3p

Böcskei Balázs politológus szerint az ellenzék nem tudott annyi szavazót mozgósítani mint négy évvel ezelőtt.

A választások előtti kutatások azt mutatták, hogy Magyarországon volt kormányváltó hangulat – mondta kérdésünkre Böcskei Balázs politikai elemző, az IDEA Intézet kutatási igazgatója. A publikált kutatások jegyében kiolvasható trendek – ha egymástól kicsit eltérő mértékben is, de – erre utaltak. Az eredmény tükrében azonban szükséges újragondolni a közvélemény-kutatásokat is, mit nem látnak a kutatók, milyen megismerési kihívások álltak elő.

A kormánypárt ilyen arányú térnyerése és győzelme a biztos szavazók megtartásán túl abban is látszik, hogy az ellenzék messze nem tudott annyi szavazót mozgósítani, mint négy évvel ezelőtt.

„A legutóbbi számok azt mutatják, hogy nagyjából listán 683 ezer szavazót vesztett az ellenzék 2018-hoz képest” – mondja Böcskei Balázs. Az még kutatásra és elemzésre vár, hogy ezek a lemorzsolódott szavazók egy része miért maradt távol az ellenzéktől.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A politológus szerint egyik lehetséges magyarázat, hogy a Jobbik csatlakozása az ellenzéki összefogáshoz nem azt az eredményt hozta, amit az együttműködés várt. Legalábbis abban az értelemben, hogy az akkor eleve népszerűségében már visszaesett Jobbik korábbi szavazóbázisának egy része nem követhette automatikusan a pártot. Akkori szavazóik egy része most feltételezhetően a Mi Hazánkra vagy éppen a Fideszre szavazott, vagy otthon maradhatott, de ezt még adatokon kell vizsgálni.

Böcskei Balázs szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Nem voltak világos, célcsoportspecifikus üzenetei, gyakran követett el megengedhetetlen politikai és kommunikációs hibákat – mondja a politikai elemző, aki szerint az ellenzéki kormányfő-jelöltből hiányzott a következetesség is.

Orbán Viktor kampánya lényegre törőbb volt. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor kampánya lényegre törőbb volt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezzel szemben Orbán Viktor kampánya a jelentős erőforrás- és eszközhasználati egyenlőtlenséggel számolva is lényegretörőbb volt. Az orosz-ukrán háború rövid időre megzavarhatta a kormánypárt tervezett kampányát, de Orbánék nyelvpolitikai értelemben is átkeretezték a kampányt. A rezsicsökkentés hangsúlyozása, a családvédelmi intézkedések, vagy a jóléti osztogatások eleve rengeteget segíthettek a Fidesz szavazatmegtartóképességének fenntartása érdekében – hangsúlyozza Böcskei.

Igazából a hatpárti együttműködés lényegében eleve három tömörülés szervezeti erejét, a DK-ét, a Jobbikét és a Momentumét takarja – fogalmazott az IDEA Intézet kutatási igazgatója.

A politológus úgy véli, a Fidesz a Mi Hazánk parlamentbe jutásával a jobboldalra is kapott egy ellenzéket. A Fidesznek egyelőre nincs szüksége a Mi Hazánk támogatására, és valószínűleg az ellenzéki párt sem fog a kormánypárt szövetségeseként működni – mondja Böcskei Balázs. A Mi Hazánk megítélése szerint akár tovább is folytathatja a szavazók átcsábítását a jobbikos táborból, de erről még korai lenne beszélni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG