BUX
34 670.67
+0.15%
+50.00
OTP
10 370.00
+1.07%
+110.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 2. 12:15

A koronavírus-fertőzés európai központjában, Olaszországban 34-re emelkedett a halálos áldozatok és csaknem 1700-ra a fertőzöttek száma. Németországban már Berlint is elérte a vírus. Kínában ugyanakkor csökken az új esetek számának növekedési üteme.

Alessandro Boselli gazdálkodó tehenei között az olaszországi Pieve Fissiragában, a "vörös zóna" szélén. EPA/MATTEO CORNER

Tovább terjed a koronavírus Olaszországban: ma reggeli adatok szerint 1694 regisztrált fertőzött van, kilenc százalékuk állapota súlyos. A halálos áldozatok száma 34-re emelkedett, 83-an viszont már meggyógyultak.

Az olasz ANSA hírügynökség adatai szerint a fertőzöttek többsége egyetlen tartományban, Lombardiában él, ahol 984-en kapták el a vírust. Ugyanakkor – ha kis számban is – Közép- és Dél-Olaszországban is vannak fertőzöttek.

Jönnek a vörös zónák

Az országot a betegség terjedésétől függően három zónára osztották fel:  az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. Az MTI szerint Lombardiában 10 önkormányzat van karantén alatt 47 ezer lakossal, Venetóban a 3500 lakosú Vo'Euganeo jutott erre a sorsra.

A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti, valamint a szintén északolasz Liguriában Savona város térségét, Marche tartományban pedig Pesaro és Urbino városát.

Ezeken a területeken március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket, felfüggesztették a sport- és tömegrendezvényeket, a múzeumok korlátozott számban látogathatók, a kórházakban pedig minimálisra csökkentették a látogatási időt.

Az óvintézkedések a síelőkre is vonatkoznak: a zártterű síliftek kabinjaiban harmadannyian utazhatnak egyszerre, mint eddig.

Zárva maradnak a milánói múzeumok

A sárga zónához tartozik Milánó is, ahol továbbra sem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is, pedig korábban Giuseppe Sala polgármester a város kulturális életének újraindítását szorgalmazta a félelem keltette bénultság oldására.

A sárga zónában maradt Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol nem tudják újraindítani hétfőtől az oktatást, mivel Velencében és Udinéban újabb betegeket találtak.

Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

Berlinbe is megérkezett

Németországban 16 tartomány közül eddig tízben találtak fertőzöttet, a betegek száma meghaladja a 130-at.

Berlinben az első fertőzöttet a hétvégén azonosították. Miután elkülönítették, megkezdték kezelését és azok felkutatását, akikkel a közelmúltban érintkezett. A Berliner Zeitung szerint egy fiatal férfiról van szó, aki vasárnap este jelentkezett egy kórházban. Állapota stabil.

Eközben a német Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy április 24-ig az összes kínai járatát törli, és Irán fővárosába, Teheránba sem indít járatokat április 30-ig.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 36 fertőzöttről tudnak. Az új betegek egyike egy egészségügyi dolgozó. Skóciából a hétvégén jelentették az első fertőzöttet.

Munkacsoportot állít fel von der Leyen

Hétfőn az Európai Bizottság elnöke közölte: az EU sürgősségi munkacsoportot állított fel a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedések összehangolására.

Ursula von der Leyen szerint a feladatokat öt uniós biztos hangolja össze. Munkájukról, valamint az intézkedésekről új honlapot indított a bizottság. Egyúttal a vírus európai terjedése miatt bevezetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.

Az intézkedések az ígéretek szerint azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban. A testület szerint minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére, ugyanakkor - bár a helyzet valószínűleg romlani fog egy ideig - óvakodni kell a pániktól.

A vírus az EU 27 tagállama közül eddig 18-at érint, amelyekből összesen 2100 fertőzést és 38 halálesetet jelentettek.

Kína: lassul a fertőzés üteme

A vírus "őshazájában", Kínában a halálos áldozatok száma 2912-re, a fertőzöttek száma pedig 80 ezer fölé nőtt. Utóbbiak közül ugyanakkor  több mint 44 ezren már meggyógyultak.

A napi új fertőzöttek száma egy hónapja nem látott szintre mérséklődött: vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak a hivatalos adatok szerint. Ez a szám Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt.

Mélyponton a kínai feldolgozóiparSoha nem látott mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban az új típusú koronavírus-járvány következtében. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a januári 51,1 pontról a múlt hónapban 40,3 pontra süllyedt. Ilyen gyenge adatot még egyszer sem jelentettek azóta, hogy a felmérés 2004 áprilisában elindult. Az index alacsonyabb volt még a pénzügyi világválság idején, 2008 novemberében számított 40,9 pontos adatnál is. Kínában január 23-tól vezettek be szigorú korlátozásokat a járvány megfékezésére. A gyárak ráadásul jellemzően bezárnak a kínai holdújév idejére, ami az idén január 24-én kezdődött. A járvány miatt a munkaszünetet országszerte meghosszabbították, a különféle karanténintézkedések és utazási korlátozások miatt pedig sok dolgozó nem tudott időben visszatérni a munkába. A kormányzat csupán február második felétől kezdte el arra biztatni a vállalatokat, hogy kezdjék meg ismét a tevékenységüket, miután a vírusfertőzések napi adatai csökkenő tendenciát mutattak. (MTI)

A járvány túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára, Hupej tartomány székhelyére korlátozódik: az új esetek közül 193-at jelentettek innen, és csupán hatot Kína egyéb területeiről.

90 ezer fertőzött világszerte

A BBC összesítése szerint világszerte eddig csaknem 90 ezer fertőzöttet találtak, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a háromezret. A halálesetek túlnyomó része, több mint 90 százaléka ugyanakkor egyetlen tartományban, Hupejben történt. Emellett további 10 országban vesztettek életüket a vírus következtében, Iránból például több mint 50, Dél-Koreából pedig 26 halottat jelentettek.

Magyarországon még nem találtak koronavírussal fertőzött embert.

Adathalászatra figyelmeztetnek

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a koronavírusra hivatkozó, a kiberbűnözők által küldött adathalász és zsarolóvírust tartalmazó e-mailek, közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője az M1-en. Bor Olivér szerint a bűnözők az emberek információéhségére alapozva, például az egyes országok egészségügyi minisztériumaira hivatkozva küldenek adathalász e-maileket. Olyan információt kínálnak, hogy hol lehet szájmaszkot beszerezni, cserébe pedig érzékeny adatokat kérnek a felhasználóktól. A szóvivő arra kért mindenkit, hogy nézze meg a levelek feladóját, illetve ne kattintson a gyanús, általában szenzációt ígérő csatolmányokra. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél