<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A közelmúltban számos európai országban rekordmagasságokba emelkedett az energiahordozók, köztük a gáz ára. Ennek egyik oka, hogy a megugró keresletet nem követte a kínálat – Oroszország például nem szállít annyi gázt Európába, amennyit tudna. Vlagyimir Putyin nemrég meglebegtette, hogy növelnék a szállításokat, ha az Északi Áramlat 2 végre engedélyt kapna Németországban. A valószínűleg kormányra kerülő Zöldek azonban a héten közölték: erről egyelőre szó sem lehet.

Bár még meg sem alakult az új német kormány, máris komoly konfliktus körvonalazódik a hármas koalíció két tagja, a Zöldek és a szociáldemokraták (SPD) között.

Az időzített bombát az orosz gázszállítások és az ehhez kapcsolódó, mindenki számára húsbavágó kérdések jelentik: üzembe állhat-e az Északi Áramlat 2 vezeték? Mit kellene lépnie Németországnak az orosz gázjátszmában úgy, hogy ne szálljanak el még jobban a már amúgy is egekbe törő energiaárak, és ne kerüljön veszélybe az ellátás?

Beintettek a Zöldek

A bombát ezúttal Annela Baerbock, a Zöldek társelnöke, egyben korábbi kancellárjelöltje helyezte el a jövendőbeli koalícióban, és egyúttal új frontot nyitott a Moszkvával vívott "gázháborúban".

A héten ugyanis közölte, hogy egyelőre nem szabad múködési engedélyt adni az Északi Áramlat 2-nek – tehát annak az új orosz földgázvezetéknek, amely a Balti-tengeren keresztül, Ukrajnát kikerülve szállít gázt Oroszországból Németországba egy nemzetközi együttműködés keretében.

Ezt azzal indokolta, hogy az uniós jogszabályok értelmében a vezeték üzemeltetője nem lehet ugyanaz, „mint aki átvezeti a gázt”.     

Amíg ez egy és ugyanaz a konszern, nem szabad kiadni az üzemeltetési engedélyt

-mondta Baerbock az orosz állam többségi tulajdonában lévő gázipari óriásra, a Gazpromra utalva. Szerinte Oroszország pókerezik az energiaárakkal.       

Nem szabad hagyni, hogy zsaroljanak minket

- figyelmeztetett.

Putyini paradigma  

Politikusok és szakértők egy része ugyanis zsarolásként értelmezte Vlagyimir Putyin egy moszkvai energiakonferencián tett múlt heti kijelentését: az orosz elnök szerint

Oroszország képes lenne a jelenleginél több gázt szállítani Európának az Északi Áramlat 2-n keresztül, ami csökkenthetné a feszültséget az európai gázpiacon. Egyúttal arról panaszkodott, hogy lassan halad a vezeték engedélyezése.

Értsék, ahogy akarják. Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2021. szeptember 20-án.  EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIKÉrtsék, ahogy akarják. Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2021. szeptember 20-án. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Putyin visszautasította azt a feltételezést, hogy politikai megfontolásból fogják vissza az európai gázexportot. Szerinte teljesítik a szerződésben foglaltakat, a szállításokat növelni pedig csak a szerződések függvényében lehet. Ennek részleteiről a Gazprommal kell tárgyalni, mondta.

Az persze nem meglepő, hogy az alapvetően Putyin-kritikus Zöldek nincsenek elragadtatva az újabb orosz gázvezetéktől, és kvázi bábunak tartják azt a Kreml európai sakkjátszmájában. Már korábban is azt hangoztatták, hogy

az oroszokkal kötött szerződés „súlyos csapás a klímavédelem számára”, valamint „elsősorban Putyin és korrupt rendszere” számára hasznos.

Azáltal azonban, hogy Baerbock most – a hivatalos kormánykoalíciós tárgyalások megindulásával szinte egyidőben – nyíltan szembehelyezkedett a projekttel, máris konfliktusba került a szociáldemokratákkal.

A Die Welt szerint az SPD az Északi Áramlat egyik hajtóereje volt a Merkel-korszakban, és még Gerhard Schröder exkancellár is lobbizott a megépítéséért. A párt vezetői arra panaszkodnak, hogy a szakmai projektből ideológiai kérdés lett, és felelőtlenség az atom- és szénerőművek bezárásával egyidejűleg elutasítani ezt a projektet.

A szociáldemokraták korántsem annyira szigorúak Moszkvával szemben, mint a Zöldek, és szankciók helyett párbeszéddel próbálnák rendezni a konfliktusokat.

Elszálló energiaárak 

Az, hogy ki mit lép ebben a játszmában, nem csak politikai szinten fontos, hanem az átlagembereket is komolyan érintheti – Németországban és azon túl is. A németeknél és számos más uniós országban ugyanis egyre nagyobb gondot okoz az energiahordozók drágulása:

az árak hirtelen és nagymértékű emelkedését a vállalatok és a háztartások is megszenvedik.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint a fűtőolajért szeptemberben 76,5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban, a benzin pedig 28,4 százalékkal drágult éves szinten.

A gáz ára hosszú távon átlagban megawattóránként 15-20 euró között ingadozik, az utóbbi időszakban viszont 65 euró körül volt, az áram tőzsdei, nagykereskedelmi ára pedig az év eleje óta Németországban mintegy 140 százalékkal, Spanyolországban pedig 425 százalékkal növekedett.

Ami a lakossági fogyasztókat illeti, a Verivox összehasonlító portál szerint októberben 9,3 százalékkal nőttek az áramköltségek az előző évhez képest, és jelenleg minden korábbinál többet kell fizetni az áramért Németországban.

A gázfűtés 28 százalékkal drágult, az olajfűtéses rendszert használó lakásokban élőknek pedig 87 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly ősz elején.

Németországban már mintegy 61 gázszolgáltató emelte az idei télre vonatkozó árát, vagy jelentett be tarifaemelést. A bajorországi Memmingen közüzemi vállalata például 68 százalékkal emeli a gázdíjat december 1-jével, ami egy négytagú család esetében évi 786 eurós (280 ezer forint) többletköltséget jelent.

A német vállalatokat szintén rosszul érinti a magas gázár - a gázra ugyanis számos termelési folyamatban van szükség -, de az egyéb áremelkedéseket is megszenvedik. A Salzgitter acélipari vállalat például a termelés leállítását helyezte kilátásba egyik nagy mennyiségű villamosenergiát igénylő telephelyén, a Heidelberg Cement építőanyag-gyártó vállalat pedig rövid távú áremelést jelentett be, ami szokatlan az ágazatban, írta az MTI.

De miért?

A Spiegel szerint

az "elszabaduló energiaválság" fő oka a kereslet és a kínálat közötti eltérés.

A Covid-járvány lecsengését követő gazdasági fellendüléssel párhuzamosan ugyanis nőtt az energia iránti kereslet, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani. Felhajtják az árakat az uniós szén-dioxid-kibocsátási jogok emelkedő költségei is.

Ráadásul

a gázpiacon "feltűnően szerény az oroszországi kínálat": a Gazprom teljesíti ugyan szerződéses kötelezettségeit, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugatra, mint amennyit tudna,

írta a német lap a közelmúltban.

Ami pedig az Északi Áramlat 2 engedélyezését illeti: uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg. A német szövetségi hálózati felügyelet szeptemberben kapta meg a projektet irányító Nord Stream 2 AG-től a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmet,

de négy hónapig is eltarthat, azaz jövő év elejére is áthúzódhat az engedély kiadása.

Ezt követően még az Európai Bizottság is véleményt mond majd az ügyben. 

Az Északi Áramlat 2 első vezetéke egyébként már üzemkész, és az eredeti tervek szerint már az idei végén szállítana gázt Európába.      

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG