5p

Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.

„Kissinger” – ez a név valószínűleg még azoknak is mond valamit, akiket soha nem érdekelt a politika. Az egykori amerikai külügyminiszter évtizedekig visszatérő szereplője volt a híreknek, és szinte ugyanolyan ismert amerikai márkanévvé vált világszerte, mint a McDonald’s vagy éppen a Coca-Cola. Sokan csodálták, sokan gyűlölték, ignorálni azonban nem lehetett.

Vitatott megítélés

„Az amerikai diplomata archetípusa”, „a politikai manipuláció mestere”, „”popkulturális ikon”, írta róla például az amerikai CNBC arra utalva, hogy jóval több volt szimpla diplomatánál.

„A II. világháború utáni korszak legnagyobb hatalmú külügyminisztere”, „az Egyesült Államok hidegháborús történelmének alakítója”, jellemezte a New York Times. „Óriási hatalmú diplomata”, „Nobel-békedíjas”, akit kritikusai „háborús bűnösnek” tartanak, jegyezte meg a brit The Guardian.

Az általa alapított politikai tanácsadócég, a Kissinger Associates pedig azt írta: “Henry Kissingerre sokáig fognak emlékezni a béke ügyében elért eredményei miatt. De a jelleme az, amit sosem fogunk elfelejteni.”

Sokan csodálják, sokan gyűlölik, de megkerülni nem lehet. Fotó: Wikipédia/amerikai külügyminisztérium
Sokan csodálják, sokan gyűlölik, de megkerülni nem lehet. Fotó: Wikipédia/amerikai külügyminisztérium

Kissinger Németországban született – bajor akcentusa állítólag egész életében megmaradt –, de zsidó származása miatt 1938-ban családjával az Egyesült Államokba kellett menekülnie. 1943 és 1946 között az amerikai hadseregben szolgált, 1950-ben summa cum laude minősítéssel végzett a Harvard Egyetemen, ahol politikai tudományokat tanult. Később doktori fokozatot is szerzett, és tudományos területen dolgozott.

A tudomány művelése mellett idővel próbált politikai befolyásra is szert tenni: a 60-as években Nelson Rockefeller republikánus politikus külpolitikai tanácsadója volt az elnökjelöltségért folyó kampányaiban.

1969-ben Richard Nixon amerikai elnök – aki öt évvel később belebukott a Watergate-botrányba – nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezte ki, amellyel óriási befolyása lett az amerikai külpolitika felett. 1973-ban pedig külügyminiszterré is kinevezte Nixon – ezzel ő lett az első külföldi születésű amerikai külügyminiszter.

Kissinger a nemzetbiztonsági tanácsadói pozíciót 1975-ig, a külügyminiszteri posztot pedig 1977-ig töltötte be – azaz két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt irányította az amerikai külpolitikát. Vezető politikusok ezt követően még évtizedekig fordultak hozzá tanácsokért. 

Ami mellette szól...

A hatalomban töltött nyolc éve alatt az Egyesült Államok befejezte a véres vietnámi háborút – Kissinger a tűzszünet megkötésében játszott szerepéért és az amerikai csapatkivonásért 1973-ban Nobel-békedíjat kapott, a vietnámi  Lé Dúc Thoval közösen. A díj odaítélése azonban vitatott volt, a Nobel Bizottság két tagja tiltakozásul lemondott, Tho pedig visszautasította az elismerést mondván, hogy Dél-Vietnámban nem állt helyre a béke.

Kissinger egyúttal enyhülést hozott a Szovjetunióval fennálló hidegháborúban, valamint a Kínához fűződő viszonyban is, azaz segített lebontani a kommunista, távol-keleti ország több évtizedes diplomáciai elszigeteltségét a Nyugattal szemben.

A China News nekrológjában például „a kínai emberek régi barátjaként”, a kínai állami televízió híradása pedig „legendás diplomataként” említi.

Az úgynevezett közvetítő diplomáciájával (shuttle diplomacy) – ezt a kifejezést akkor használják, amikor kettő vagy több, a közvetlen tárgyalásokat elutasító fél közvetítő diplomaták segítségével tárgyal egymással – segített lezárni az 1973-as arab-izraeli háborút Egyiptom és Szíria, valamint Izrael között.

... és ami ellene

Politikáját azonban számos erős kritika is érte, különösen a baloldalról, mivel szerintük számos esetben semmibe vette az emberi jogokat szerte a világon, és minden áron védelmezte az amerikai érdekeket.

Kritikusai felemlegetik, hogy támogatta Indonézia katonai diktatúráját Észak-Timor, valamint Dél-Afrika apartheid rezsimjét Angola inváziójában. A CIA-val közösen segített megbuktatni Chile demokratikusan megválasztott elnökét, Salvatore Allandét, Nixonnal együtt szemet hunyt több százezer bengáli lemészárlása felett Pakisztánban, és a sort még lehetne folytatni.

"Szégyellnie kellene magát a nyilvánosság előtt. (...) Sokan a világban háborús bűnösként tekintenek Kissingerre – az Egyesült Államokban, ahol befolyásos barátok veszik körül, azonban sztárként ünneplik”, áll egy, a The Guardianban megjelent véleménycikkben, amely a 100. születésnapja alkalmából született.

2022 júliusában egyébként egy interjú során megkérdezték tőle, hogy volt-e olyan döntése, amit legszívesebben visszavonna. „Egész életem során gondolkoztam ezeken a problémákon. Ez a hobbim és a munkám is egyben” – válaszolta. – „Nos, azok az ajánlások, amiket tettem, a lehető legjobbak voltak, amikre akkor képes voltam.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG