<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Emírségek határozottan a metaverzum felé fordul, hogy javítsa az általános ipari versenyképességét az egyre inkább digitalizált világban. De ahogy a kripto-ipar jelenlegi válsága is jelzi, az új technológiákba, például a metaverzumba történő befektetés magas kockázatokkal jár. Káncz Csaba jegyzete.

A metaverzum egy online, 3 dimenziós, virtuális tér koncepciója, amely összeköti a felhasználókat az életük minden területén. Több platformot köt össze, hasonlóan az internethez, amely különböző, egyetlen böngészőn keresztül elérhető weboldalakat tartalmaz. A koncepciót három évtizede Neal Stephenson „Snow Crash” című sci-fi regényében dolgozta ki. Bár a metaverzum ötlete egykor fikció volt, most úgy tűnik, hogy a jövőben valósággá válhat.

A kibontakozó metaverzum

Tavaly októberben a Facebook bejelentette, hogy META-ra változtatja a nevét, és látszólag egyik napról a másikra felkapott lett a virtuális valóság technológiáján, blokkláncon és nem helyettesíthető tokeneken alapuló Web3 forradalom – más néven metaverzum – ötlete.

A metaverzumot a kiterjesztett valóság fogja vezérelni, és minden felhasználó egy karaktert vagy avatárt irányíthat majd. Például egy „Oculus VR” headset segítségével a felhasználó vegyes valóságú megbeszélést tarthat a virtuális irodájában, munkát végezhet, majd utána pihenhet egy blokklánc alapú játékban, vagy a metaverzumon belül kezelheti kripto-portfólióját és pénzügyeit.

A játék vagy a közösségi média támogatása mellett a metaverzum egyesíti majd a gazdaságot, a digitális identitást, a decentralizált kormányzást és más alkalmazásokat. Mindezek a funkciók biztosítják a blokklánc potenciálját e jövőbeli technológia működtetéséhez.

Magas növekedési ráta

Az iparág globális piacának mérete az előrejelzések szerint 2030-ra eléri az 1,6 ezermilliárd dollárt, 43,3 százalékos növekedési rátával. Verseny folyik a vállalatok és országok között a leendő digitális világba való befektetésről, hogy befolyásolják annak fejlődését. Az olyan vállalatok, mint a Microsoft, a Google, a Qualcomm és az Nvidia jelentős befektetésekkel indították el a versenyt 2021 elején.

Az iparágban a vállalkozások széles köréből származó befektetések 2022 első öt hónapjában elérték a 120 milliárd dollárt, ami több mint kétszerese a tavaly egész évben mért 57 milliárd dolláros befektetésnek.

Az Emirátusok színre lép

Július elején kezdtek jönni a hírek arról, hogy Dubaj kormánya arra készül, hogy egyes részlegeit a metaverzumba helyezze, ami lehetővé tenné a felhasználók számára a szolgáltatásokhoz való hozzáférést a 3D virtuális világok integrált hálózatában. Ez az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) metaverzumban tett számos kezdeményezéseinek egyike.

Fordulás a metaverzum felé. Fotó: Depositphotos
Fordulás a metaverzum felé. Fotó: Depositphotos

Az Emírségek határozottan a metaverzum felé fordul, hogy javítsa az általános ipari versenyképességet, és növelje a termelékenységet az egyre inkább digitalizált világban. Az ország vezetői abban reménykednek, hogy a metaverzum és a negyedik ipari forradalom technológiája új utakat kínál majd az Emírségek gazdaságának diverzifikálására a szénhidrogének utáni világban.

A virtuális vezetés átvétele

Május elején Dubaj uralkodója, Mohammed bin Rashid al-Maktoum bejelentette a Dubai Metaverse Stratégia elindítását. A stratégia célja, hogy 2030-ra 4 milliárd dollárra növelje a metaverzum szektor hozzájárulását az Emírség gazdaságához. Mindezzel Dubai a virtuális világ kulcsszereplőjévé kíván válni.

Ennek érdekében Dubaj az Emirátus technológiai területen elért sikereire fog építeni: a The Economist Impact idei Digital Cities Indexe Dubajt a Közel-Keleten az első, globálisan pedig a 18. helyre helyezte.

Május 19-én Abu Dhabi Gazdaságfejlesztési Minisztériuma szándéknyilatkozatot írt alá az SAP-val, a vezető német szoftvervállalattal, hogy felgyorsítsák a digitális átalakulást az Emírségekben. Ez magában foglalja az „Ipar 4.0” tervet, amely a negyedik ipari forradalom technológiai kezdeményezéseit vizsgálja és indítja el Abu-Dhabiban.

Május 26-án a DP World, a világ vezető, dubaji székhelyű kikötői üzemeltetője bejelentette a DPMETAWORLD, a metaverzum digitális megoldásainak platformjának megalakulását, amely várhatóan az év végén indul.

Az árnyoldalak és kockázatok

Vannak azonban aggályok is a metaverzum kapcsán. Az emírségekbeli szakértők aggódnak a metaverzum mentális egészségre gyakorolt ​​hatásai miatt. Egyesek azzal érvelnek, hogy fokozza a szorongást, a fáradtságot és a depressziót – hasonlóan más technológiáknál tapasztalt hatásokhoz. A virtuális valóság hívei azonban azzal érvelnek, hogy ez növelheti az empátiát, mivel a metaverzum nagyobb lehetőségeket kínál a fokozott interakcióra olyan emberek között, akiknek egyébként soha nem keresztezték volna egymás útjait.

Az Emírségek ezzel egyidejűleg több előrelépést is elért a technológiai világban, beleértve a digitális fizetéseket, a kriptovalutákat és a mesterséges intelligenciát. De ahogy a kripto-ipar jelenlegi válsága is jelzi, az új technológiákba, például a metaverzumba történő befektetés magas kockázatokkal jár.

A befektetői érdeklődést hajtó számos tényező, például a fokozott piaci felkészültség és a folyamatos technológiai fejlődés ellenére a metaverzum egy magas kockázatú befektetés, amely a részletes tervek ellenére sem garantálja a sikert, a hosszú távú érdeklődést, sőt a zökkenőmentes fejlődést sem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG