<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Joe Biden számára ez a második esély, hogy felmutasson egyfajta globális vezető képességet. Az amerikai elnökökre is érvényes, hogy nagy változtatásokat vagy a ciklusuk elején visznek át, vagy soha. Káncz Csaba jegyzete.

A G20-ak vezetői 2021. október 30-án és 31-én, Rómában kétnapos csúcstalálkozón vesznek részt, amelynek házigazdája az olasz G20-elnökség. Az ülés keretében a vezetők többek között a következő témákat vitatják meg: a COVID-oltóanyagokhoz való méltányos hozzáférés, energiaárak, nemzetközi adózás, valamint a fejlődő országokat érintő adósságenyhítési intézkedések. Emellett megbeszélést folytatnak arról, hogy miként lehet megerősíteni a jövőbeli világjárványokra való globális felkészültséget.

Előkészíteni a terepet a COP26 számára

Az éghajlatváltozással és környezetvédelemmel kapcsolatos ülésen a vezetők arra a kérdésre összpontosítanak, hogy a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez és a biológiai sokféleség globális csökkenésének visszafordításához fokozni kell a kötelezettségvállalásokat. Ez a megbeszélés előkészíti a terepet az ENSZ novemberben, Glasgow-ban (Egyesült Királyság) megrendezendő éghajlatváltozási konferenciája (COP26) számára, amely a G20-csúcstalálkozót követő napon a világ vezetőinek csúcstalálkozójával veszi kezdetét.

A fenntartható fejlődés témakörében a vezetők megbeszélést folytatnak arról, hogy a COVID-világjárvány okozta visszaesést követően miként lehet gyorsítani a fenntartható fejlődési célok megvalósításának irányába tett előrelépést.

A tervek szerint kitérnek arra is: miként kerülhető el, hogy a fejlődő országok még jobban lemaradjanak, amihez többek között elő kell mozdítani az olyan kezdeményezésekkel kapcsolatos munkát, mint például a G20-ak Afrika-paktuma.

Nagy bajban van az amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök is részt vesz a csúcstalálkozón. Ez a második esélye, hogy felmutasson egyfajta globális vezető képességet.

Csupán pár hónapja, a G7 demokráciák csúcstalálkozóján, Biden meggyőzően érvelt a szövetségesek és az amerikai közvélemény felé amellett, hogy több viharos és befelé forduló Trump-év után „Amerika visszatért”.

A júniusi szép szavak azonban hamarosan szétestek és elhiteltelenedtek, amint a világ elképedve követhette a kaotikus afganisztáni kivonulást, a Fehér Ház megrendítette az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal, Biden képtelen volt rákényszeríteni Moszkvát a kibertámadások befejezésére és a folyamatos zűrzavar akörül, hogy Washington elkötelezett-e Tajvan megvédésére egy esetleges kínai invázió esetén.

És mi van a viharos belpolitikában?

Ennyi külpolitikai baklövés után Biden számára csak annyi maradt, hogy a világ vezetőit meggyőzze: legalább az amerikai folyamatokat kézben tartja. A Fehér Ház urának saját nézőpontja szerint itt azt kell bizonyítania, hogy a demokraták által uralt Kongresszus elfogadja-e az 1,75 ezermilliárd dolláros népjóléti és klímaváltozási csomagot, valamint ezzel párhuzamosan az 1 ezermilliárd dolláros infrastrukturális csomagot, amelynek összeállításában Biden aktívan részt vett.

Csütörtökön Biden kifejtette, hogy szerinte mi a tét hazája számára: „Egy inflexiós pontnál vagyunk. A világ többi része most figyeli, hogy egyáltalán tudunk-e működni?”

Joe Biden. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)Joe Biden. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A demokrata törvényhozókkal lezajlott találkozóján gyakorlatilag könyörgött, hogy fogadják el mindkét csomagot. „A képviselőházi és a szenátusi többség, valamint az elnökségem hátralévő része függ attól, mi történik a jövő heti szavazáson”.

Biden saját pártja a mai napig huzakodik szociális program-csomagon, amelyet eredetileg 3,5 ezermilliárd dollárról indítottak. Biden úgy utazott el Rómába, hogy nem sikerült szavazást kieszközölnie. A szavazás talán jövő héten lesz – már ha egyáltalán.

Óriási a tét a Fehér Ház számára

Mint a Guardian írja, ha elbuknak a javaslatok, az katasztrofális hatással lehet Biden és a pártja esélyeire a jövő évi időközi választáson.

A szociálpolitikai csomag amúgy tényleg jelentős változásokat idézhetne elő az amerikai társadalomban: több millió ember számára megnövelnék a családi adókedvezmény mértékét, az iskoláskor előtti gyermekellátást, a gyest, és a kiadásokat a leggazdagabb amerikaira és cégekre kivetett adókból finanszíroznák. A republikánusok felháborodva fogadták az ötletet, szerintük a gazdagok adóztatása és a jelentősebb állami költekezés megakasztaná a gazdaság növekedését és tovább növelné az ország eladósodottságát.

Az amerikai elnökökre is érvényes, hogy nagy változtatásokat vagy a ciklusuk elején visznek át, vagy soha – hát még ha akkoráról van szó, amit a New York Times szerzője jelentőségében már a Franklin D. Roosevelt-féle New Dealhez hasonlít.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
hírlevél
Ingatlantájoló