<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hónapok óta egyre feszültebb a helyzet Szíria délkeleti sarkában, ahol Aszad elnök erői uralmuk alá vonják az eddig lázadó csoportok kezén levő területeket, nyomukban az iráni és Irán-barát erőkkel. Ahogy közeledtek a határhoz, Izrael egyre idegesebb lett, és az oroszoktól kért közbenjárást. Ez most megvalósul: ők adják a határőrséget Izrael és Szíria között.

Ki gondolta valaha is, hogy egy szép napon az izraeli-szír határon az orosz erők fognak rendet tartani? Most eljött ez az idő, és úgy tűnik, mindenkinek ez lesz a jó megoldás az utóbbi időben elmérgesedő helyzetben. Amíg 2011-ig, az arab tavaszig Aszad elnök vasmarokkal irányította Szíriát, nem volt gond, de aztán jött a polgárháború, és az izraeli határ mentén fekvő területeket részben az Iszlám Állam, részben más szunnita ellenzéki csoportok foglalták el.

Irán is a spájzban

Ezek nem veszélyeztették Izraelt, és a közelmúltig nem is változott a helyzet, mivel Aszad oroszok által 2015-ben feltámasztott rendszere korábban az Iszlám Állammal, valamint a Damaszkusz és Aleppo körüli ellenzéki erők felszámolásával volt elfoglalva, de most már eljutott odáig, hogy az ország délkeleti sarkában is visszavegye az uralmat. Ez önmagában még nem okozna feszültséget, de miután Aszadot nem csak orosz, hanem iráni erők is segítették talpra állni, most azok is ott menetelnek mindenhol, ahol zajlik a terület visszaszerzése.

Az iráni erők jóban vannak a szélsőséges síita Hezbollah szervezettel, amely elsősorban Libanonban tevékenykedik, és már többször indított rakétatámadások Izrael ellen. Ezért Izrael elemi érdeke, hogy a szervezet ne erősödjön tovább, vagyis ne kerüljenek a közelbe az iráni erők vagy az iráni támogatású milíciák. Márpedig a közelmúltban odakerültek, Izrael időnként légicsapást is mért rájuk, és intenzív izraeli-orosz párbeszéd zajlott az ügyben.

Ideiglenesen ott állomásozó orosz erők

Ennek most meglett az eredménye, az oroszok vállalták, hogy rendet tartanak, nem hagyják elfajulni a helyzetet, és felvonulnak a határ szíriai oldalára, oda, ahol régebben ENSZ-békefenntartók voltak egy széles sávban, de a polgárháború alatt visszavonultak, miután támadások érték őket. A tervek szerint az oroszok és az ENSZ-békefenntartók együtt fognak járőrözni, az ENSZ visszatérhet 6 év után a területre.

A orosz védelmi minisztérium egy magasrangú tisztségviselője a Reuters szerint egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők célja az ENSZ-erők elleni provokációk megakadályozása, az orosz csapatok ideiglenesen fognak ott állomásozni, amíg helyüket át nem adják a szír kormányerőknek a helyzet stabilizálódásakor.

Irán hátrébb vonult

Orosz közbenjárásra egyúttal az iráni erők visszavonták nehézfegyverzetüket az izraeli határtól 85 kilométerre, bár Izrael ezt még kevésnek találja. A fejlemények mindenesetre arra utalnak, hogy Oroszország igen befolyásos tényező lett a Közel-Keleten, amióta beavatkozott, hogy megmentse Aszad rezsimjét, majd leverje az Iszlám Államnak az Eufrátesz folyótól nyugatra lévő részét. Látszik, hogy Aszadon kívül Irán is hallgat az oroszokra, pláne, hogy nem is részben tőlük várja az amerikai elnök által felmondott atomegyezmény fenntartását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló