<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai kormányzati zárlatot feloldó és az adósságlimit emelését lehetővé tévő washingtoni megállapodás lanyha piaci reakciója mutatta, hogy az amerikai államcsőd esélyét a piaci szereplők már az egyezség előtt is nagyon alacsonynak tartották. Az is kiderült, hogy a dollár sem sokkal jobb, mint az euró.

Hollywoodi finálé: az utolsó pillanatban, de nem happy end

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az európai piaci zárások után és az amerikai kereskedés késői szakaszában összeállított elemzésükben kiemelték, hogy az utóbbi napok megnyugtató washingtoni jelzései nyomán a piacokon már a megállapodás előtt lezajlott a "megkönnyebbülési fellendülés".

A ház szerint ugyanakkor maradtak olyan befektetői vélemények, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik, és bár ez valószínűleg túl borúlátó nézetnek bizonyul, az biztos, hogy az Egyesült Államok gazdaságpolitikai döntéshozatali mechanizmusának hitelességét "súlyos csapás érte".

A Capital Economics londoni elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A cég szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A ház közgazdászai közölték: a történtek után sem bizonyosak abban, hogy végleg lekerült a napirendről a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének decemberi kezdete, bár a dollár gyengülése és az arany drágulása arra vall, hogy a piac nem számít a Fed havi 85 milliárd dolláros névértékű eszközvásárlási programjának belátható időn belüli visszafogására.

 

 

Euró és dollár - az egyik kutya, másik eb

A Commerzbank elemzői azt emelték ki csütörtöki értékelésükben, hogy egyelőre nehéz megítélni a történtek hosszú távú hatását a dollárra. Az amerikai államadósság nagy befektetőinek - Kínának és Japánnak - az aggodalma azonban nyilvánvaló volt, és az is biztos, hogy a washingtoni politikai dráma semmivel sem tette vonzóbbá az amerikai állampapírokat.

A Commerzbank elemzői szerint emellett az is kétségtelen, hogy újabb lendületet kaptak a dollár elsődleges tartalékvaluta-szerepével kapcsolatos viták.

Az euróövezeti válság idején sok elemző felvetette, hogy a valutaunió nem tekinthető optimális valutaközösségnek közgazdasági értelemben. Az utolsó pillanatban létrejött washingtoni megállapodás ellenére ugyanakkor most egyre inkább felvetődik az a kérdés is, hogy vajon az Egyesült Államok optimális politikai képződménynek tekinthető-e, hiszen az olyan republikánus törvényhozók, mint például Ted Cruz texasi szenátor, gondolkodás nélkül belevitték volna az Egyesült Államokat egy csődhelyzetbe, anélkül, hogy aggódniuk kellett volna újjáválasztásuk esélyei miatt - fejtegették a Commerzbank elemzői.

A jogszabályt a képviselőház 200 fős demokrata frakció gyakorlatilag egyöntetű támogatásával sikerült elfogadtatnia. A republikánusok közül mindössze 87-en szavaztak igennel.

Jelentős siker a Fehér Ház szempontjából, hogy az egészségügyi reformtörvényen nem hajtanak végre komolyabb változtatást, valamint hogy a felek végül nem fosztották meg a pénzügyminisztériumot attól a jogától, hogy a jövőben is rendkívüli intézkedések segítségével próbálja meg elkerülni az államcsődöt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG