<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai elnökre kulcsfontosságú tárgyalások várnak egy hetes útján.  A Fehér Ház urának és az európai szövetségeseknek a feszült globális geopolitikai helyzetben kell tartalommal megtölteniük a Trump által megrendített transzatlanti kapcsolatokat.  Káncz Csaba jegyzete.

Joe Biden amerikai elnök ma felkerekedik elnökségének első külföldi útjára, Európa irányába.  Az elkövetkező egy hétben részt vesz a G7-ek találkozóján, a NATO csúcstalálkozóján, találkozik az EU vezetőivel, hogy aztán június 16-án Genfben fejezze be európai tárgyalásait Vlagyimir Putyinnal. 

Milyen témák uralják a napirendet?

Boris Johnson brit miniszterelnök a G7 csúcs házigazdájaként négy prioritást tűzött ki a Cornwall-ban megrendezendő tárgyalásokra: a COVID járvány utáni fellendülés, a klímaváltozás / biodiverzitás, a szabadkereskedelem és a közös értékek.  A csoport globális kitekintésének szélesítése céljából Johnson a mostani ülésre meghívta Ausztrália, Dél-Korea, India és Dél-Afrika vezetőjét is. 

Joe Biden Európába jönJoe Biden Európába jön

Június 14-én aztán Biden számára egy zsúfolt napirendű NATO csúcs jön Brüsszelben.  Másfél évvel azután, hogy Macron elnök „agyhalottnak” nevezte, a katonai szervezet új stratégiai koncepciót tervez elfogadni.  Ez a NATO-t elvinné a klasszikus közös védelmi vállalásból egy globálisabb geopolitikai szerep felé, ahogyan nagyobb hangsúly helyeződik ezentúl a kiber-konfliktusokra és a klímaváltozásra is.

Bidennek a NATO csúcson reagálnia kell az egyre jobban fejlődő, különálló európai védelmi képességekre, különösen, hogy Párizs már folyamatosan európai „stratégiai autonómiáról” beszél.

A másik érzékeny kérdés Törökország ügye.  Erdogan elnök 2019-ben Sz-400-es orosz légvédelmi rakétarendszert vásárolt és legutóbb fellazította a NATO álláspontját Fehéroroszország Ryanair-banditizmusa ügyében.  Ankara érzi a növekvő amerikai nyomást, ezért hazaküldi az Sz-400 orosz kisegítő személyzetét, de a teljes ügyletet egyelőre nem hajlandó teljesen lefújni. 

Újraindítás a transzatlanti viszonyban

Valóban, a Fehér Ház urának és az európai szövetségeseknek ebben a feszült globális geopolitikai helyzetben tartalommal kell megtölteniük a Trump által megrendített transzatlanti kapcsolatokat.  Biden már maga mögött tudhatja Japán, Dél-Korea és Ausztrália támogatását Kína-ellenes stratégiája támogatóiként – most a kétkedő európai partnereket kell meggyőznie ugyanerről. 

Ez nem lesz egyszerű feladat.  Az USA európai szövetségesei ugyanis egyre inkább egy olyan nemzetközi gazdasági rendhez akarnak igazodni, amelyet a dinamikus kínai gazdaság is meghatároz.  A blokkosodó új Hidegháború lehetősége nem nyűgözi le az európai vezetést, azt egyre inkább az elmúlt fél évszázad amerikai unilateralizmusa hagyatékának tartja.  Biden szürke zónás stratégiája tehát egyre kényelmetlenebb pozícióba szorítja az európai szövetségeseket. 

Az első Hidegháború alatt a demokrácia értékei varázserővel bírtak, de mára ezek nem mindent eldöntő tényezők az USA szövetségeseinél – ahogyan általában a világ nagy részen sem.  Az európai vezetőket az amerikai hegemóniánál sokkal jobban érdeklik a kereskedelmi és gazdasági lehetőségek a partnereknél. 

Az európai vezető államokat lefoglalják belső problémáik, amelyek veszélyeztetik a belpolitikai stabilitást.  A COVID-19 járvány csak megerősítette több helyen a populista áramlatokat és alaposan megtépázta a szociális védőhálót.  A jóléti állam modellje kiüresedett és mindezen kihívások közepette a hátuk közepére sem kívánják a Biden kormányzat által szorgalmazott Peking-ellenes lépéseket.

A katonai dimenzió

A Fehér Háznak azt már sikerült elérnie, hogy az Európai Parlament felfüggesztette ratifikációját az EU-Kína befektetési egyezménynek.  De Biden többet akar az európai vezetőktől: álljanak ellent a kínai Új Selyemút infrastruktúra projekteknek, zárják ki a kínai technológiai vállalatokat és csatlakozzanak a Dél-kínai-tengeren az amerikai feltartóztató politikához.

Az EU külpolitikai főmegbízottja, Josep Borrell már ez utóbbi keretében utazott múlt héten 4 napos látogatásra Indonéziába, ahol találkozott többek között a védelmi miniszterrel és folytatott megbeszéléseket a Jakartában székelő ASEAN vezetőivel.  Előtte néhány nappal pedig Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter látogatta meg Guam csendes-óceáni szigetét, ahol szeptemberben a Bayern nevű német fregatt egy időre kiköt ázsiai körútja során.  A Guam szigetét uraló amerikai Andersen légitámaszpontnak kulcsszerepe lehet egy esetleges Kína elleni katonai konfliktusban.

Ezek a magas szintű európai látogatások már beismerései annak, hogy a globális erőviszonyok eltolódtak a Indo-csendes-óceáni térségbe, miközben Európa nagy léptekkel periferizálódik.  Borrell is kiemelte a látogatásán, hogy a térség állítja elő már a globális gazdasági termelés 60 százalékát, miközben a globális növekedés kétharmadáért is a térség felel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Makro / Külgazdaság Németország Merkel után: várható gazdasági következmények
Bod Péter Ákos | 2021. szeptember 16. 05:53
A közelgő német választások előzetes adatai azt jelzik, hogy a négy cikluson át a kancellárt adó kereszténydemokraták elveszíthetik vezető szerepüket. Az esetleges váltásnak komoly kihatása lehet a magyar politikára és hazánk gazdaságára is Bod Péter Ákos elemzése szerint.
Makro / Külgazdaság Alaposan átszervezte kormányát Boris Johnson – itt vannak a részletek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 19:08
Átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Határozatban zárta ki a lengyel kormánypárt az EU elhagyását
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 17:18
A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.
Makro / Külgazdaság Putyin már a választás előtt kinyírta az ellenzéket
Káncz Csaba | 2021. szeptember 15. 16:49
A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos