3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hónapok óta egyre feszültebb a helyzet Szíria délkeleti sarkában, ahol Aszad elnök erői uralmuk alá vonják az eddig lázadó csoportok kezén levő területeket, nyomukban az iráni és Irán-barát erőkkel. Ahogy közeledtek a határhoz, Izrael egyre idegesebb lett, és az oroszoktól kért közbenjárást. Ez most megvalósul: ők adják a határőrséget Izrael és Szíria között.

Ki gondolta valaha is, hogy egy szép napon az izraeli-szír határon az orosz erők fognak rendet tartani? Most eljött ez az idő, és úgy tűnik, mindenkinek ez lesz a jó megoldás az utóbbi időben elmérgesedő helyzetben. Amíg 2011-ig, az arab tavaszig Aszad elnök vasmarokkal irányította Szíriát, nem volt gond, de aztán jött a polgárháború, és az izraeli határ mentén fekvő területeket részben az Iszlám Állam, részben más szunnita ellenzéki csoportok foglalták el.

Irán is a spájzban

Ezek nem veszélyeztették Izraelt, és a közelmúltig nem is változott a helyzet, mivel Aszad oroszok által 2015-ben feltámasztott rendszere korábban az Iszlám Állammal, valamint a Damaszkusz és Aleppo körüli ellenzéki erők felszámolásával volt elfoglalva, de most már eljutott odáig, hogy az ország délkeleti sarkában is visszavegye az uralmat. Ez önmagában még nem okozna feszültséget, de miután Aszadot nem csak orosz, hanem iráni erők is segítették talpra állni, most azok is ott menetelnek mindenhol, ahol zajlik a terület visszaszerzése.

Az iráni erők jóban vannak a szélsőséges síita Hezbollah szervezettel, amely elsősorban Libanonban tevékenykedik, és már többször indított rakétatámadások Izrael ellen. Ezért Izrael elemi érdeke, hogy a szervezet ne erősödjön tovább, vagyis ne kerüljenek a közelbe az iráni erők vagy az iráni támogatású milíciák. Márpedig a közelmúltban odakerültek, Izrael időnként légicsapást is mért rájuk, és intenzív izraeli-orosz párbeszéd zajlott az ügyben.

Ideiglenesen ott állomásozó orosz erők

Ennek most meglett az eredménye, az oroszok vállalták, hogy rendet tartanak, nem hagyják elfajulni a helyzetet, és felvonulnak a határ szíriai oldalára, oda, ahol régebben ENSZ-békefenntartók voltak egy széles sávban, de a polgárháború alatt visszavonultak, miután támadások érték őket. A tervek szerint az oroszok és az ENSZ-békefenntartók együtt fognak járőrözni, az ENSZ visszatérhet 6 év után a területre.

A orosz védelmi minisztérium egy magasrangú tisztségviselője a Reuters szerint egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők célja az ENSZ-erők elleni provokációk megakadályozása, az orosz csapatok ideiglenesen fognak ott állomásozni, amíg helyüket át nem adják a szír kormányerőknek a helyzet stabilizálódásakor.

Irán hátrébb vonult

Orosz közbenjárásra egyúttal az iráni erők visszavonták nehézfegyverzetüket az izraeli határtól 85 kilométerre, bár Izrael ezt még kevésnek találja. A fejlemények mindenesetre arra utalnak, hogy Oroszország igen befolyásos tényező lett a Közel-Keleten, amióta beavatkozott, hogy megmentse Aszad rezsimjét, majd leverje az Iszlám Államnak az Eufrátesz folyótól nyugatra lévő részét. Látszik, hogy Aszadon kívül Irán is hallgat az oroszokra, pláne, hogy nem is részben tőlük várja az amerikai elnök által felmondott atomegyezmény fenntartását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG