<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.

Újabb, az egész országra érvényes korlátozásokat vezetnek be Németországban a koronavírus elleni küzdelem jegyében – a konkrét lépésekről ma döntött a német kormány a tartományi miniszterelnökkel közösen.

Még nagyobb lesz a nyomás

Az új szigorítások elsősorban az oltatlanokra vonatkoznak majd – tehát azokra, akik továbbra sem hajlandók felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

A Schlosstrasse, Berlin egyik ismert bevásárlóutcája 2021. december elsején. A német fővárosban már most is jelentősen korlátozzák az oltatlanokat. EPA/FILIP SINGER
A Schlosstrasse, Berlin egyik ismert bevásárlóutcája 2021. december elsején. A német fővárosban már most is jelentősen korlátozzák az oltatlanokat. EPA/FILIP SINGER

- A kiskereskedelemben is bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt. Csak azok léphetnek be az üzletekbe, akiket beoltottak Covid ellen (geimpfte Personen), vagy igazoltan felgyógyultak a betegségből (genesene Personen). Az oltatlanok ezt még negatív PCR-teszt birtokában sem tehetik meg. A Berlinben már második hete hatályban lévő szabály alól csak a mindennapi szükségletet kielégítő üzletek (élelmiszerüzletek, patikák, drogériák) fognak mentesülni. A kulturális és szabadidős rendezvényekről szintén kitiltják az oltatlanokat.    

- Jelentősen korlátozzák az oltatlanok közösségi életét. Az egy háztartásban élők maximum két másik személlyel találkozhatnak nyilvánosan és magánúton, ha vannak köztük oltatlanok, a 14 éven aluliakat nem számítva. (Más kérdés, hogy mennyire tudják majd ezt a gyakorlatban ellenőrizni.) A szabály alól csak azok a magánjellegű események mentesülnek, amelyeken kizárólag oltott vagy gyógyult személyek vesznek részt.

- Jöhet a kötelező oltás. Olaf Scholz, akit várhatóan még december első felében beiktatnak majd kancellárnak, a héten világossá tette, hogy pártolja a Covid-elleni oltás kötelezővé tételét. Jelezte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben a parlament alsóházának, a Bundestagnak kell kimondania a végső szót – a tervek szerint ebben minden képviselő saját belátása szerint dönthet majd (tehát nem köti meg kezüket az adott frakció).

A szociáldemokrata politikus arra számít, hogy

a kötelező oltást jövő év február végén, március elején vezethetik be.

Ezzel követhetik Ausztria példáját, amely februártól teszi kötelezővé az oltást, és amely szintén jelentős korlátozásokkal élt a közelmúltban.

Ami a további intézkedéseket illeti: általánosan kötelezővé teszik a maszkviselést az iskolákban, korlátozzák a nagy rendezvényeket (maximum 30-50 százalékos kihasználtság lehet, szabadtéren maximum 15 ezer fő, és csak oltottak vagy gyógyultak vehetnek rajtuk részt), a bizonyos fertőzöttségi szintet átlépő területeken pedig bezárják a klubokat és a diszkókat.

Emellett a már érvényben lévő korlátozásokat nagyrészt meghosszabbíthatják december 15-én túl is.

 Az első és második oltásokat egy idő után már nem ismerik el teljes értékűnek, azaz szükséges lesz megerősítő oltásra. 

Háromból egy oltatlan

A német kormány a szigorításokkal egyrészt növelni akarja az átoltottsági rátát, azaz rá akarja kényszeríteni a vakcina elfogadására az oltatlanokat. Eddig

a lakosság mintegy 69 százaléka vette fel mindkét oltást.

Ugyanakkor az ellenállás továbbra is jelentős – Németországban rendszeresek a tüntetések az oltások és a lezárások ellen.

Másrészt a korlátozásokkal próbálják letörni a járvány negyedik hullámát. Idén novemberben ugyanis minden korábbinál magasabb szintre ugrott az új fertőzöttek száma, és ez jelentősen leterheli az egészségügyi rendszert.   

Bár a Covid-halottak száma szerencsére elmarad az eddigi csúcsértékektől, ez a mutató is jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban – az elmúlt hét napban átlagosan csaknem 300-an hunytak el naponta a koronavírussal összefüggésben.

Az elmúlt napokban ugyanakkor gyengülni látszik a negyedik hullám: az új regisztrált fertőzések száma csökkenni kezdett.   

Makro / Külgazdaság Putyin felajánlotta segítségét Erdogannak
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:24
Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG