2p

A francia mezőgazdaság nagyszerűségét bemutatni hivatott kiállítás váratlanul az ideges farmerek
demonstrációjának színtere lett nem sokkal azt megelőzően, hogy Macron elnök feltűnt volna a színen.

Francia farmerek egy csoportja szombat reggel behatolt a párizsi mezőgazdasági kiállításra a rendezvény nyitása előtt, nem sokkal megelőzve Emmanuel Macront, Franciaország államfőjét, aki szintén fel akarta keresni a kiállítást.

A gazdák okoztak fejfájást az elnöknek. Fotó: EPA/MOHAMMED BADRA
A gazdák okoztak fejfájást az elnöknek. Fotó: EPA/MOHAMMED BADRA

A Reuters összefoglalója szerint a tüntetők, akik szembekerültek a rohamrendőrséggel, Macron lemondását követelték és trágár szavakkal illeték az államfőt. A rendőrséget láthatóan váratlanul érte az akció, hiszen a kiállítás Franciaország nagyságát hivatott demonstrálni, nem a felhevült demonstrálók indulatait. A farmerek a világba kiáltották, hogy Franciaország az ő otthonuk, majd némi dulakodásba keveredtek a rohamrendőrökkel, akik legalább egyet közülük letartóztattak.

Macron reggelire látta vendégül a farmerek szakszervezeti vezetőit, majd azt tervezte, hogy felkeresi a kiállítást, ahol a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a kiskereskedők képviselőivel találkozik. A demonstrációra azzal reagált, hogy a tiltakozók gondjain nem segít az, ha kárt tesznek a kiállított termékekben és ráijesztenek a rendezvényre érkező látogatókra.

Utóbbiak még fél kilenc után is sorban álltak a bejárat előtt, miután a „balhé” miatt a rendezők nem tudták nyolc órakor megnyitni a vásárt. A kiállítás egyébként rendkívül népszerű: a kilenc nap alatt 600 ezer látogatót várnak a szervezők. Ez akár több is lehet, hiszen reklámnak bizonyára nem volt rossz a dühös farmerek rendzavarása.

A francia mezőgazdasági termelők több állami támogatást és bürokratikus teendőik egyszerűsítését várják a kormánytól. Kifogásolják, hogy az Ukrajnából érkező olcsó mezőgazdasági termékek inkorrekt versenyt teremtenek az árujukkal szemben. Útlezárásokkal színezett korábbi megmozdulásaikkal felhagytak, amikor Gabriel Attal miniszterelnök 400 millió eurós intézkedéscsomagot ajánlott fel a támogatásukra. Ezt azonban sokan közülük keveslik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG