<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Azon tizenhárom ország között vagyunk Európában, amelyek a koronavírus-járvány ellenére még nem vezették be az általános és középiskolákban a rendkívüli szünetet. A tegnapi kormánytájékoztató után szülők sokasága háborodott fel a bejelentésen - szerda éjjel olyan rendelet jelent meg, amely megtiltja az igazgatóknak, hogy szembe menjenek a kormány döntésével.
Illusztráció (Forrás: Depositphotos)

A rendelet kimondja, hogy az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet sem az intézményvezető, sem a jegyző, de még az Oktatási Hivatal sem rendelhet el. Mindeközben petíciót hoztak létre annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését az intézmények bezárásával is megakadályozzák. Magyarországon 1 millió 770 ezer 18 év alatti gyerek van. Mivel nincs iskolabezárás, nagyrészük továbbra is tömegközlekedéssel jár nap mint nap.

A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónőjét, Ulrich Magdolnát kértük a rendelet értékelésére. Ő személy szerint úgy látja, hogy ebben nincs semmi rendkívüli, valóban összehangolt intézkedésekre van szükség, hiszen egyrészt az általános iskolások felügyeletét megoldani nem egyszerű, másfelől az idén végző diákok érettségije is veszélybe kerülhet, harmadrészt a közoktatási intézményekben még nincs megoldva a távoktatás. Viszont tegnap még a rendőrség is kint volt náluk a higiénés szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozni és elmagyarázni a gyerekeknek a prevenció lényegét.

Nincs pánikhangulat

Egy budai általános iskola intézményvezetője név nélkül úgy nyilatkozott lapunknak, hogy központi levelet még nem kaptak, ők is csak a sajtóból értesültek az éjjeli rendelet megszületéséről. Ezzel együtt épp egy tájékoztató levelet fogalmaz a szülőknek, mintegy megnyugtatásul, bár pánikhangulatra utaló jelek egyáltalán nincsenek sem a szülők között, sem az iskolában. A legfontosabbnak a prevenciót tartja ő is, de véleménye szerint óhatatlanul a levegőben lóg, és biztosan be fog következni a bezárás elrendelése. Zárójelben megjegyezte: sajnos átmenetileg az új NAT-tal kapcsolatos forrongások, ellenvélemények, események felett sikerült a koronavírusnak győznie, és háttérbe szorítani azokat.

Országonként egyébként változó, milyen protokollt követnek a közoktatási intézmények bezárása terén. Míg a hasonló fertőzöttségű Románia már napokkal ezelőtt elrendelte az iskolások otthon maradását, addig a jóval több beteggel rendelkező Németországban továbbra sem korlátozták az oktatási intézményeket. Ausztriában sok tartományban hétfőtől nincs iskola négy hétig, de az intézmények fogadják a gyerekeket, ha nem megoldható az otthonlét a szülőknek. Külön kérik, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre.  Az osztrákoknál tehát a 6 ès 14 év közöttieknek nem teljes a bezárás, de ajánlott az otthon tartás. A tanároknak emiatt az iskolában kell lenni, hogy a beeső gyerekeket fogadni tudják. Ha a 14 év alattiak több mint kétharmada ezek után továbbra is megy suliba, további intézkedések lesznek, addig a társadalom szolidaritására számítanak.

Jön a távoktatás

Magyarországon a tegnapi kormányinfón csak az egyetemeket érintő bezárásról volt szó, melynek kapcsán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)  összegyűjtötte a tudnivalókat. Ezek szerint az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. között előre hozták a tavaszi szünetet, március 23. után távoktatás kezdődik meg, mely alatt nem látogathatók az intézmények. A kollégiumokat a jelenlegi információink szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia; amennyiben a hallgató számára nem megoldott a lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik ott maradását. A külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Az Index arról ír, hogy a Bocconi Egyetem kutatója Franciaország 27 év járvánügyi adatait elemezte. Egy járványtani modell használatával szimulálja, hogy a teljes népességben mennyivel csökken az influenzaszerű megbetegedés előfordulása egy kéthetes iskolabezárás hatására. A szimuláció szerint ennek a beavatkozásnak átlagosan december első felében lenne a legnagyobb hatása: akár 12-14 százalékkal is csökkenthetné az adott évben megbetegedők számát. A szerző arra jutott, hogy a koronavírus esetében, mivel legalább egy nagyságrenddel halálosabb a szokásos influenzánál, már egyértelműen megéri ilyen drasztikus intézkedéseket hozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG