4p
A 62. Kormányinfó fő témája a pénteki pozsonyi uniós csúcs és az októberi népszavazás volt. Orbán Viktor Bulgáriában járt, egy éves lett a kerítés a határon.
MTI Fotó: Soós Lajos

Ahogy arról már korábban is írtunk, tegnap Bulgáriában tartott „határellenőrzést” Orbán Viktor, ahol egyeztetett a bolgár vezetéssel a határ további védelméről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a látogatás kapcsán elmondta: a V4-es országok továbbra is elkötelezettek Bulgária támogatása mellett, ennek holnap hangot is adnak majd a pozsonyi uniós csúcson.

Minden szem a pénteki csúcson

A holnapi csúcstalálkozó kapcsán Lázár János elmondta: a találkozó legfontosabb kérdése a Brexitet követő politikai és biztonsági helyzet lesz. Nagy-Britannia kilépésével ugyanis az Európai Unió elveszíti a legerősebb haderejét, így a visegrádi országok egységesen javasolni fogják majd egy közös, európai hadsereg létrehozását, hogy a továbbiakban is szavatolni tudják Európa biztonságát. A gazdasági kérdések kapcsán Lázár János hozzáfűzte: Magyarország továbbra is keresi a kapcsolatot Nagy-Britanniával, a kint élő magyarok megélhetésének biztosítása mindkét ország érdeke, így nem csak megtartani, de erősíteni is szeretnék a későbbiekben a kétoldalú kapcsolatot a két ország között.

Nyakunkon az október – járuljunk az urnához

Évfordulós kormányülésnek bizonyult a mai, pontosan egy évvel ezelőtt vezették be a hármas – biztonsági, jogi és élőerős – védelmet a magyar határon, emlékeztetett a miniszter, aki az alkalmat megragadva megköszönte a határon dolgozó katonák és rendészek munkáját, hozzátéve: jelenleg további 3000 katonát toboroznak a határ védelmére.  Lázár János méltatta a kerítés megépítéséről szóló döntést, elmondása szerint „ha nem így döntöttünk volna, úgy bevándorlási káosz lenne az Európai Unióban”.

Az október 2-i népszavazás kapcsán Lázár János ismét felhívta a figyelmet a részvétel fontosságára, összesen 3200 településen lehet majd leadni a szavazatokat. A döntést „sem a kormány, sem Brüsszel nem hozhatja meg egyedül”, így az embereken múlik, hogy milyen sors vár Magyarországra az eljövendő évtizedekben, mivel „az embereknek joga van eldönteni, kivel akarnak együtt élni”.

MTI Fotó: Soós Lajos

Autópálya a határig, vasút a Balaton körül

A stratégiai és a gazdasági kabinet sem unatkozott az elmúlt héten, összesen 40 ügyben hoztak döntést és terjesztették a kormány elé, ennek része az óriási infrastrukturális beruházási program, amit tegnap elfogadott az Országgyűlés. Ennek következtében 2022-ig mintegy 2500 milliárd forintból – hazai és uniós forrásból – építenek majd utakat az országban. Lázár János elmondta: a beruházásból mintegy 81 főútvonal újul meg, 1000 km új autópályát és autóutat építenek, egyebek mellett befejezik a várpalotai elkerülőutat, bekötik a megyei jogú városokat az autópályarendszerbe, illetve az autópályákat meghosszabbítják a határig. Ezek egy részét 2018-ra már be is fejezik, a maradékot a következő négy évben valósítják meg.

Ezzel egy időben a kormány döntött arról is, hogy 1100 milliárd forintot fordítanak majd vasútfejlesztésre, ennek következtében megújul majd a Nyugati- és a Keleti pályaudvar is, illetve tervezik egy, a Balaton körül működő vasútvonal kiépítését is. Jó hírt kapott a Volán is, a kormány 22-24 milliárd forint közötti összeget biztosít számukra buszvásárlásra. Ennek kapcsán Lázár János hozzáfűzte: a tenderben magyar buszgyártóknak is lehetősége van részt venni, mivel „nem a külföldieknek akarnak piacot csinálni”, a versenyfeltételeknek azonban meg kell felelni.

Megújul a Testnevelési egyetem, tárgyalnak Paksról

Hosszú felújítás kezdődik a versenysportolók utánpótlását biztosító Testnevelési Egyetemen, 2016 és 2020 között mintegy 44 milliárd forintból újítják meg az iskola épületét, illetve új épületet kapnak az Alkotás úton. A tervek szerint a Déli pályaudvar nem használt részein sportpályákat is létesítenek majd.

Újságírói kérdésekre Lázár János elmondta: pozitív hangulatban zajlanak az egyeztetések Paks 2-ről, a jogi akadályok hamarosan eljárulnak a fejlesztés útjából, „politikai vitákra” azonban a későbbiekben is számolni kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG