BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. február 6. 09:57

A demokrata párt éppen olyan megosztott, mint 2016-ban. Az elmúlt éveket a párt pótcselekvésekre vesztegette el, és ha nem lesz súlyos recesszió novemberig, akkor irtózatos pofon néz ki számukra. Káncz Csaba jegyzete.

Nancy Peloshi széttépi Donald Trump szövegét a 2020. februári State of the Union-évértékelőn. (Fotó: Getty)

Az iowai előválasztás körüli káosz csak a legutóbbi jelzés arra vonatkozóan, hogy a demokraták egy gyorsvonat sebességével zakatolnak a novemberi elnökválasztási vereség felé. Ebben a ciklusban a párt két nagy témára feküdt rá – Trump és az oroszok összejátszása, valamint Trump alkotmányos visszahívása – és mindkét játszmában megalázó vereséget szenvedtek. Nem véletlenül, hiszen mindkettő csupán pótcselekvés volt, aminek lepleznie kellett, hogy a párt valójában nem foglalkozik érdemben szakpolitikai kérdésekkel.

Nem érdeklik saját választóik

A demokrata vezetést teljesen hidegen hagyta, hogy már 2017-ben egy felmérés rámutatott: az amerikaiak 64 százaléka szerint a demokraták által fűtött vizsgálatok Trump-Putyin összejátszásáról valójában sérti Amerika érdekeit. Mi több, elképesztő módon az amerikai 73 százaléka szerint – sőt a demokrata szavazók 68 százaléka szerint is - az Oroszország elleni hisztéria eltereli a Kongresszus figyelmét arról, hogy olyan fontos témákkal foglalkozzon, mint az egészségügy, a munkahelyek biztonsága és az adóreform.

Káncz Csaba


A demokrata vezetés azt sem volt hajlandó az elmúlt években beismerni, hogy túl sokáig sajnálták le és ignorálták a globalizáció veszteseit (deplorables). Egyszerűen idegenkedtek attól, hogy tanuljanak a 2016. novemberi felsülésükből. A párt moguljai vereségük óta túl sok energiát fektettek a Moszkva-ellenes hisztériába - a „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban nem hatotta meg a választókat.

Trump a csúcson

És így jutunk el a jelenhez, ahol Trump támogatottsága a legmagasabb szinten áll hatalomba lépése óta, miközben az elnök büszkén mutogatja a Wall Street rekordszinten álló mutatóit. Az átlagválasztót pedig nem igazán érdekli az, hogy a Dow Jones virtuális valóságot tükröz. Ahogyan Michael Every, a Rabobank elemzője kifejtette: „Világos, hogy mibe kapaszkodik a piac: a jegybankok megmentenek bennünket, nem csak az üzleti ciklustól, és nem csak a klímaváltozástól, hanem a globális járványtól is.”

Az iowai előválasztás előtti hetek ráadásul rámutattak arra, hogy a demokraták véglegesen megosztottak maradtak, mintha semmi változott volna 2016 óta. A radikális szárny (Sanders, Warren) az európai, különösen a skandináv gazdasági és szociális rendet favorizálja, míg a középutas elnök-aspiránsok (Biden, Buttigieg, Klobuchar) csak a meglévő rend reformját sürgetik.

Pofozkodás a két tábor között

Márpedig a brit Munkáspárt erőteljesen szocialista programjának kudarca óvatosságra inti a baloldali vezetést az Atlanti-óceán mindkét partján. Az országos média nagyágyúi (New York Times, Washington Post) és Hillary Clinton az elmúlt hetekben ezért is intéztek kemény támadásokat Sanders radikalizmusa ellen.

De összességében nyitott kérdés, hogy a mély szakadékot a demokrata pártban hogyan lehet - ha egyáltalán lehetséges ez - áthidalni a nyári demokrata konvenció előtt, hiszen a győztes mindent visz rendszerben akkor van esélye a pártnak a sikerre, ha a két homlokegyenest mást akaró szavazótábort összetereli. Hillary Clinton szavazói még nem felejtették el, hogy Sanders támogatóinak 12 százaléka 2016-ban inkább Trumpra adta a voksát, minthogy a demokrata párt akkori elnökjelöltjére voksoljon. Ha esetleg most Sanders lesz az elnökjelölt, és visszaadják a kölcsönt, az katasztrofális hatással járna a pártra nézve.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél