5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A klímaváltozás veszélybe sodorja a világ kávétermelését. De van remény, egy, a változó körülményeket jobban tűrő fajta képében. Na de milyen ízű lesz a jövő kávéja?

A klímaváltozás lehetséges hatásairól olvasni nem éppen megnyugtató foglalatosság: víz alá kerülő metropoliszok, lakhatatlanná váló, fél kontinensnyi területek, tömeges kihalás, háborúk az édesvízért, miegymás. Egy rendes kávéfüggő számára azonban ezekkel nagyjából egy lapon említhető az a jóslat, hogy a ma fogyasztott kávéfajták gyakorlatilag eltűnhetnek a föld színéről, és ezzel sokszorosára nőhet a kávé ára, nagyon sokak számára elérhetetlen luxussá változtatva az akár hosszú évtizedes megszokássá vált napi néhány csésze koffeint. (Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok bőven több mint fele rendszeres kávéfogyasztó, közülük pedig nagyjából 50 százalék havi 3 ezer forintnál többet költ kávéra, de vannak, akik 10 ezer forintnál többet is szánnak e szokásukra.)

A helyzet valóban elég aggasztó, a világ jelenlegi kávétermelésének gyakorlatilag száz százalékát adó canephora (robusta) és arabica kávéfajtákat (előbbi 45, utóbbi 55 százalékkal részesedik a világ termeléséből) is a kihalás veszélyezteti, ráadásul a világ vadkávéfajtáinak 60 százaléka is eltűnhet 2060-ra.

A fő probléma az, hogy a kávécserje igen kényes növény, nagyon speciális igényekkel.

Az arabica például kizárólag magasan fekvő, de trópusi klímájú területeken terem, és ahogy a klímaváltozással nő az átlagos középhőmérséklet, egyre feljebb húzódik az a határ, ahol még megterem. Csakhogy a hegyek nem végtelenül magasak, így sok helyen egyszerűen kifogyhatnak az alkalmas területekből, miközben a termesztéshez szükséges magas, egyenletes csapadékmennyiséget is veszélyezteti a klímaváltozás.

Jön a felmentőcserje!

Mi lesz így a világ sok százmillió kávéfüggőjével? Van azért egy jó hírünk is. A világ egyik legnagyobb kávétermelő országában, Ugandában a farmerek már régóta termesztenek egy harmadik fajtát is, a Liberica excelsa nevűt. Ahogy korábban a két „híres testvérét”, ezt a fajtát is egy vadon növő változatból kezdték nemesítgetni, és korábban történt már kísérlet kereskedelmi léptékű termesztésére, de egyes tulajdonságai miatt végül a két ma elterjedt fajta teljesen kiszorította a piacról. Az elmúlt évtizedekben itt-ott termesztették, de nem túl nagy lelkesedéssel, mivel a termést felvásárló kereskedők csak az arabicát és a robustát keresték. A liberica excelsa kisebb mennyiségeit a legalacsonyabb árú robusta közé keverve tudták eladni a termesztők.

Különböző kávéfajták termése pörkölés után. Fotó: Dallmayr
Különböző kávéfajták termése pörkölés után. Fotó: Dallmayr

Pedig a liberica excelsa nagyon ígéretes fajta, mivel mindkét világhódító testvérénél jobban bírja a hőséget és a szárazságot, sőt még a betegségeknek, kártevőknek is jobban ellenáll.

„Még ha túl nagy is a meleg, jól elvan”

– mondja Golooba John, egy közép-ugandai kávétermesztő, aki – miután robustacserjéi sorban pusztultak el a rossz körülmények és a betegségek miatt – most már túlnyomórészt libericacserjéket nevel a hathektáros földjén.

Na jó, de milyen az íze? – kérdezi most magában nyilván minden kávéfogyasztó olvasónk. Szép-szép, hogy túléli a mostoha körülményeket, de ha ihatatlan, akkor sokkal nem vagyunk beljebb, ugyebár. (Persze tegye fel a kezét az a rendes kávéfüggő, aki végszükség esetén nem hörpintette fel boldogan a falusi eszpresszóban vagy az állomás restijében a legolcsóbb kávéból, illetve talán annak a zaccából főzött, borzalmas ízű löttyöt…) De nem kell aggódni, Golooba John például fogyasztja is a saját termékét, és szerinte „több íze van”, mint a robustának.

Közelebb az arabicához

De ha neki nem is hisszük el, akkor ott van Aaron Davis, az angliai Kew-ban található Royal Botanical Garden kávészakértője. Amikor először kóstolt jó minőségű liberica kávét, azt gondolta:

„Ez nem is rossz.”

Pontosabban – ahogy egy, a témának szentelt tanulmányában írja – a Liberica excelsából főzött kávé „kakaós, mogyoróvajas, szárított gyümölcsös jegyeket mutat”, de felfedezhető benne a mályvaszirup aromája is, egyes változataiban pedig a füge, a szilva és a tejcsokoládé jegyei figyelhetők meg. Összességében az excelsa sokkal közelebb van ízre az arabicához, mint a robustához. Ugyanez igaz a koffeintartalomra is, amely átlagosan 1,2 százalék, amely megegyezik az arabicával, de jóval alacsonyabb, mint a robustáé (utóbbit részben ezért sem szokás 100 százalékban, csak arabicával keverve, illetve instant kávék alapanyagának használva forgalomba hozni).

Ha ennek hallatán még nem is rohannánk a legközelebbi különleges kávékat forgalmazó boltba, hogy beszerezzünk egy kis excelsát, vegyük számításba, hogy az eddig „elfelejtett fajtaként” termesztett excelsát még bőven tovább nemesíthetik a termesztők. Ahogy a kifejezetten erre a típusra kidolgozott pörkölési módszerekkel is sokat lehet finomítani az ízén, ahogy ez a két legelterjedtebb fajta esetében is történt.

Az érdeklődés egyre növekszik a régi-új kávéfajta iránt, és a kávéárak növekedésével úgy tűnik, kereslet is lesz rá, ha sikerül nagyobb mennyiségben termeszteni. Szóval a jelek szerint az emberi civilizáció mégsem a kávéhiányba fog belebukni, még ha a klímaváltozás kávéja kicsit más ízű is lesz, mint amit sok-sok évtizeden át megszoktunk – de legalább lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG