<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A színfalak mögött Washington az afgán kormány gyors összeomlásával számol és megerősödött a felismerés, hogy ez tartós károkat okozhat Biden elnök külpolitikai teljesítményén. A Fehér Ház most imádkozhat, hogy ne kezdődjön meg a nők és a politikai ellenfelek azonnali üldözése, illetve ne törjön ki rögtön egy polgárháború. Káncz Csaba jegyzete.

Hosszú hallgatás után tegnap Asraf Gáni afgán elnök bejelentette a nemzethez intézett tévébeszédében, hogy kormánya konzultációt folytat helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel a válság politikai rendezéséről, amellyel a béke és a stabilitás megteremtése a cél az országban. Nem részletezte, hogy pontosan milyen erőkkel konzultál, de azt állította, hogy ezek gyorsan haladnak, és eredményüket „hamarosan” megosztja honfitársaival. Hangsúlyozta, hogy nem akarja feladni az elmúlt legalább 20 év eredményeit és „történelmi feladatának” tekinti annak megakadályozását, hogy további ártatlan embereket gyilkoljanak meg.

Demoralizált összeomlás

Abdullah Abdullah, az afgán Nemzeti Kiegyezési Tanács vezetője a héten Katarban tárgyalt – ahol a Talibán tart fenn évek óta egy politikai irodát – és találkozott az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Pakisztán képviselőivel. Abdullah pénteken tért vissza Kabulba egy kompromisszumos javaslattal és azt órákon keresztül prezentálta Gáni elnöknek.  

Pénteki adatok szerint az ország 34 tartományi fővárosából már 17-et a Talibán ellenőriz és csapatai a ma reggeli jelentések szerint behatoltak Kabul külső negyedeibe. Nemcsak az afgán kormányerők omolnak össze kártyavárként, hanem a vezetők körében is demoralizált állapot tapasztalható. Kalid Pajenda afgán pénzügyminiszter például két hete lemondott és távozott országból.

Imádkozhat a Fehér Ház, hogy ne törjön ki polgárháború ( (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)Imádkozhat a Fehér Ház, hogy ne törjön ki polgárháború ( (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)

A tehetős afgánok ezrei nem várják meg a kimenetelt, hanem gyorsan menekülnek. Pakisztánba normál esetben kevesebb, mint 200 dollárért el lehetett röpülni Kabulból – nos, egy ilyen repülőjegy ezekben az órákban 750 dollárba kerül és jövő hétre már az összes gép tele van. 

Kanada mindeközben bejelentette, hogy több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezi, köztük női vezetőket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat, hogy megvédje őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától. Marco Mendicino kanadai bevándorlási miniszter pénteken közölte, mindez kiegészíti azt a kezdeményezést, amelynek keretében a kanadai kormánnyal együttműködött több ezer afgán tolmácsot és nagykövetségi dolgozót, illetve családjaikat telepítenék át az észak-amerikai országba - ismertette sajtókonferenciáján Mendicino.

Újabb vietnámi megaláztatás?

Washington eközben 3000 katonát küldött Kabulba, hogy evakuálják a mintegy 1400 fős nagykövetségi személyzetet. A diplomáciai dokumentumok egy részét elégetik, miközben szégyenszemre az USA arra kérte a Talibánt, hogy óvja meg a nagykövetség épületét. Kanada, Dánia, Norvégia és az Egyesült Királyság is csapatokat küld Kabulba a nagykövetség kimenekítésére.  

Az amerikai nagykövetség pánikszerű evakuálása azt mutatja, hogy a színfalak mögött a Pentagon és a Fehér Ház az afgán kormány gyors összeomlásával számol és megerősödött a felismerés, hogy ez tartós károkat okozhat Biden elnök külpolitikai teljesítményén.

Az ujjal mutogatás már meg is kezdődött a politikailag mélyen megosztott Egyesült Államokban.  Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője már csütörtökön leszögezte: „Biden döntése (a gyors kivonulásról) még rosszabb pályára taszított bennünket, mint Saigon megalázó eleste 1975-ben”.

Bizony a Fehér Ház most imádkozhat, hogy ne kezdődjön meg a nők és a politikai ellenfelek azonnali üldözése, illetve ne törjön ki rögtön egy polgárháború. Ez az amerikaiak milliói szemében elfogadhatatlan kimenetel lenne és ennek ódiuma visszahullana a csapatok gyors kivonását elrendelő Biden elnökre. Márpedig a polgárháborút nem lehet kizárni: az ország lakosságának 60 százaléka fiatal és különösen a városokban ezen ifjak milliói nem óhajtanak a Talibán szigorú iszlamista szabályai szerint élni.

A Talibán és a terrorista szervezetek

Trump volt elnök tavaly február végén kötötte meg a Talibánnal azt a groteszknek tekinthető „Békemegállapodást”, amely teljes amerikai csapatkivonást ígért idén április végéig.

A megállapodás legfőbb gyengesége abban rejlik, hogy míg az amerikai fél konkrét ütemezésű csapatkivonást ígért, addig a lázadók többségében szimbolikus gesztusokra kötelezték el magukat: ilyen például a tárgyalások megkezdése a nemzetközileg elismert kabuli kormánnyal, avagy az ígéret, hogy a Talibán által ellenőrzött területekről soha többé nem tűrnek el terrortámadást Amerika ellen. Mindezekhez képest az iszlamista felkelők még egy tartós tűzszünetre sem tettek ígéretet a békeszerződésben.

A békeszerződésre fittyet hányva a Talibán nem szakította meg a kapcsolatait olyan terrorcsoportokkal, mint az al-Kaida.  A Talibánok egyik legfontosabb szárnya, a Hakkani-hálózat szorosan együttműködik az al-Kaidával. 

Az a Talibánok érdeke is, hogy ne legyen teljes felfordulás az országban, ahova évente kereken 10 milliárd dollár nemzetközi segély érkezik, amely a központi költségvetés bevételi oldalának 90 százalékát teszi ki. Az országban a Talibán ellenőrzi az ópium-termesztés nagy részét és a bevételből finanszírozzák a fegyvervásárlásokat. Ennek éves bevételét szakértők 1,4 milliárd dollárra becsülik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos