4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.

Az utolsó kínai császár Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune karóráját – amely igazi ritkaságnak számít, összesen nyolc példányról tudnak a világon -  egy pár napja lebonyolított árverésen telefonon adták el egy ázsiai gyűjtőnek Hongkongban hat perc licitálás után - közölte az eladást lebonyolító londoni székhelyű Phillips aukciósház.

A Thomas Perazzi, a Phillips ázsiai órákért felelős vezetője által rekordnak nevezett ár részben a Patek Philippe ritkaságának köszönhető, másrészt azonban a 6,6 millió dolláros összeg a 86 éves óra történetének is köszönhető, amely során az egykori uralkodó ötéves szovjet fogsága alatt Szibériába vitték. Aisin-Gioro Puyi, a Csing-dinasztia utolsó császára volt, akinek életéről az 1987-es "Az utolsó császár" című film készült.

Az aukciósház közölte, hogy egy globális kutatócsoport három évig ellenőrizte a 86 éves óra származását, amelyet feljegyzések szerint Puyi eredetileg egy párizsi luxusbolton keresztül vásárolt.

Példátlan kutatási projekt volt, amelyben egy világméretű, óraszakértőkből, történészekből, újságírókból és tudósokból álló csapat vett részt.

Puyi az órát a második világháború után a szovjetunióbeli raboskodása alatt tanáraként és orosz tolmácsaként mellette álló, mandarinul folyékonyan beszélő Georgij Permjakovnak adta. Puyi unokaöccse, Yuyan - aki mellette volt bebörtönözve - emlékirataiban felidézi, hogy nagybátyja "nap mint nap" viselte az órát, amikor Mandzsukuóban volt. Puyi korábban az órát unokaöccsének ajándékozta, de később visszakérte, hogy Permjakovnak adja.

Permjakov 2005-ben bekövetkezett haláláig őrizte az órát, majd az örökösökre szállt, mielőtt a jelenlegi tulajdonostól 2019-ben a Phillipshez került volna. Az órát már kiállították New Yorkban, Szingapúrban, Londonban, Tajpejben és Genfben, mielőtt visszatért Hongkongba, ahol május 23-án a Phillips új ázsiai központjában árverezték el.

A Patek Philippe órák régóta a gyűjtők kedvencei közé tartoznak, és 2019-ben a svájci gyártó egy egyedi Grandmaster Chime órája lett a világ legdrágább órája egy árverésen, 31,2 millió dolláros leütési árával.

Az 1,2 hüvelyk átmérőjű platina órán arab számlap, rózsaszín arany mutatók és egy "holdfázis" funkció található, amely megmutatja, hogy a Hold mennyire látható a Földről egy adott időpontban. Néhány belső szerkezeti része 1929-ből származik, bár a Patek Philippe  csak 1937-ben kezdte el értékesíteni a modellt.

Puyi mindössze 2 éves volt, amikor 1908-ban császár lett, és családját elhagyva a pekingi Tiltott Városba költözött. A Csing-dinasztia megdöntése után 1912-ben lemondásra kényszerült, bár még évekig a palotakomplexumban élt. Az 1930-as években Puyit nevezték ki Mandzsúria bábvezérévé, annak az északkeleti régiónak, amelyet Japán Kína megszállásának részeként elfoglalt. Tokió 1945-ös veresége után megpróbált elmenekülni, de a szovjet csapatok elfogták és Szibériában bebörtönözték, ahová az órát magával vitte. 1950-ben a Szovjetunió visszaadta Pujit Kínának, ahol majdnem 10 évig börtönben volt, majd magánemberként élt 1967-ben, 61 évesen bekövetkezett haláláig.

A hongkongi árverésen szerepelt még egy Puyihoz tartozó kéziratos jegyzetfüzet, Konfuciusz "Analektusok" című művének bőrkötéses kiadása, valamint egy Puyi által feliratozott és Tokióban Permjakovnak adott piros papír legyező. A legyező 77 846 dollárért kelt el, ami az előzetes becsült ár hatszorosa, míg a másik két tétel együttesen 121 634 dollárért, ami az előzetes becsült ár közel ötszöröse.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG