<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.

Újabb, az egész országra érvényes korlátozásokat vezetnek be Németországban a koronavírus elleni küzdelem jegyében – a konkrét lépésekről ma döntött a német kormány a tartományi miniszterelnökkel közösen.

Még nagyobb lesz a nyomás

Az új szigorítások elsősorban az oltatlanokra vonatkoznak majd – tehát azokra, akik továbbra sem hajlandók felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

A Schlosstrasse, Berlin egyik ismert bevásárlóutcája 2021. december elsején. A német fővárosban már most is jelentősen korlátozzák az oltatlanokat. EPA/FILIP SINGERA Schlosstrasse, Berlin egyik ismert bevásárlóutcája 2021. december elsején. A német fővárosban már most is jelentősen korlátozzák az oltatlanokat. EPA/FILIP SINGER

- A kiskereskedelemben is bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt. Csak azok léphetnek be az üzletekbe, akiket beoltottak Covid ellen (geimpfte Personen), vagy igazoltan felgyógyultak a betegségből (genesene Personen). Az oltatlanok ezt még negatív PCR-teszt birtokában sem tehetik meg. A Berlinben már második hete hatályban lévő szabály alól csak a mindennapi szükségletet kielégítő üzletek (élelmiszerüzletek, patikák, drogériák) fognak mentesülni. A kulturális és szabadidős rendezvényekről szintén kitiltják az oltatlanokat.    

- Jelentősen korlátozzák az oltatlanok közösségi életét. Az egy háztartásban élők maximum két másik személlyel találkozhatnak nyilvánosan és magánúton, ha vannak köztük oltatlanok, a 14 éven aluliakat nem számítva. (Más kérdés, hogy mennyire tudják majd ezt a gyakorlatban ellenőrizni.) A szabály alól csak azok a magánjellegű események mentesülnek, amelyeken kizárólag oltott vagy gyógyult személyek vesznek részt.

- Jöhet a kötelező oltás. Olaf Scholz, akit várhatóan még december első felében beiktatnak majd kancellárnak, a héten világossá tette, hogy pártolja a Covid-elleni oltás kötelezővé tételét. Jelezte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben a parlament alsóházának, a Bundestagnak kell kimondania a végső szót – a tervek szerint ebben minden képviselő saját belátása szerint dönthet majd (tehát nem köti meg kezüket az adott frakció).

A szociáldemokrata politikus arra számít, hogy

a kötelező oltást jövő év február végén, március elején vezethetik be.

Ezzel követhetik Ausztria példáját, amely februártól teszi kötelezővé az oltást, és amely szintén jelentős korlátozásokkal élt a közelmúltban.

Ami a további intézkedéseket illeti: általánosan kötelezővé teszik a maszkviselést az iskolákban, korlátozzák a nagy rendezvényeket (maximum 30-50 százalékos kihasználtság lehet, szabadtéren maximum 15 ezer fő, és csak oltottak vagy gyógyultak vehetnek rajtuk részt), a bizonyos fertőzöttségi szintet átlépő területeken pedig bezárják a klubokat és a diszkókat.

Emellett a már érvényben lévő korlátozásokat nagyrészt meghosszabbíthatják december 15-én túl is.

 Az első és második oltásokat egy idő után már nem ismerik el teljes értékűnek, azaz szükséges lesz megerősítő oltásra. 

Háromból egy oltatlan

A német kormány a szigorításokkal egyrészt növelni akarja az átoltottsági rátát, azaz rá akarja kényszeríteni a vakcina elfogadására az oltatlanokat. Eddig

a lakosság mintegy 69 százaléka vette fel mindkét oltást.

Ugyanakkor az ellenállás továbbra is jelentős – Németországban rendszeresek a tüntetések az oltások és a lezárások ellen.

Másrészt a korlátozásokkal próbálják letörni a járvány negyedik hullámát. Idén novemberben ugyanis minden korábbinál magasabb szintre ugrott az új fertőzöttek száma, és ez jelentősen leterheli az egészségügyi rendszert.   

Bár a Covid-halottak száma szerencsére elmarad az eddigi csúcsértékektől, ez a mutató is jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban – az elmúlt hét napban átlagosan csaknem 300-an hunytak el naponta a koronavírussal összefüggésben.

Az elmúlt napokban ugyanakkor gyengülni látszik a negyedik hullám: az új regisztrált fertőzések száma csökkenni kezdett.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló