<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kötelező oltás és a korlátozások elleni tüntetések eszkalálódásától tart számos német tartomány belügyminisztere az újabb szigorítások miatt. A Covid elleni oltás kötelezővé tételéről egyes intézményekben még a héten dönthetnek, jövő év elején pedig az egész felnőtt lakosságra kiterjeszthetik az intézkedést. Eközben a negyedik hullám visszaszorulóban van: a koronavírusos fertőzöttek és elhunytak száma is csökken.

Kedden kezdte tárgyalni a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét egyes intézményekben. Az erről szóló döntés még a héten megszülethet – a parlament felsőháza, a Bundesrat pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja majd a kérdést.

Oltás mindenkinek 

A tervek szerint

a vakcina felvételét első lépésben a kórházak, a mentőszolgálatok és a gondozóotthonok dolgozóinak tennék kötelezővé.

Az új kormányt alkotó pártok, a koalíciós szerződést kedden aláíró szociáldemokraták, Zöldek és liberálisok emellett azt is célul tűzték ki, hogy fogorvosok, gyógyszerészek és állatorvosok is jogosultságot kaphassanak az oltások beadására rövid betanítás után. Az egyes tartományok pedig a jelenleginél is szigorúbb korlátozó intézkedésekre, például éttermek bezárására is felhatalmazást kapnának a Spiegel szerint.

Covid-korlátozások ellenes tüntetők Stuttgartban. (Fotó: EPA)Covid-korlátozások ellenes tüntetők Stuttgartban. (Fotó: EPA)

A német kormány - a tartományok vezetőivel közösen - már december elején jelentős, főleg az oltatlanokat sújtó szigorításokról döntött: kitiltják őket az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről, és minimálisra szorítják a közösségi életüket.

Jövő év február végén, március elején pedig

általánosan is kötelezővé tehetik az oltást a felnőtt lakosság körében.

Ebben a kérdésben a parlament alsóházának, a Bundestagnak kell majd kimondania a végső szót az új kormány megalakulása után. (Persze feltételezhető, hogy a döntést jónéhány oltásszkeptikus csoport meg fogja támadni különböző jogi fórumokon.)   

Forró lehet a tél

Számos tartományi miniszter ugyanakkor attól tart, hogy az újabb szigorítások miatt eszkalálódnak majd a kormány Covid-politikája elleni tüntetések – német nagyvárosokban már eddig is rendszeresen tartottak relatív nagy demonstrációkat korlátozás és/vagy oltásellenes csoportok.

Valóban aggódok amiatt, hogy a kötelező oltás miatt még hevesebbek lesznek a tüntetések

– mondta Michael Stübgen, Brandenburg belügyminisztere az RND-lapcsoportnak. Hasonlóan nyilatkoztak kollégái más tartományokban is.

A koronavírus-járvány kezdete óta meg lehet figyelni, hogy a koronavírust korlátozó intézkedések szigorítása több tüntetést és demonstrációt von maga után

-jelentette ki Tamara Zieschang, Szász-Anhalt belügyminisztere.

Drámai a helyzet, ami az elmúlt hetekben még jobban kiéleződött. (…) Tudomásul kell vennünk, hogy a tiltakozás egyre inkább gyűlöletbe és erőszakba csap át     

- véli Roland Wöller, Szászország belügyminisztere.

Jörg Müller, a brandenburgi alkotmányvédelmi hatóság vezetője eközben arra figyelmeztetett, hogy a tüntetésekbe jól ismert szélsőjobbos személyek "épülhetnek be".

Nem állítom, hogy minden polgár, aki ilyen szélsőségesekkel közösen vesz részt egy demonstráción, egyúttal vét a szabad és demokratikus berendezkedés ellen

-mondta. Szerinte ugyanakkor az Alternatíva Németországért (AfD) vagy éppen a Zukunft Heimat nevű, szélsőségesnek tartott szervezetnek mindig sikerül több ezer embert az utcára vinnie. (Az AfD elemzők egy része szerint szélsőjobboldali, a párt uganakkor liberális-konzervatív, valódi alternatívát kínáló pártként jellemzi magát – a szerk.)

A tüntetések összetétele vegyes, de általában azok mennek utcára, akik amúgy is szkeptikusak vagy ellenségesek a politikát uraló pártokkal és a médiával szemben. Többségük azt állítja, hogy a Covid-elleni oltóanyagok hosszú távú hatásai nem eléggé ismertek, ezért az oltások nem kellő mértékben biztonságosak, a korlátozások pedig súlyosan sértik a szabadságjogokat.

Ugyanakkor a német kormány szerint a vakcinák biztonságosak: azokat megvizsgálta és a vészhelyzetre tekintettel engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, valamint a német hatóságok is folyamatosan monitorozzák őket. A korlátozások pedig - mondják - szükségesek a járvány megfékezése érdekében.    

Miért szigorítanak?

A német kormány a szigorításokkal egyrészt növelni akarja az átoltottsági rátát, azaz rá akarja kényszeríteni a vakcina elfogadására az oltatlanokat. Németországban eddig

a lakosság 69 százaléka vette fel mindkét oltást.

Másrészt le akarják törni a járvány negyedik hullámát, és elejét akarják venni egy ötödiknek. Idén novemberben ugyanis minden korábbinál magasabb szintre ugrott az új fertőzöttek száma, ami egyes térségekben teljesítőképessége határára  sodorhatta az egészségügyi rendszert német sajtóhírek szerint.   

Bár a Covid-halottak száma szerencsére elmarad a csúcsértékektől, ez a mutató is jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban – december elején csaknem 300-an hunytak el naponta a koronavírussal összefüggésben az egy hetes átlagot tekintve.

Az elmúlt egy hétben ugyanakkor gyengülni látszik a negyedik hullám: az új regisztrált fertőzések és az elhunytak száma is leszálló ágban van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló