1p
A Merrill Lynch korábbi alelnöke szerint Görögország problémái olyan mélyek, hogy azokra nincs rövid távú megoldás és legalább tíz év szükséges a hibák korrigálásához. Richard T. McCormack, aki Ronald Reagan és George H. W. Bush elnökök idején is az amerikai kormánynak dolgozott egy budapesti fórumon azt mondta: Görögországnak három tényezőt kellene szem előtt tartania a válság kezelésére: a tőke, a munkaerő és az erőforrások hatékony felhasználását.
Richard T. McCormack 1969-ben csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok elnökének tanácsadói testületéhez, 1982-ben Ronald Reagan elnök kinevezte a Külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó államtitkárává, az idősebb Bush kormányában pedig gazdasági, üzleti és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó államtitkár lett. 2006-tól a Merrill Lynch alelnöke, majd a két pénzügyi óriás összeolvadása után a Bank of America Merrill Lynch alelnöke lett. 2012 óta jószolgálati tanácsadóként tevékenykedik.

A szakember a KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. fórumán beszélt minderről Budapesten. Az eurózóna gazdasági helyzetéről Richard T. McCormack úgy vélekedett, hogy a sebezhető gazdaságoknak jobban kell koncentrálniuk a munkára, és az adóssággal összefüggő problémák kezelésére. A szakértő szerint Európa más részein is eljött az idő, ám ahhoz, hogy elkerüljék a görög utat, foglalkozni kell a hosszú távú hitelképességi problémákkal. McCormack úgy vélte, hogy az Európai Központi Bank is számos lépést tett az európai helyzet stabilizálására, emellett létrejött egy pénzügyi mechanizmus a bajba jutott országok megsegítésére. Richard T. McCormack szerint Görögország időt nyert a hétvégi választásokkal, kérdés azonban, hogy ezt hogyan használja fel. Szólt arról is, hogy az Egyesült Államokra valószínűleg még a lassú növekedés lesz jellemző néhány évig, addig, amíg a lakosság adósságát leviszik arra szintre, ahol a gazdaság visszaáll a "normális" kerékvágásba.

Demján Sándor a fórumon tartott előadásában kiemelte: társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát, mert csak a bővített újratermelésben résztvevők arányának növelésével lehet megteremteni a versenyképességet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint megengedhetetlen, hogy erős, munkaképes emberek azért ne dolgozzanak, mert bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni. Elmondta: a válság vesztesei azok lesznek, akik nem alkalmazkodnak a versenyhez, vagyis az az ország, ahol felborul az "okosok" és a szorgalmasok aránya, elveszíti a versenyképességét. Demján elmondta, hogy a bővített újratermelésben résztvevők aránya tragikusan lezsugorodott Magyarországon, így pedig nem lehet versenyt nyerni. Az ügyvezető elnök szerint egyensúlyba kell hozni a termelésben részt vevők számát és az azt kiszolgáló humán szférát. Az a GDP növekedés nem ér semmit, amelyet hitel alapoz meg, a reálnövekedés az, amikor termelésen, tőkekivitelen, logisztikán keresztül valós növekedés következik be - vélekedett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Magyarország félrekezelte a krízist az évek során, sőt 2008-ban a tüneteit sem ismerte fel, ennek következtében pedig az ország súlyosan érintett lett a válságban. Kiemelte: a KA-VOSZ sokat tett a válság leküzdésében, mert egy romló pénzügyi környezetben növelni tudták a hitelezést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG