<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az észtek száz katonával támogatják a határvédelmet. Eközben az Európa Tanács emberi jogi kötelezettségeinek betartására szólította fel Lengyelországot. Moszkva szerint az EU-nak és Fehéroroszországnak közvetlenül kellene tárgyalnia.

Megköszönte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteki Twitter-bejegyzésében, hogy Észtország száz katonával támogatja Lengyelországot a fehérorosz határon.

Szívesen fogadjuk Észtország ajánlatát

- írta a miniszter, hozzátéve: egyeztetnek Tallinnal a támogatás részleteiről, és később beszámolnak róluk.

Októberben több mint tízezer illegális határátlépési kísérlet történt Belaruszból Lengyelországba. Fotó: EURACTIV.com
Októberben több mint tízezer illegális határátlépési kísérlet történt Belaruszból Lengyelországba. Fotó: EURACTIV.com

Az MTI szerint Blaszczak azután nyilatkozott, hogy az észt hadsereg a Twitter-oldalán tudatta: Észtország száz katonát küld Lengyelországba a hibrid agresszió elleni védekezés támogatására.

Korábban az Egyesült Királyság is katonai támogatást ígért a lengyel határőrség számára. Ben Wallace brit védelmi miniszter csütörtöki lengyelországi látogatása során megerősítették:

várhatóan még novemberben egy brit hadmérnöki századot vezényelnek a lengyel-fehérorosz határra: feladatuk a határkerítés javítása és a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz.

A lengyel médiában pénteken idézett brit sajtóértesülések szerint 100-150 katonáról lesz szó.

Lengyelország

a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

Lengyel becslések szerint 3-4 ezer, fehérorosz közlés szerint viszont 7 ezer migráns tartózkodhatott a határ fehérorosz oldalán, mielőtt egy részüket elszállították volna.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felajánlotta, hogy országa ötezer migráns hazaszállításáról gondoskodna, de ajánlatát ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a fennmaradó kétezer bevándorlót fogadja be az Európai Unió, egy Németországba vezető humanitárius folyosó létesítésével, amit Berlin elutasított.

Minszkből csütörtökön egy repülőgépen hazaszállítottak 400 migránst Irakba.

Lengyelország diplomáciai offenzívát folytat, egyebek között a migránsokat Minszkbe szállító járatok leállítása céljából. A lengyel vezetés mindamellett huzamos ideig tartó válságra számít a fehérorosz határon.

Sajtóhírek szerint ugyanakkor a fehéroroszok már kiürítették a határmenti területet: az ottani táborból a néhány száz méterrel odébb levő logisztikai központba vitték az embereket. A hetek óta tartó válsághelyzet tehát új szakaszba lépett, írja a 444 a Guardian alapján.

Lengyelország ugyanakkor azt állította, hogy

a fehéroroszok később elkezdték visszavinni az embereket a határra, és arra próbálják ösztönözni őket, hogy törjenek át illegálisan. Az MTI szerint a határon két nagyobb csoport próbált áttörni péntekre virradóan, de nem jártak sikerrel.

Eközben Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka pénteken ismét telefonon beszélt egymással. A találkozó után Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette:

az orosz és a fehérorosz elnök egyeztetése nem elégséges a migrációs válság megoldásához, ehhez közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Fehéroroszország és az Európai Unió között.

Putyin és Lukasenka a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság november 8-i kezdete óta tartott ötödik telefonos kapcsolatfelvétele során Peszkov szerint

mély aggodalmuknak adtak hangot a lengyel rendvédelmi és katonai erőknek "a menekültekkel, migránsokkal szembeni, meglehetősen agresszív fellépése miatt".

A Kremlnek a tárgyalásról kiadott közleménye szerint a felek "elfogadhatatlannak" és "kegyetlennek" minősítették, hogy a lengyel határőrök "durva erőszakot és különleges eszközöket vetettek be".

Lukasenka tájékoztatta Putyint Minszknek a migrációs válság okozta feszültség csökkentése érdekében tett lépéseiről, valamint az Angela Merkel ügyvezető német kancellárral szerdán folytatott tárgyalásáról, írja az MTI.

A válság láttán az Európa Tanács emberi jogi kötelezettségeinek betartására szólította fel Lengyelországot

Noha a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet Minszk elítélendő intézkedéseinek eredménye, ez nem menti fel Lengyelországot emberi jogi kötelezettségei alól

- jelentette ki a strasbourgi székhelyű intézmény emberi jogi biztosa.

Dunja Mijatovic közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán bevezetett és november végéig tartó rendkívüli állapot hatálya alá tartozó, a lengyel határ menti területekre érvényes belépési tilalom káros következményekkel jár.

Szavai szerint

megakadályozza a nemzetközi szervezeteket és a civil társadalom képviselőit abban, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak, és végezzék emberi jogi munkájukat. Továbbá lehetetlenné teszi a média hozzáférését a határzónához, ami aláássa a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint korlátozza az átláthatóságot és elszámoltathatóságot. Az ilyen intézkedés teret ad a félretájékoztatásnak, és erősíti a bizonytalanság érzését

- mondta.

A humanitárius és jogi segítséget nyújtó nemzetközi szervezeteknek és a civil társadalmi szereplőknek azonnali és akadálytalan belépést kell biztosítani a határ minden területére. Az újságírók számára pedig lehetővé kell tenni, hogy a jelenlegi rendkívüli állapot hatálya alá eső térségből is szabadon és biztonságosan tudósítsanak

- jelentette ki Mijatovic.

Azt is hangsúlyozta, hogy a lengyel szejm által elfogadott törvényjavaslat - mely a rendkívüli állapot lejárta után alkalmazandó új szabályokat határozza meg - azzal a kockázattal jár, hogy a rendkívüli helyzet állandósul.

Ez súlyos és hosszú távon negatív következményekkel jár a szabad mozgásra, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságára, valamint az emberi jogvédők munkájára

- mondta.

A rendkívüli állapot miatt bevezetett korlátozásokat meg kell szüntetni, és azokat nem szabad új jogszabályokkal állandósítani - jelentette ki. Ezenkívül a jogszabályok bármilyen módosításának biztosítania kell, hogy a lengyel ombudsman teljes mértékben mentes legyen megbízatása teljesítésének korlátozásától - húzta alá.

Kijelentette továbbá, hogy

azok a lengyel jogszabályok, melyek lehetővé teszik a hivatalos határátkelőkön kívül az ország területére lépők azonnali visszaküldését, aláássa a menedékkérelem beadásához, valamint a hatékony jogorvoslathoz való jogot. A jogszabályt módosítani kell annak érdekében, hogy a Lengyelország területére lépő emberek kérelmet nyújthassanak be, és egyéni értékelés keretében kezdődhessen meg a menekültügyi eljárásuk

- hangsúlyozta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet kezelése nem csak Lengyelország feladta. Olyan európai kötelesség, melyhez a szolidaritáson, valamint az európai értékeken és normákon alapuló emberi jogi választ kell adni - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG