<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.

Drágul az élet, egyre többe kerül a bevásárlás. Miután egyre többször használunk bankkártyát a vásárlásainknál, az inflációt így az átlagos bankkártyás fizetések átlagösszegének markáns emelkedése is visszajelzi – írja elemzésében a Biztosdöntés.hu.

Az inflációval minden magyar találkozik, hiszen hétről hétre egyre több pénzt hagyunk ott a boltok pénztárainál bevásárláskor. Ez érthető, mivel az átárazások folyamatosan zajlanak a boltokban.

Az viszont új, hogy

az infláció már a bankkártyás fizetési adatokon is érződik

– írja lapunknak küldött elemzésében a Biztosdöntés.hu. Úgy vélik, akár az elektronikus fizetés áttörését jelző adatként betudható, hogy a hazai plasztikokkal bonyolított bankkártyás forgalomban az idei második negyedévben lebonyolított 396 millió fizetési tranzakció közel 29 százalékos növekedést takar éves szinten, míg a tranzakciók 3 490 milliárdos értéke ennél markánsabb, 35 százalékos bővülésről ad számot. Ezen belül markáns átalakulás figyelhető meg a fizetés összegét tekintve.

Idén tavasszal a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egy átlagos bankkártyás fizetés összege már meghaladta a 8 800 forintot, miközben a koronavírus válság elején az egy kártyás fizetésre jutó átlagos összeg alig lépte át a 8 000 forintot. A szakportál rámutat, ez az érték csökkenni szokott azért, mert a kártyabirtokosok egyre kisebb összegeket is kártyával fizetnek.

Az átlagos tranzakciós érték az idei második negyedévben eddig példátlan mértékű, 5,5 százalékos növekedést mutat – ezt csak annak tudhatjuk be, hogy egyre komolyabb összegek jelennek meg a bolti pénztárgépek kijelzőin – írják.

Az átlagos tranzakciós érték egy negyedéve alatt 5,5 százalékkal emelkedett. Fotó: Pixabay
Az átlagos tranzakciós érték egy negyedéve alatt 5,5 százalékkal emelkedett. Fotó: Pixabay

Az infláció jelenlétét jól mutatja, hogy két év alatt 3 százalékkal, 68 százalékról 71 százalékra nőtt az olyan bankkártyás fizetések száma, amikor az ügyfelek 10 ezer forintnál magasabb értékű árut vagy szolgáltatást fizettek plasztikjaikkal. Ezen belül is a legkomolyabb növekedést azon fizetések esetében lehetett mérni, amikor a kártyáról levett összeg meghaladta a 100 ezer forintot –

ma már minden ötödik bankkártyával elköltött forint ilyen összegű vásárlás keretében kerül a kereskedőkhöz.

Két éve a tranzakciók alig több, mint 17 százaléka esetében fizettek az ügyfelek 10 és 50 ezer forint közötti összeget a bankkártyájukkal, mostanra ez az arány már 18,5 százalékra nőtt. A következő hónapok statisztikái még markánsabban mutathatják majd ki az infláció jelenlétét.

Ugyanakkor az kifejezetten kedvező trendet jelez, hogy

a kisösszegű, tehát 10 ezer forint alatt maradó kártyás fizetéseknél továbbra is markánsan csökken az átlagos kosárérték

– írja a Biztosdöntés.hu. Az idei év második negyedévében ezek átlagos összege 3 209 forint volt, két évvel korábban még 3 455 forint volt az átlagérték és egy évvel ezelőtt is több, mint 80 forinttal magasabb volt a kis összegű kártyás tranzakciók átlagértéke. Ennek a számnak a csökkenése egyértelműen jelzi, hogy immár a mindennapi élet minden területén valós alternatívája a bankkártya a készpénznek és a magas készpénzfelvételi díjaknak – a legkisebb összeget is fizethetjük a kereskedőknél. Az online fizetőhelyekkel együtt immár közel 190 ezer helyen tudunk bankkártyát használni – áll az elemzésben.

A digitális fizetés elterjedése szempontjából rendkívül fontos, hogy Magyarországon jogszabály tiltja, hogy a bankkártyát elfogadó kereskedők összeghatárhoz kössék, milyen fizetéseknél engedik a plasztikhasználatot.  Persze – teszi hozzá a szakportál – ezzel maguk alatt vágnák a fát, hiszen kimutatható, hogy főleg a kisebb összegű fizetéseknél a bankkártyás vásárlók átlagos kosárértéke akár 30 százalékkal is nagyobb lehet, mint a készpénzes vevőké, akiknél az impulzusvásárlásnak az szab határt, hogy szeretik, ha bizonyos összeg a vásárlás után is pénztárcájukban marad.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG