ahogy azt októberben is várták.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je a tavalyi 1,1 százalék után idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Az októberi jelentéshez képest az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal javította fel a washingtoni székhelyű szervezet.

Kína esetében az IMF a gazdasági növekedés fokozatos lassulására számít, a tavalyi 6,7 százalék után az idén 6,5 százalékkal, jövőre 6 százalékkal nő a GDP. Az októberi előrejelzésben az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslés 0,3 százalékponttal alacsonyabb volt.

India esetében épp ellentétes folyamatra számít az IMF: a tavalyi 6,6 százalék után az idén 7,2 százalék, jövőre 7,7 százalék lehet a gazdasági növekedés. Az októberi WEO-jelentés az idei évre nagyobb, 7,6 százalékos bővüléssel számolt.

Az IMF szerint Brazília kilábal a gazdasági válságból. Miután tavaly még 3,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén várhatóan 0,2 százalékkal, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő a GDP.

A WEO-jelentés szerint a kőolaj világpiaci átlagára tavalyhoz képest 2017-ben 19,9 százalékkal, jövőre további 3,7 százalékkal nő. A tavalyi átlagár 42,7 dollár, idén 51,2 dollár, jövőre 53,1 dollár lesz. A Nemzetközi Valutaalap a Dubai, a Brent és a WTI olajfajta árának várható alakulásából számítja az átlagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos