BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. február 6. 09:57

A demokrata párt éppen olyan megosztott, mint 2016-ban. Az elmúlt éveket a párt pótcselekvésekre vesztegette el, és ha nem lesz súlyos recesszió novemberig, akkor irtózatos pofon néz ki számukra. Káncz Csaba jegyzete.

Nancy Peloshi széttépi Donald Trump szövegét a 2020. februári State of the Union-évértékelőn. (Fotó: Getty)

Az iowai előválasztás körüli káosz csak a legutóbbi jelzés arra vonatkozóan, hogy a demokraták egy gyorsvonat sebességével zakatolnak a novemberi elnökválasztási vereség felé. Ebben a ciklusban a párt két nagy témára feküdt rá – Trump és az oroszok összejátszása, valamint Trump alkotmányos visszahívása – és mindkét játszmában megalázó vereséget szenvedtek. Nem véletlenül, hiszen mindkettő csupán pótcselekvés volt, aminek lepleznie kellett, hogy a párt valójában nem foglalkozik érdemben szakpolitikai kérdésekkel.

Nem érdeklik saját választóik

A demokrata vezetést teljesen hidegen hagyta, hogy már 2017-ben egy felmérés rámutatott: az amerikaiak 64 százaléka szerint a demokraták által fűtött vizsgálatok Trump-Putyin összejátszásáról valójában sérti Amerika érdekeit. Mi több, elképesztő módon az amerikai 73 százaléka szerint – sőt a demokrata szavazók 68 százaléka szerint is - az Oroszország elleni hisztéria eltereli a Kongresszus figyelmét arról, hogy olyan fontos témákkal foglalkozzon, mint az egészségügy, a munkahelyek biztonsága és az adóreform.

Káncz Csaba


A demokrata vezetés azt sem volt hajlandó az elmúlt években beismerni, hogy túl sokáig sajnálták le és ignorálták a globalizáció veszteseit (deplorables). Egyszerűen idegenkedtek attól, hogy tanuljanak a 2016. novemberi felsülésükből. A párt moguljai vereségük óta túl sok energiát fektettek a Moszkva-ellenes hisztériába - a „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban nem hatotta meg a választókat.

Trump a csúcson

És így jutunk el a jelenhez, ahol Trump támogatottsága a legmagasabb szinten áll hatalomba lépése óta, miközben az elnök büszkén mutogatja a Wall Street rekordszinten álló mutatóit. Az átlagválasztót pedig nem igazán érdekli az, hogy a Dow Jones virtuális valóságot tükröz. Ahogyan Michael Every, a Rabobank elemzője kifejtette: „Világos, hogy mibe kapaszkodik a piac: a jegybankok megmentenek bennünket, nem csak az üzleti ciklustól, és nem csak a klímaváltozástól, hanem a globális járványtól is.”

Az iowai előválasztás előtti hetek ráadásul rámutattak arra, hogy a demokraták véglegesen megosztottak maradtak, mintha semmi változott volna 2016 óta. A radikális szárny (Sanders, Warren) az európai, különösen a skandináv gazdasági és szociális rendet favorizálja, míg a középutas elnök-aspiránsok (Biden, Buttigieg, Klobuchar) csak a meglévő rend reformját sürgetik.

Pofozkodás a két tábor között

Márpedig a brit Munkáspárt erőteljesen szocialista programjának kudarca óvatosságra inti a baloldali vezetést az Atlanti-óceán mindkét partján. Az országos média nagyágyúi (New York Times, Washington Post) és Hillary Clinton az elmúlt hetekben ezért is intéztek kemény támadásokat Sanders radikalizmusa ellen.

De összességében nyitott kérdés, hogy a mély szakadékot a demokrata pártban hogyan lehet - ha egyáltalán lehetséges ez - áthidalni a nyári demokrata konvenció előtt, hiszen a győztes mindent visz rendszerben akkor van esélye a pártnak a sikerre, ha a két homlokegyenest mást akaró szavazótábort összetereli. Hillary Clinton szavazói még nem felejtették el, hogy Sanders támogatóinak 12 százaléka 2016-ban inkább Trumpra adta a voksát, minthogy a demokrata párt akkori elnökjelöltjére voksoljon. Ha esetleg most Sanders lesz az elnökjelölt, és visszaadják a kölcsönt, az katasztrofális hatással járna a pártra nézve.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél