<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Merrill Lynch korábbi alelnöke szerint Görögország problémái olyan mélyek, hogy azokra nincs rövid távú megoldás és legalább tíz év szükséges a hibák korrigálásához. Richard T. McCormack, aki Ronald Reagan és George H. W. Bush elnökök idején is az amerikai kormánynak dolgozott egy budapesti fórumon azt mondta: Görögországnak három tényezőt kellene szem előtt tartania a válság kezelésére: a tőke, a munkaerő és az erőforrások hatékony felhasználását.
Richard T. McCormack 1969-ben csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok elnökének tanácsadói testületéhez, 1982-ben Ronald Reagan elnök kinevezte a Külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó államtitkárává, az idősebb Bush kormányában pedig gazdasági, üzleti és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó államtitkár lett. 2006-tól a Merrill Lynch alelnöke, majd a két pénzügyi óriás összeolvadása után a Bank of America Merrill Lynch alelnöke lett. 2012 óta jószolgálati tanácsadóként tevékenykedik.

A szakember a KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. fórumán beszélt minderről Budapesten. Az eurózóna gazdasági helyzetéről Richard T. McCormack úgy vélekedett, hogy a sebezhető gazdaságoknak jobban kell koncentrálniuk a munkára, és az adóssággal összefüggő problémák kezelésére. A szakértő szerint Európa más részein is eljött az idő, ám ahhoz, hogy elkerüljék a görög utat, foglalkozni kell a hosszú távú hitelképességi problémákkal. McCormack úgy vélte, hogy az Európai Központi Bank is számos lépést tett az európai helyzet stabilizálására, emellett létrejött egy pénzügyi mechanizmus a bajba jutott országok megsegítésére. Richard T. McCormack szerint Görögország időt nyert a hétvégi választásokkal, kérdés azonban, hogy ezt hogyan használja fel. Szólt arról is, hogy az Egyesült Államokra valószínűleg még a lassú növekedés lesz jellemző néhány évig, addig, amíg a lakosság adósságát leviszik arra szintre, ahol a gazdaság visszaáll a "normális" kerékvágásba.

Demján Sándor a fórumon tartott előadásában kiemelte: társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát, mert csak a bővített újratermelésben résztvevők arányának növelésével lehet megteremteni a versenyképességet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint megengedhetetlen, hogy erős, munkaképes emberek azért ne dolgozzanak, mert bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni. Elmondta: a válság vesztesei azok lesznek, akik nem alkalmazkodnak a versenyhez, vagyis az az ország, ahol felborul az "okosok" és a szorgalmasok aránya, elveszíti a versenyképességét. Demján elmondta, hogy a bővített újratermelésben résztvevők aránya tragikusan lezsugorodott Magyarországon, így pedig nem lehet versenyt nyerni. Az ügyvezető elnök szerint egyensúlyba kell hozni a termelésben részt vevők számát és az azt kiszolgáló humán szférát. Az a GDP növekedés nem ér semmit, amelyet hitel alapoz meg, a reálnövekedés az, amikor termelésen, tőkekivitelen, logisztikán keresztül valós növekedés következik be - vélekedett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Magyarország félrekezelte a krízist az évek során, sőt 2008-ban a tüneteit sem ismerte fel, ennek következtében pedig az ország súlyosan érintett lett a válságban. Kiemelte: a KA-VOSZ sokat tett a válság leküzdésében, mert egy romló pénzügyi környezetben növelni tudták a hitelezést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos