<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kurz megelőzte a keddi bizalmi szavazást a parlamentben és még a koalíciós kormány bukása előtt tegnap este bedobta a törülközőt.  Utódjelöltje Alexander Schallenberg külügyminiszter, aki karrierdiplomata és erős híve az EU integrációnak. Káncz Csaba jegyzete

Tegnap este lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, de maradna az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.  A kormányzó koalíció (ÖVP-Zöldek) a jelek szerint így folytathatja tevékenységét.  A kijelölt, átmeneti kancellárjelölt Alexander Schallenberg külügyminiszter, aki egy karrierdiplomata és főként az EU szakterületén rendkívül erős háttérrel rendelkezik.

Az elmúlt napokban gyorsan eszkalálódott az osztrák kormánykoalíció válsága. Kurz kétségbeesetten kapaszkodott a kancellári bársonyszékbe, de politikai ellenfelei és a nyilvánosság rohamosan növekvő része egyre inkább megkérdőjelezte etikai integritását. A Zöldek alkancellárja, Werber Kogler pedig már egy új, „feddhetetlen” kancellárt követelt.

Hogyan jutottunk ide?

A lavina szerdán indult egy házkutatás-sorozattal. A Gazdasági és Korrupciós Államügyészség (WKStA) munkatársai több néppárti (ÖVP) politikusnál és a párt holdudvarához tartozó szereplő lakását és hivatalát is átkutatták.

A mostani razziasorozatot az indokolta, hogy a WKStA gyanúja szerint Kurzék 2016 és 2018 között 1,3 millió euróval lefizették az egyik befolyásos osztrák napilap, az „Österreich” kiadóját, hogy számukra kedvező közvélemény-kutatási eredményeket jelentessen meg. Az ifjú Kurzot már akkor is a tönk szélére sodródott Osztrák Néppárt egyedüli megmentőjeként tartották sokan számon, csakhogy a 2017-ig külügyminiszterként dolgozó Kurz ekkor még nem volt vezető szerepben a párton belül.

A párt akkori elnöke, Reinhold Mitterlehner magától nem adta volna olyan könnyen az elnöki széket, ezért az államügyészség szerint Kurz és bizalmasai cselhez folyamodtak. Mivel Kurznak külügyminiszterként nem volt hozzáférése a pártkasszához, a pénzügyminisztérium számlájára rendelt számára kedvező eredményű felméréseket, amiket a közvélemény-kutató – fiktív – tanulmányokként számlázott ki a tárcának. A „kutatások” eredményeit aztán az „Österreich” közölte le.

Az ügyészség hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadásának gyanújával nyomoz. Az ügynek tíz gyanúsítottja van, közülük az egyik maga Ausztria kancellárja. A gyanúsítottak között ezenkívül ott van Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium korábbi kabinetfőnöke, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) egykori elnöke, Wolfgang Fellner, az Österreich című lap kiadója és testvére Helmuth Fellner, Sophie Karmasin közvélemény-kutató, korábbi családügyi miniszter, Johannes Frischmann, a kancellár szóvivője, Gerald Fleischmann médiatanácsadó, Stefan Steiner az Osztrák Néppárt vezető tanácsadója, valamint a pénzügyi tárca egyik szóvivője és egy közvélemény-kutató.

A Zöldek kihátrálnak

Kurz péntek este megpróbálta visszaragadni a kezdeményezést és egy rövid beszédben a közvéleményhez fordult. Mint „meggyőződéses demokrata” természetesen hajlandó lemondani, ha a parlamenti többség ezt kívánja. De ő természetesen cselekvőképes és tovább akarja vezetni a kormányt.

De a számításait keresztülhúzta Kogler alkancellár, aki leszögezte: Kurz pártjának (ÖVP) egy új, „feddhetetlen”  kancellár-jelöltet kell állítania.  Kogler ezzel gyakorlatilag végső törésig vitte a kapcsolatát a kancellárral. A Zöldek számára az átláthatóság és a korrupció elleni harc kulcsterületeknek számítanak és beomlana a támogatottságuk, ha most elnézőek lennének a koalíciós partnerrel. Tájékoztatása szerint pénteken már egyeztetéseket is kezdett az ellenzéki szociáldemokratákkal.

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök is megszólalt a botrány kapcsán péntek este. Bár Kurz nevét nem ejtette ki, de éles kritikát gyakorolt a jelenleg uralkodó politikai bizonytalansággal kapcsolatban. Bellen szerint az osztrákoknak joguk van egy cselekvőképes kormányhoz, márpedig „ez a cselekvőképesség most megkérdőjeleződött”.

Kedden jön a szavazás

Az ügy nyilvánosságra kerülése előtt Kurz pártjának támogatottsága stabilan 34 százalék körül alakult a Europe Elects összesítésében, míg a legnagyobb ellenzéki pártként a szociáldemokraták 21,9, a Szabadságpárt 16,4, a Zöldek 9,8, a liberális NEOS pedig 9,6 százalékon állt. A parlament alsóházában jelenleg Kurz pártjának (ÖVP) 71 mandátuma van, a Zöldeknek 26.  Az ellenzéki padsorokban a legnagyobb frakcióval a szociáldemokraták rendelkeznek 40 mandátummal, a populista jobboldali FPÖ 30, a liberális NEOS 15 mandátummal bír. 

Kurzot most hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsítják. Mivel a „tanulmányok” az ügyészség szerint legalább 1,3 millió eurójába (mai árfolyamon mintegy 465 millió forintjába) kerültek az osztrák adófizetőknek, a kancellárt akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló