4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az orosz-ukrán háború tavaly februárban alapjaiban megrengette a világrendet, emberek millióinak életét forgatva fel fenekestül. A támadó Oroszország sem kivétel ez alól, ahol Putyinék már egész kiskoruktól tudatosítanák a gyerekekben, hogy a világ jelentős része által elítélt „különleges hadművelet” tulajdonképpen jó dolog.

Május 9. Oroszország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, ekkor van ugyanis az a bizonyos győzelem napja, amelyen a Szovjetunió a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelmét ünneplik az országban – megadják a módját, hoznak pénzt, paripát, fegyvert. Az Economist cikke szerint idén a nevezetes nap alkalmából a moszkvai Győzelmi Múzeum történelmi játékot szervezett a gyerekeknek, az eseményről közzétett promóciós videóban a szovjet katonasapkát viselő fiatalok műanyag puskákkal lövöldöztek és játékgránátokat dobtak egy közeledő tankra, míg a tényleges eseményen a feladatok között rejtvények és hazafias szlogenek ismételgetése szerepelt. Mindezt ráadásul az ukrajnai invázió jelképeként elhíresült, Z-betűvel kivarrt pólót viselő személyzet és kísérők felügyelték.

A május 9-ei gyerekprogram mostanra aligha újdonság Oroszországban, hiszen ahogy arról laptársunk, az Mfor.hu is írt korábbi cikkében, az aktuális tanév szeptemberi kezdete óta egy titokzatos, „Beszélgetések fontos dolgokról” névre keresztelt tanóra keretében oktatják az „orosz értékeket". Szintén még 2022-ben egy arról szóló törvénytervezetet is elfogadott a Duma, hogy az egykori úttörőkre hajazó szervezetet hozzanak létre, ennek tervezett elnöke maga Vlagyimir Putyin lesz a New York Times cikke szerint.

Putyin az új úttörők vezére is lenne. Fotó: Depositphotos
Putyin az új úttörők vezére is lenne. Fotó: Depositphotos

A java még csak most jön

Az eddig bevezetett intézkedések nagyrészt azért alapvetően ártalmatlanok, már amennyire a gyerekek tömése politikai propagandával annak tekinthető – az orosz fiatalokat inkább a 2023 szeptemberében várható változások aggaszthatják igazán. Egyes iskolákban már bevezették azokat a hazafias tanórákat, amelyek szeptembertől minden orosz iskolába megérkeznek majd, ezeken többek között a 2014-es majdani ukrán forradalmat államcsínyként oktatják, valamint az inváziót pozitív színben állítják be – ami azonban még fontosabb, hogy a 16 éves és annál idősebb diákok számára kötelezővé válik a katonai alapkiképzés, amely például a Kalasnyikov kezeléséről is tartalmaz tanácsokat, valamint lőni is tanítják a gyerekeket. Nem titok, hogy az orosz államszervezet célja az, hogy a gyerekek pozitív benyomásokat szerezzenek a hadsereg mindennapjairól – elvégre sokan közülük hamarosan bevonulhatnak.

Működik a propaganda?

Az iskolák militarizálása kapcsán talán azonban mégis az a leginkább meglepő, hogy úgy tűnik, Vlagyimir Putyin terve bejött. Az Economist idézte a Levada Központ közvélemény-kutató 2022-es felmérését, itt a megkérdezettek 80 százaléka támogatta az úttörőszervezetek újjáélesztését, ez az arány pedig még magasabb volt az 55 évnél idősebbek körében.

A New York Timesnak pedig az azóta családjával már Lengyelországba menekült, 9. osztályt végző Irina arról mesélt, hogy az első változást akkor vették észre, amikor tavaly márciusban a moszkvai iskolában az informatika óra helyett olyan riportokat nézettük velük a tévében, amelyeken ukrán katonák adják meg magukat az oroszoknak, valamint azt is a fejükbe verték, hogy csak a hivatalos orosz forrásokból származó információkban szabad bízni.

A propagandának gyorsan meg is lett a hatása, és Irina azt tapasztalta, hogy azok a barátai, akik korábban megrettentek vagy összezavarodtak, már a hivatalos orosz álláspontot kezdték hangoztatni.

Hasonlót tapasztalt egy, a litván határ melletti iskolában angolt tanító tanárnő is, hiszen míg eleinte a diákok vitatkoztak azon, hogy Oroszország helyesen cselekszik-e, a hazafias oktatás térnyerésével ezek a viták egyszerűen eltűntek, és a gyerekek közül már sokan Z-betűket viselnek nyíltan, akiket pedig nem kedvelnek, azokat ukránnak szólítják – azaz úgy tűnik, minden a kormányzat tervei szerint halad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG