<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 62. Kormányinfó fő témája a pénteki pozsonyi uniós csúcs és az októberi népszavazás volt. Orbán Viktor Bulgáriában járt, egy éves lett a kerítés a határon.
MTI Fotó: Soós Lajos

Ahogy arról már korábban is írtunk, tegnap Bulgáriában tartott „határellenőrzést” Orbán Viktor, ahol egyeztetett a bolgár vezetéssel a határ további védelméről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a látogatás kapcsán elmondta: a V4-es országok továbbra is elkötelezettek Bulgária támogatása mellett, ennek holnap hangot is adnak majd a pozsonyi uniós csúcson.

Minden szem a pénteki csúcson

A holnapi csúcstalálkozó kapcsán Lázár János elmondta: a találkozó legfontosabb kérdése a Brexitet követő politikai és biztonsági helyzet lesz. Nagy-Britannia kilépésével ugyanis az Európai Unió elveszíti a legerősebb haderejét, így a visegrádi országok egységesen javasolni fogják majd egy közös, európai hadsereg létrehozását, hogy a továbbiakban is szavatolni tudják Európa biztonságát. A gazdasági kérdések kapcsán Lázár János hozzáfűzte: Magyarország továbbra is keresi a kapcsolatot Nagy-Britanniával, a kint élő magyarok megélhetésének biztosítása mindkét ország érdeke, így nem csak megtartani, de erősíteni is szeretnék a későbbiekben a kétoldalú kapcsolatot a két ország között.

Nyakunkon az október – járuljunk az urnához

Évfordulós kormányülésnek bizonyult a mai, pontosan egy évvel ezelőtt vezették be a hármas – biztonsági, jogi és élőerős – védelmet a magyar határon, emlékeztetett a miniszter, aki az alkalmat megragadva megköszönte a határon dolgozó katonák és rendészek munkáját, hozzátéve: jelenleg további 3000 katonát toboroznak a határ védelmére.  Lázár János méltatta a kerítés megépítéséről szóló döntést, elmondása szerint „ha nem így döntöttünk volna, úgy bevándorlási káosz lenne az Európai Unióban”.

Az október 2-i népszavazás kapcsán Lázár János ismét felhívta a figyelmet a részvétel fontosságára, összesen 3200 településen lehet majd leadni a szavazatokat. A döntést „sem a kormány, sem Brüsszel nem hozhatja meg egyedül”, így az embereken múlik, hogy milyen sors vár Magyarországra az eljövendő évtizedekben, mivel „az embereknek joga van eldönteni, kivel akarnak együtt élni”.

MTI Fotó: Soós Lajos

Autópálya a határig, vasút a Balaton körül

A stratégiai és a gazdasági kabinet sem unatkozott az elmúlt héten, összesen 40 ügyben hoztak döntést és terjesztették a kormány elé, ennek része az óriási infrastrukturális beruházási program, amit tegnap elfogadott az Országgyűlés. Ennek következtében 2022-ig mintegy 2500 milliárd forintból – hazai és uniós forrásból – építenek majd utakat az országban. Lázár János elmondta: a beruházásból mintegy 81 főútvonal újul meg, 1000 km új autópályát és autóutat építenek, egyebek mellett befejezik a várpalotai elkerülőutat, bekötik a megyei jogú városokat az autópályarendszerbe, illetve az autópályákat meghosszabbítják a határig. Ezek egy részét 2018-ra már be is fejezik, a maradékot a következő négy évben valósítják meg.

Ezzel egy időben a kormány döntött arról is, hogy 1100 milliárd forintot fordítanak majd vasútfejlesztésre, ennek következtében megújul majd a Nyugati- és a Keleti pályaudvar is, illetve tervezik egy, a Balaton körül működő vasútvonal kiépítését is. Jó hírt kapott a Volán is, a kormány 22-24 milliárd forint közötti összeget biztosít számukra buszvásárlásra. Ennek kapcsán Lázár János hozzáfűzte: a tenderben magyar buszgyártóknak is lehetősége van részt venni, mivel „nem a külföldieknek akarnak piacot csinálni”, a versenyfeltételeknek azonban meg kell felelni.

Megújul a Testnevelési egyetem, tárgyalnak Paksról

Hosszú felújítás kezdődik a versenysportolók utánpótlását biztosító Testnevelési Egyetemen, 2016 és 2020 között mintegy 44 milliárd forintból újítják meg az iskola épületét, illetve új épületet kapnak az Alkotás úton. A tervek szerint a Déli pályaudvar nem használt részein sportpályákat is létesítenek majd.

Újságírói kérdésekre Lázár János elmondta: pozitív hangulatban zajlanak az egyeztetések Paks 2-ről, a jogi akadályok hamarosan eljárulnak a fejlesztés útjából, „politikai vitákra” azonban a későbbiekben is számolni kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos