<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Joe Biden idei bukdácsolása miatt eleve hátránnyal indult a baloldali jelölt az állam kormányzóválasztásán, de nem csak emiatt kaptak ki a demokraták. A republikánusok az előző elnök tomboló stílusa helyett egy nála visszafogottabb arcot indítottak, olyasvalakit, aki, bár Donald Trumpéhoz hasonló szólamokkal dolgozik, mégsem ijeszti el a mérsékelteket. A húzás bejött, és ezzel megszülethetett a konzervatív siker új receptje is a következő választásokra.

Joe Biden már épp kezdhette volna jobban érezni magát, mire hirtelen kapott egy jókora gyomrost. Az amerikai elnök jelenleg a Glasgow-i COP26 klímacsúcson igyekszik erőt mutatni, és úgy tűnik, ez sikerül is neki - a keddi eredményei után azonban szerdán arra ébredt, hogy a republikánus Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást a demokrata Terry McAuliffe előtt.

Önmagán túlmutatóan is rossz hír ez az amerikai baloldalnak, mert az elemzők úgy vélik, a republikánus oldal ezen a választáson megtalálhatta a siker receptjét, amit a jövőre esedékes, félidős, majd a 2024-es, következő, "rendes" választáson is bevet majd.

Megérkezett az emberarcú trumpizmus

Youngkin győzelméhez az kellett, hogy egyszerre szólítsa meg a hardcore trumpista jobboldaliakat és azokat a visszafogottabb konzervatívokat, akiknek az előző elnök immár vállalhatatlanná vált. Ehhez az elemzések szerint két dolgot kellett megvalósítania.

Először is, a radikálisok megtartásáért Trumpot követve neki is bele kellett merítkeznie az összeesküvés-elméletekbe. Kampánya során egyebek mellett azt pedzegette, hogy critical race theoryt oktatnak a gyerekeknek az állami iskolákban (nem oktatnak, de ez nem számított). Ez nagyon leegyszerűsítve arról szól, hogy bőrszín szerint más jogi elbánásban részesülnek az emberek - Youngkin kampányában ez úgy jelent meg, hogy arra nevelik a színesbőrű gyerekeket, hogy áldozatként tekintsenek magukra, a fehéreket meg arra, hogy ők elnyomók, és ezért bűntudatot érezzenek.

Youngkin arról az összeesküvés-elméletről is beszélt, mely szerint FBI-ügynökök épülnek be az iskolák vezetői testületébe, és ott elnyomják a konzervatív hangokat. A republikánus induló kritizálta a maszkviselési kötelezettségeket is.

A republikánus párti Glenn Youngkin ünnepel a Virginia állambeli Chantillyben 2021. november 3-án, miután megnyerte a kormányzóválasztást Virginia államban. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)A republikánus párti Glenn Youngkin ünnepel a Virginia állambeli Chantillyben 2021. november 3-án, miután megnyerte a kormányzóválasztást Virginia államban. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Ezek mind erősen trumpi szólamok, Youngkin azonban mégsem váltott ki extrém reakciókat velük - nem tüzelte erőszakra a szélsőségeket, és közben nem is ijesztette el a mérsékelteket. Ezt pedig a tudatosság mellett azért is sikerült összehoznia - és itt jön a siker receptjének második összetevője - mert a beszámolók szerint Youngkin a tomboló ex-elnökkel szemben leginkább a barátságos kertvárosi apuka típusba sorolható. Vagyis: ami Trump szájából harsogó lázítás lett volna, az az övéből egy komoly apa aggodalmaskodásaként csusszant ki. És ezzel a komolyabb bűnözéstől, migrációtól, gazdasági leszakadástól nem sújtott Virginia állam lakosai abszolút tudtak is azonosulni.

Ugyancsak Trump örökségét folytatta Youngkin abban az értelemben, hogy az üzleti életből érkezett a politikába. Ezzel a kívülállósággal - ha úgy tetszik, be nem hálózottsággal - pedig még mindig lehet aratni, mint azt ahogy egyébként itthon Márki-Zay Péter menetelése is megmutatta. Ezzel szemben a demokrata Terry McAuliffe egész életében csak politikusként dolgozott, már Barack Obama alatt is vezette az államot. Tapasztalata most hátrányként jelent meg.

A kevesebből több lett, a többől meg kevesebb

Teljesen ellentétes volt az is, ahogy a két nagy párt erős emberei a két jelölt versenyét kezelték. Ez mondjuk aligha meglepő: Joe Biden kétszer is elutazott az államba, hogy McAuliffe-nek kampányoljon, Donald Trump viszont ezúttal távol tartotta magát a csatatértől - Youngkin meg Trumpot kerülte.

Mivel az emberekben még élénken él a Capitolium szétdúlásának az emléke, egyértelmű volt, hogy a republikánus jelölt jobban jár, ha eltávolítja magát a nagy elődtől (és csak a szólamait veszi át), ahogy a demokraták számára is egyértelmű ziccernek tűnt, hogy megpróbálják Youngkint a lehető legjobban összetrumpozni. Biden is azzal riogatott a kampányeseményein, hogy Trump a kormányzójelölt nyomában fog visszalopakodni a hatalomba. A paráztatás nem jött be, pedig elképzelhető, hogy hosszú távon tényleg ez fog történni - erről nemsokára bővebben.

Maga a jobboldali mumus mindenesetre a választási eredményekre reagáló közleményében trükkösen persze mégiscsak magáénak követelte a sikert:

"Úgy tűnik, Terry McAuliffe kampánya egy bizonyos Trump nevű személy ellen nagyon sokat segített Glenn Youngkinnak. Még csak kampányolnom sem kellett Youngkinért, mert McAuliffe megtette helyettem. Köszönjük a MAGA szavazóinak, hogy nagyszerűen szerepeltek!"

Lényegében arról van szó, hogy a demokraták a múlttal kampányoltak, míg a republikánusok a jövővel, mint egy elemző megjegyzi.

A Biden-hatás

Az elszámított stratégia mellett persze a regnáló elnök zuhanórepülésben lévő népszerűsége se segített párttársa esélyein. Biden nem tudott elég nagy gazdasági visszapattanást felmutatni, a Covid-helyzet odaát is elhúzódik, és még házon belül sincs egyetértés a klíma- és a szociális reformcsomagjáról se, pedig azokat már jelentősen megkurtították az eredeti tervekhez képest.

Az elnök legdurvább hibája persze az afganisztáni kivonulás félrekezelése volt. Nem csoda, hogy Biden most nemzetközi színtéren, a COP26 klímacsúcson igyekszik valami maradandót alkotni, és népszerűségi pontokat nyerni.

Biden médiamegjelenései sem segítettek McAuliffe-n. Bár a republikánusok a magyarországi jobboldalhoz hasonlóan azt hangoztatják, hogy óriási médiaellenszélben léteznek, és a mainstream média balos, és a demokratákat segíti, ez csak az örökké számkivetett, elnyomott, harcolni kényszerülő jobboldali önmítosz része.

A népmesei állítással szemben az amerikai mainstream média a demokraták minden megingásáról beszámolt, hiszen egyrészt ez a feladata, másrészt ez nézőket hoz - és hát megingásból Biden idei évében nem volt hiány. Az elnöki süllyedés pedig magával húzta a kormányzójelöltet is.

A deklaráltan republikánus csatornák viszont - szintén a hazai helyzethez hasonlóan - összezártak, és felsorakoztak a jobboldali jelölt mögött. Mint egy elemző megjegyzi, őket nem húzza le az objektív tájékoztatás megkísérlésének a terhe.

Valami új kell a baloldalon

Úgy tűnik tehát, hogy a republikánusok megtalálták a nyerő receptet, várhatóan a fent taglalt "emberarcú trumpizmus" taktikával vágnak majd neki legalább a jövőre esedékes, félidei választásnak. Hosszabb távon pedig lehet, hogy ismét a szélsőjobb felé való tolódás lesz a stratégia.

Donald Trump egy évvel a veresége után még mindig azzal haknizik, hogy elcsalták a választást. És bár a volt elnök minden nagy közösségi oldalról ki van tiltva a capitoliumi dúlók felbujtása miatt, közben, úgy tűnik, halványulni kezd a párton belül a tőle való elzárkózás. A randalírozás után 10 republikánus képviselő a szavazta meg a demokratákkal együtt a második impeachment eljárást ellene - azóta kettő már le is mondott (nyolc még hátravan, reagálta le Trump).

Az ismert, hogy az előző elnök újra indulni akar a hatalomért 2024-ben, és ha Biden nem tudja valahogy kirángatni magát a gödörből, amibe belebukdácsolt, illetve nem tud felhajtani egy új, erős arcot maga mellé, akkor lehet, hogy újabb négy évnyi Trump-uralom elé néz a világ, mert elemzők szerint az utódjának kiszemelt helyettese, Kamala Harris, bár nagy reményeket fűztek hozzá, egyszerűen súlytalannak tűnik.

Ezek persze még csak találgatások, de az biztos, hogy a demokratáknak le kell vonniuk a tanulságot a virginiai választásból: a Trumppal való ijesztgetés lehet, hogy egy győzelemre elég volt, de még egyre már nem lesz az.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG