1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Átfogó hadművelet része az, hogy az állam tulajdonrészt szerezne a Takarékbankban, mondta a miniszterelnök egy rádióinterjúban. A kormányfő nem finomkodott az újabb különadók kapcsán sem, azt mondta, az átmeneti ágazati sarcokat örökítik így tovább.

Az Inforádió Aréna című műsorában Orbán Viktor azt mondta, a Takarékbankban való állami szerepvállalás egy átfogó hadművelet része. A kormányfő szerint a magyar pénzügyi közvetítőrendszerben nincs hangsúlyos szerepe a takarékoknak, pedig Nyugat-Európában azok 30-40 éve sikeresen működnek. A miniszterelnök szerint a takarékok bankszerű együttműködése esetleges, és hiányoznak azok a pénzügyi szolgáltatási termékeik, amelyeket egységesen tudnának értékesíteni az államtól kapott felhatalmazás alapján.

A takarékokra hajtanak: de miért?

Célkeresztben Demján bankja is?
"Az üzleti világ egyik etikai alapszabálya, hogy csak megvalósult tranzakciókról és a felek előzetes egyetértésével illik nyilatkozni, amit a múltban is mindig betartottam és így szeretnék eljárni a jövőben is" - válaszolta a Privátbankárnak adott interjújában Hegedűs Éva, Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója arra kérdésre, felvetődött-e, hogy az állam is beszálljon a bank feltőkésítésébe.
A teljes interjút itt olvashatja >>>

Orbán emlékeztetett rá, hogy a takarékok vezetőivel már a választások előtt egyeztetett a szektor megerősítéséről, de a kormánynak erre a projektre az elmúlt 2 évben egyszerűen nem maradt energiája.

Most, hogy a Takarékbank német tulajdonosai úgy döntöttek, hogy kiszállnak, lehetőség nyílik az állami szerepvállalásra. A kormány a takarékszövetkezetekkel megegyezve, új jogszabályokat alkotva egy erős, stabil, a lakosság számára könnyen elérhető, a megtakarításain keresztül tulajdonosi részvételi lehetőséget is kínáló pénzügyi szolgáltatói intézményt hozhat létre – mondta a miniszterelnök.

Úgy tudni az állam a német DZ Bank 38%-os tulajdonrészéért 4 milliárdot ajánlott, az üzletet az MFB ütheti nyélbe. Az államnak két célja lehet a tulajdonszerzéssel: egyrészt a takarékokon keresztül pörgetheti fel a most akadozó hitelezést, mely a növekedési kilátásainkat is erősen erodálja. De értékes csatorna lehet a lakossági állampapír-értékesítésben is a takarékok hálózata, így az államnak nem feltétlenül kellene versenyre kelnie a banki betéti kamatokkal (az ÁKK nem rég indított erőteljes imázskampányt, hogy növelje az állampapírok népszerűségét a lakosság körében). Egyes - magukat megnevezni nem kívánó - informátoraink szerint az is elképzelhető, hogy az állam a közszolgákra szabja a takarékok termékpalettáját.

Volt terv, a válságadók rendszerben tartására - blöfföltek?

Bár korábban a kormány többször is hangoztatta, hogy az ágazati különadókat kivezeti, a mostani rádióinterjúban Orbán Viktor már azt mondta, arra számítottak, hogy az eurózóna válságát Brüsszel ennyi idő alatt megoldja, így kivezethetőek lesznek a plusz sarcok, de készült arra is terv, hogyha nem így lesz, az adókat meghosszabbítják. A miniszterelnök egészen pontosan így fogalmazott: "Terv volt az is, hogy ha a válság lassabban múlik, akkor meghosszabbítjuk az adók rendszerben tartását". A kormány hiába reménykedett, az eurózóna válsága csak elmélyült, akadozik az európai gazdaság élénkülése is. Márpedig ha így volt, a kormány blöffölt, amikor tavaly december elején megegyezett a bankokkal az ágazati adó kivezetéséről (pontosabban annak lefelezéséről).

A kormányfő ennek ellenére most azt mondta, az ágazati különadókat kivezetik, de a cégeket bent kell tartani a közös teherviselés rendszerében ráadásul úgy, hogy "nem válság- és átmeneti, hanem állandó adókat vet ki a kormány, így biztosítva az ország működését és a méltányos közteherviselést". A kormányfő szerint erre azért is volt szükség, mert Magyarországot nehéz helyzet elé állították.

Brüsszel nem fogadta volna el a számainkat?



A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás lefolytatásakor nehezményezte, hogy Magyarország átmeneti, egyedi tételekkel (nyugdíjpénztári vagyon és különadók) konszolidálta államháztartását, nem pedig tartós kiigazítóprogrammal az Ecofin-csoport ajánlásai alapján. Az Olli Rehnnek küldött levelében ezt amúgy maga Matolcsy György is elismerte (igaz, a tárca sajtóosztálya az angol nyelvű levelet nem adta ki magyar fordításban). Ahogy a kormányfő fogalmazott: "nem fogadták el a válságadókat a költségvetés bevételeként". A miniszterelnök azt mondta: "amikor az uniós támogatások szempontjából fontos teljesítményszámokat megállapították, nem vették figyelembe, emiatt a hiány magasabb lett, holott a válságadókkal jelentősen sikerült leszorítani azt".

Tavaly nem hogy leszorítani sikerült, az államháztartás az egyedi tételek miatt szufficittel zárt, amit az Eurostat is megjelenít statisztikáiban. A számokat tehát az Európai Bizottság elfogadta, csak a módszert nem.

Nem vész el, csak átalakul

Így a túlzottdeficit-eljárás keretében kilátásba helyezte, hogy a kohéziós alapok egy részét felfüggeszti (a GDP 0,5%-ra rúgó támogatási összegről van szó). Az Ecofin június 22-én mondja ki a végső szót, de az Európai Bizottság legfrissebb prognózisai már arról tanúskodnak, Brüsszel szerint Magyarország idén és jövőre is a 3%-os referenciaérték alatt tudja majd tartani az államháztartás hiányát. A Bizottság holnap közli országokra lebontva ajánlásait, amiből nagyjából kiderülhet, bukjuk-e a támogatási pénzeket.

A kormányfő leszögezte, az közteherviselés alanyai nem változnak, azok továbbra is a pénzügyi szektor szereplői és a multinacionális cégek, csak az, milyen módon járulnak hozzá a közöshöz. "Nem várható már olyan európai válsághullám, amelyet ne tudna Magyarország sikeresen átvészelni" - mondta az interjúban Orbán Viktor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG