5p

Egy palaui zászló alatt hajózó teherszállítónak sikerült eljutnia román vizekre egy új tengeri útvonalon kedd este. Ez az első gabonaszállítmány, amely kijutott egy fekete-tengeri ukrán kikötőből azóta, hogy júliusban Oroszország  lényegében blokádot hirdetett a tengeren.

Komoly lépést tett Ukrajna kedden afelé, hogy visszaállítsa tengeri gabonaexoprtját. Az esti órákban ugyanis a Resiliant Africa nevű, az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből indult hajó elérte a román felségvizeket, adta hírül a New York Times a tengeri forgalmat figyelő Marine Traffic oldalra hivatkozva.

Kockázatos fuvarok 

A palaui (szigetállam a Csendes-Óceán nyugati részén – szerk.) zászló alatt hajózó Resiliant Africa több mint 12 óra alatt tette meg az utat a román vizekig, mintegy 3000 tonna búzával megpakolva.

Egy új, parthoz közeli útvonalat használt, amelyen keresztül a hajók először Románia, majd Bulgária felségvizeit érhetik el – mindkét ország a NATO tagja.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter szerint a folyosót az Ukrán Haditengerészet hozta létre.

A hétvégén megérkezett Csornomorszkba egy másik, szintén palaui zászló alatt hajózó teherszállító, az Aroyat is. Kubrakov szerint összesen csaknem 20 ezer tonna búzát szeretnének Afrikába és Ázsiába szállítani.

A Resiliant Africa az első gabonaszállító hajó, amely kifutott egy fekete-tengeri ukrán kikötőből azóta, hogy július közepén Oroszország felmondta az úgynevezett gabonaegyezményt.

Moszkva egyúttal sorozatos légicsapásokat hajtott végre ukrán kikötők ellen, valamint potenciális katonai célpontnak nyilvánított minden oda tartó vagy onnan induló teherszállító hajót arra hivatkozva, hogy azok fegyvereket szállíthatnak. Ukrajna szerint ugyanakkor az oroszok azért akarják ellehetetleníteni az exportot, hogy kárt okozzanak az ukrán gazdaságnak.

A palaui zászló alatt hajózó Aroyat nevű teherszállító érkezik Csornomorszk kikötőjébe Dél-Ukrajnában 2023. szeptember 16-án. Fotó: EPA/IGOR TKACHENKO
A palaui zászló alatt hajózó Aroyat nevű teherszállító érkezik Csornomorszk kikötőjébe Dél-Ukrajnában 2023. szeptember 16-án. Fotó: EPA/IGOR TKACHENKO

Az egyelőre kérdéses, hogy a fuvarozó cégek merik-e majd használni az új útvonalat. Ez már csak azért is kockázatos lehet, mert a Fekete-tenger hadszíntérré vált, az ukránok és az oroszok jelentős területen támadják egymást.

Az új tengeri exportútvonal sikere attól függhet, hogy a teherfuvarozók hajlandók-e kockáztatni hajóikat, mondta Sal Gilbertie, a Teucrium nevű amerikai befektetési tanácsadó cég ügyvezetője az amerikai lapnak.

Szerinte a folyosó jó ötlet, de egyben azt is teszteli, hogy mit fognak megengedni az oroszok.

A veszélyeket jelzi az is, hogy szerda reggel robbanás történt egy teherszállító hajón a Fekete-tengeren az ukrán határ közelében. Feltételezések szerint a hajó tengeri aknára futott. A legénységet a román hatóságok evakuálták, mindenkit sikerült élve kimenteni.          

Betiltott export

A háború kitörése óta eltelt bő másfél évben mindenesetre felértékelődtek az egyéb szállítási útvonalak: Ukrajna – az Európai Unió segítségével – növelte szárazföldi és dunai exportját. Ezáltal ugyanakkor szembekerült öt uniós országgal – Magyarországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával –, amelyek (csupán a transzfert engedélyezve) kitiltották piacukról az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgót. Arra hivatkoztak, hogy az ukrán import lenyomja a piaci árakat, és így komoly károkat okoz gazdálkodóiknak. A tiltást az Európai Unió engedélyezte.

Az ügy azonban újabb fordulatot vett múlt hét pénteken: az Európai Bizottság ugyanis nem hosszabbította meg a behozatali tilalmat, így az péntek éjféltől érvényét vesztette. A brüsszeli testület ezt azzal indokolta, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az érintett öt tagállamban "megszűntek a piaci torzulások".

A magyar, a lengyel és a szlovák kormány ugyanakkor közölte, hogy a brüsszeli döntés ellenére is fent fogja tartani a tilalmat. Válaszul az ukrán kormány hétfőn bepanaszolta a három országot a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Mindez az ukrán-lengyel viszonyban is feszültségekhez vezet, pedig Lengyelország – ahol idén ősszel parlamenti választásokat tartanak – az egyik lestabilabb szövetségese Kijevnek. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint támogatásuk továbbra is töretlen, ugyanakkor a lengyel gazdákat is meg akarják védeni.

Működik a piac

Érdekesség, hogy Ukrajna – az orosz nyomás ellenére – idén júliusban és augusztusban is képes volt nagyjából annyi gabonát exportálni (mintegy ötmillió tonnát), mint amennyit tavaly ugyanebben az időszakban, amikor még életben volt a gabonaegyezmény, mondta Andrej Szizov, a SovEcon gabonapiaci tanácsadó cég vezetője az amerikai lap szerint.

Bár korábban António Guterres, az ENSZ főtitkára attól tartott, hogy a gabonaegyezmény összeomlása miatt súlyosbodik majd az éhínség Afganisztánban, Jemenben és Dél-Szudánban, a búzaellátás globális szinten stabil maradt, véli Szizov.

Szerinte ez paradox módon annak köszönhető, hogy Oroszország nagy mennyiségben exportálja saját búzáját a Fekete-tengeren keresztül, a háború elején hirtelen megugró piaci árak pedig az elmúlt hetekben szintén stabilak maradtak – azaz a globális piac gabonaegyezmény nélkül is jól működik.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG