Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hasonlóan a tavalyi évhez idén is felülbecsülte a kormány az áfából és a jövedéki adóból származó bevételeket, ahogy az új kisadók népszerűségét is. A magas négyhavi hiány ellenére tartható a deficitcél, ha nem nyúl a tartalékhoz a kormány, emiatt viszont nem marad mozgástere az év hátralévő részében. Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint lett.

Bár a költségvetési hiány négy hónap alatt elérte az egész évre tervezett deficit 96,6 százalékát, ez önmagában még nem jelent veszélyt az államháztartás számára. A rengeteg egyedi, illetve évről évre változó lefutású tétel (pl. kamatfizetés, állami beruházások) miatt az évközi hiányszámnak nincs igazán információtartalma. Annak érdekében, hogy értékelni lehessen az államháztartás évközi helyzetét, az egyenleg helyett az egyes tételek részletes vizsgálatára van szükség.

Ahol hiányzik az infláció…

Az eddig nyilvánosságra hozott, az első három hónapra vonatkozó részletes adatok alapján biztosat ugyan még nem lehet mondani, néhány fontosabb tendencia azonban nagyvonalakban már felvázolható. Az adóbevételek területén például jól látható, hogy másodjára is ugyanabba a folyóba lépett a kormány. A tavalyi után ugyanis az idei évre is igaznak tűnik, hogy túlságosan optimista volt a szaktárca a fogyasztáshoz kapcsolt adók és az új kisadók tervezésekor, viszont ez utóbbitól nem függetlenül alultervezte a társadalombiztosítási járulékokból származó bevételeket.

Mindez a számokra lefordítva azt jelenti, hogy az éves elmaradás a vártnál kisebb infláció miatt az általános forgalmi adón, a dohánykereskedelem visszaesése miatt pedig a jövedéki adón keresztül együttesen eléri a 150 milliárd forintot. A kisvállalati különadó és különösen a kisadózók tételes adójának felültervezése pedig együtt további 50 milliárd forinttal rontja a költségvetés egyenlegét. Ez azonban a hiánycél szempontjából úgy tűnik, hogy nem jelent gondot, mivel részben azért, mert a vártnál az idén is kevesebben választják az új kisadókat, a járulékokból és egyes gazdálkodói befizetésekből (például egyszerűsített vállalkozói adóból) származó bevételi többlet az első három hónap adatai alapján elérheti a 200 milliárd forintot. Így az összes adóbevétel több év után idén újra nagyjából annyi lesz, mint amennyi a tervekben szerepel.

Több jut a bérekre

A kiadási oldalra vonatkozó évközi előrejelzéseket még nagyobb bizonytalanság övezi, egy-két helyen azonban már itt is látszódnak az eltérések a költségvetési törvényben szereplő tervekhez képest. Előre láthatóan akár 120 milliárd forinttal is többet költhet a kormány a munkavállalói illetményekre, ami a nemrég publikált konvergenciaprogram magyarázata szerint a honvédelmi, rendvédelmi, valamint a szociális ágazatban dolgozók béremelésére vezethető vissza. Az MNB márciusi kiadványa szerint nagyjából ugyanekkora többletkiadást jelent a KLIK és a közmunkaprogram támogatásának megemelése, valamint a központi kormányzat által fizetendő kamatkiadások növekedése.

Az említett kiadásnövekedés hatását várhatóan két tényező mérsékelheti. Egyrészt úgy tűnik, hogy az államnak idén is kevesebbet kell majd különböző transzferekre (elsősorban lakástámogatásokra) költeni, másrészt a tervezettnél kevesebb uniós beruházás kisebb önköltséget követel a költségvetés részéről is. Mivel az említett két tétel mintegy 80 milliárd forintos kiadáscsökkenést jelent a tervekhez képest, így a központi alrendszer összes kiadása becslésünk szerint nagyjából 160 milliárd forinttal haladja meg az előirányzatban szereplő értéket.

Várható eltérés az előirányzatban szereplő összegtől.

Milliárd

GDP%

Egyenlegrontó tételek

440

1,4

Áfa, jövedéki adó

150

0,5

KIVA, KATA

50

0,2

Munkavállalói illetmények

120

0,4

Közmunkaprogram, KLIK

90

0,3

Kamatkiadások

30

0,1

Egyenlegjavító tételek

440

1,4

Járulék és eva

200

0,7

EU-s önrész és támogatások

80

0,3

Önkormányzatok gazdálkodása

60

0,2

Tartalék zárolása

100

0,3

Együtt

0

0,0

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az önkormányzati szektor egyenlege a jegybank becslése szerint 60 milliárd forinttal kedvezőbb lesz a vártnál, és feltételezzük, hogy a kormány nem költi el a költségvetés 100 milliárd forintnyi (Országvédelmi Alap elnevezésű) tartalékát, akkor tarthatónak tűnik a költségvetési törvényben szereplő GDP arányosan 2,9 százalékos hiánycél. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tartalék teljes befagyasztása azt jelenti, hogy az év hátralévő részében gyakorlatilag nincsen további mozgástere a kormánynak és akkori is elengedhetetlen a takarékos gazdálkodás, ha váratlan események nem rontják a költségvetés helyzetét. Ha viszont kedvezőtlen irányba fordulnak a folyamatok, akkor nem spórolható meg idén sem az évközi kiigazítás.

A hiány: 951,1 milliárd

Az első négy havi központi költségvetési egyenleg összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forintra teljesült.

Ezen belül a központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos szufficittel zártak. A tavaly ilyenkor hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 528,6 milliárd forint volt.

Miért ekkora a hiány?

A két év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek a központi alrendszer egész évre vonatkozó pénzforgalmi hiányára nincsenek hatással, vagyis nem veszélyeztetik a kitűzött hiánycél teljesülését.

Egyrészt az idei év április hónapjában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentős összegben meghaladták az előző évi összegeket, melynek legfőbb oka az, hogy a Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát. A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) előrehozott kifizetése értelemszerűen megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti.

Ezen kívül a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad. Rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás. Ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.

Nincs ok az aggodalomra

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások – a fenti okok miatt a korábbi éveknél nagyobb mértékben – meghaladják a bevételeket. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél ugyanakkor nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 %-a.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A járvány alatt is bízott a szerencséjében a magyar - megtelt az államkassza
Vég Márton | 2021. január 27. 18:26
Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.
Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Friss
hírlevél