<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az amerikai kormányzati zárlatot feloldó és az adósságlimit emelését lehetővé tévő washingtoni megállapodás lanyha piaci reakciója mutatta, hogy az amerikai államcsőd esélyét a piaci szereplők már az egyezség előtt is nagyon alacsonynak tartották. Az is kiderült, hogy a dollár sem sokkal jobb, mint az euró.

Hollywoodi finálé: az utolsó pillanatban, de nem happy end

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az európai piaci zárások után és az amerikai kereskedés késői szakaszában összeállított elemzésükben kiemelték, hogy az utóbbi napok megnyugtató washingtoni jelzései nyomán a piacokon már a megállapodás előtt lezajlott a "megkönnyebbülési fellendülés".

A ház szerint ugyanakkor maradtak olyan befektetői vélemények, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik, és bár ez valószínűleg túl borúlátó nézetnek bizonyul, az biztos, hogy az Egyesült Államok gazdaságpolitikai döntéshozatali mechanizmusának hitelességét "súlyos csapás érte".

A Capital Economics londoni elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A cég szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A ház közgazdászai közölték: a történtek után sem bizonyosak abban, hogy végleg lekerült a napirendről a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének decemberi kezdete, bár a dollár gyengülése és az arany drágulása arra vall, hogy a piac nem számít a Fed havi 85 milliárd dolláros névértékű eszközvásárlási programjának belátható időn belüli visszafogására.

 

 

Euró és dollár - az egyik kutya, másik eb

A Commerzbank elemzői azt emelték ki csütörtöki értékelésükben, hogy egyelőre nehéz megítélni a történtek hosszú távú hatását a dollárra. Az amerikai államadósság nagy befektetőinek - Kínának és Japánnak - az aggodalma azonban nyilvánvaló volt, és az is biztos, hogy a washingtoni politikai dráma semmivel sem tette vonzóbbá az amerikai állampapírokat.

A Commerzbank elemzői szerint emellett az is kétségtelen, hogy újabb lendületet kaptak a dollár elsődleges tartalékvaluta-szerepével kapcsolatos viták.

Az euróövezeti válság idején sok elemző felvetette, hogy a valutaunió nem tekinthető optimális valutaközösségnek közgazdasági értelemben. Az utolsó pillanatban létrejött washingtoni megállapodás ellenére ugyanakkor most egyre inkább felvetődik az a kérdés is, hogy vajon az Egyesült Államok optimális politikai képződménynek tekinthető-e, hiszen az olyan republikánus törvényhozók, mint például Ted Cruz texasi szenátor, gondolkodás nélkül belevitték volna az Egyesült Államokat egy csődhelyzetbe, anélkül, hogy aggódniuk kellett volna újjáválasztásuk esélyei miatt - fejtegették a Commerzbank elemzői.

A jogszabályt a képviselőház 200 fős demokrata frakció gyakorlatilag egyöntetű támogatásával sikerült elfogadtatnia. A republikánusok közül mindössze 87-en szavaztak igennel.

Jelentős siker a Fehér Ház szempontjából, hogy az egészségügyi reformtörvényen nem hajtanak végre komolyabb változtatást, valamint hogy a felek végül nem fosztották meg a pénzügyminisztériumot attól a jogától, hogy a jövőben is rendkívüli intézkedések segítségével próbálja meg elkerülni az államcsődöt.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG