TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hónapok óta egyre feszültebb a helyzet Szíria délkeleti sarkában, ahol Aszad elnök erői uralmuk alá vonják az eddig lázadó csoportok kezén levő területeket, nyomukban az iráni és Irán-barát erőkkel. Ahogy közeledtek a határhoz, Izrael egyre idegesebb lett, és az oroszoktól kért közbenjárást. Ez most megvalósul: ők adják a határőrséget Izrael és Szíria között.

Ki gondolta valaha is, hogy egy szép napon az izraeli-szír határon az orosz erők fognak rendet tartani? Most eljött ez az idő, és úgy tűnik, mindenkinek ez lesz a jó megoldás az utóbbi időben elmérgesedő helyzetben. Amíg 2011-ig, az arab tavaszig Aszad elnök vasmarokkal irányította Szíriát, nem volt gond, de aztán jött a polgárháború, és az izraeli határ mentén fekvő területeket részben az Iszlám Állam, részben más szunnita ellenzéki csoportok foglalták el.

Irán is a spájzban

Ezek nem veszélyeztették Izraelt, és a közelmúltig nem is változott a helyzet, mivel Aszad oroszok által 2015-ben feltámasztott rendszere korábban az Iszlám Állammal, valamint a Damaszkusz és Aleppo körüli ellenzéki erők felszámolásával volt elfoglalva, de most már eljutott odáig, hogy az ország délkeleti sarkában is visszavegye az uralmat. Ez önmagában még nem okozna feszültséget, de miután Aszadot nem csak orosz, hanem iráni erők is segítették talpra állni, most azok is ott menetelnek mindenhol, ahol zajlik a terület visszaszerzése.

Az iráni erők jóban vannak a szélsőséges síita Hezbollah szervezettel, amely elsősorban Libanonban tevékenykedik, és már többször indított rakétatámadások Izrael ellen. Ezért Izrael elemi érdeke, hogy a szervezet ne erősödjön tovább, vagyis ne kerüljenek a közelbe az iráni erők vagy az iráni támogatású milíciák. Márpedig a közelmúltban odakerültek, Izrael időnként légicsapást is mért rájuk, és intenzív izraeli-orosz párbeszéd zajlott az ügyben.

Ideiglenesen ott állomásozó orosz erők

Ennek most meglett az eredménye, az oroszok vállalták, hogy rendet tartanak, nem hagyják elfajulni a helyzetet, és felvonulnak a határ szíriai oldalára, oda, ahol régebben ENSZ-békefenntartók voltak egy széles sávban, de a polgárháború alatt visszavonultak, miután támadások érték őket. A tervek szerint az oroszok és az ENSZ-békefenntartók együtt fognak járőrözni, az ENSZ visszatérhet 6 év után a területre.

A orosz védelmi minisztérium egy magasrangú tisztségviselője a Reuters szerint egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők célja az ENSZ-erők elleni provokációk megakadályozása, az orosz csapatok ideiglenesen fognak ott állomásozni, amíg helyüket át nem adják a szír kormányerőknek a helyzet stabilizálódásakor.

Irán hátrébb vonult

Orosz közbenjárásra egyúttal az iráni erők visszavonták nehézfegyverzetüket az izraeli határtól 85 kilométerre, bár Izrael ezt még kevésnek találja. A fejlemények mindenesetre arra utalnak, hogy Oroszország igen befolyásos tényező lett a Közel-Keleten, amióta beavatkozott, hogy megmentse Aszad rezsimjét, majd leverje az Iszlám Államnak az Eufrátesz folyótól nyugatra lévő részét. Látszik, hogy Aszadon kívül Irán is hallgat az oroszokra, pláne, hogy nem is részben tőlük várja az amerikai elnök által felmondott atomegyezmény fenntartását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél