1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az állam tulajdonában lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) idei évi makrogazdasági elemzése szerint elkerülhetetlen az alapkamat megemelése, tartós stabilizáció azonban csak 1-1,5 év múlva alakulhat majd ki. A forint gyengülésében regionális és országspecifikus tényezők is szerepet játszottak. A jövő évi növekedés az MFB szerint 0,3 százalék lesz.

A bank tanulmánya szerint a jelenlegi válság nehezebb a három évvel ezelőttinél, mivel a monetáris politikai eszköztárak is egyre jobban kimerülnek, továbbá a kormányzatoknak nem áll módjukban fiskális politikai eszközökkel élénkíteni a gazdaságot, sőt a kiadások csökkentését kell szorgalmazniuk a piaci bizalom fenntartása érdekében. Mindeközben az elmúlt évek folyamatos megszorításaiba belefáradt lakosság támogatásának megszerzése egyre nehezebb, ami a pénzügyi-gazdasági mellett egyre több államban politikai és szociális válsággal is fenyeget.

Az alapkamat megemelése elkerülhetetlen

Októbertől a magyar gazdaság nemzetközi megítélése sokat romlott, a forint árfolyama az euróval szemben gyors gyengülésnek indult, több sikertelen államkötvény-aukció követte egymást, és több hitelminősítő is a magyar szuverén adósság leminősítést vetítette előre. Mindezen tényezőket egybevetve az MFB úgy véli, hogy a helyzet kezeléséhez elkerülhetetlen lesz a jegybanki-alapkamat megemelése, azonban tartós stabilizáció akkor alakulhat ki, hogy ha a befektetők Magyarországi bizalma visszaépül, amely akár 1-1,5 évet is igénybe vehet majd.

Az elemzés szerint a külső környezet érezhető lassulása miatt a magyar gazdaság növekedésének külső feltételei is romlottak. A külső kereslet hanyatlása is kedvezőtlen kilátásokat vetít előre, kiváltképp mivel a belső kereslet élénkülésének nem látszik jele. A belső kereslet stagnálásának oka, hogy a munkaerőpiaci helyzet nem javul, a magánszektornak jelentős mértékű törlesztési terhei vannak, továbbá a háztartások jövedelmük nagy részét inkább megtakarítják. A hitelezési hajlandóság tartós csökkenése is visszaveti a beruházási és fogyasztási hajlandóságot.

Mindezen tényezők figyelembe vételével az MFB az idei évre 1,4 százalékos, míg a jövő évre 0,3 százalékos GDP növekedést valószínűsít. A 0,3 jövőv évi növekedéssel az MFB prognózisa a legpesszimistább, az Európai Bizottság jövőre 0,5, a kormány 1,5 míg a jegybank 0,6 százalékos növekedést prognosztizált.

Gazdasági növekedés tekintetében is lemaradás mutatkozik a régiós országokhoz képest, a lemaradás oka a bank szerint belső gazdasági folyamatokra vezethetőek vissza, a lakossági fogyasztás és a vállalatok beruházása egyedül Magyarországon nem éri el a 6 évvel ezelőtti értéket.

A növekedés legnagyobb korlátja az alacsony fogyasztás

Az MFB szerint jövőre várhatóan a hazai növekedés legnagyobb korlátja továbbra is az elégtelen belső kereslet lesz, miközben a nettó export is csökkenni fog. A lakossági fogyasztást a magas törlesztési terhek mellett a gyorsuló infláció és a csak lassan enyhülő munkanélküliség fogják vissza, míg az új adójogszabályok keresletre gyakorolt összhatása kérdéses. A beruházásokat a bank szerint pedig az emelkedő magyar és világgazdasági kockázatok, bizonytalan növekedési és üzleti kilátások mellett a visszafogott hitelkínálat sújtja majd.

Az elmúlt időszakban a magyar gazdasági növekedés szinte egyetlen hajtóereje az export és a külkereskedelmi többlet volt, s várhatóan ez a tendencia – ha csökkenő mértékben is – folytatódik a következő egy-másfél évben. A német gazdaság második féléves kilátásai ugyan továbbra is bíztatóak, az export bővülési üteme azonban várhatóan csökkenni fog 2011 utolsó hónapjaiban.

A fokozódó bizonytalanság miatt nőnek a megtakarítások

Az elemzés szerint a magyar fogyasztói bizalom is leszakadt a régiótól, melynek oka, hogy a hazai háztartásokat a szomszédos országokénál nagyobb bizonytalanságban tartja a devizaárfolyam volatilis mozgása, a szociális juttatások és kedvezmények folyamatos változása. Mindezen bizonytalansági tényezők a háztartásokat nagyobb megtakarítási hajlandóságra ösztönzik.

A hazai építőipar fél évtizede tartó hanyatlása 2011 eddig eltelt időszakában sem ért véget, a következő évre tervezett jelentős minimálbéremelés pedig tovább növelheti az építőipari vállalatok terheit, amit a jelenlegi piaci helyzetben valószínűleg áraikban nem tudnak érvényesíteni, így emelkedhet az elbocsátások száma, illetve a feketén dolgozók aránya.

A tanulmány szerint a foglalkoztatási helyzetben a következő egy-másfél évben sem várható pozitív fordulat, a munkanélküliségi ráta tartósan 10 százalék felett maradhat. Mérsékelt javulást a statisztikákban egyedül a közmunkaprogramok felfutása jelenthet, míg a 2012-től várhatóan emelkedő minimálbér negatív irányban befolyásolhatja a foglalkoztatás alakulását, mivel a megemelkedett költségek miatt a vállalatok elbocsátásokra kényszerülhetnek, illetve emelkedhet a feketén foglalkoztatottak száma.

Az MFB szerint az év hátralevő részében tovább erősödhetnek a dezinflációs hatások, azonban a kormányzati intézkedések (népegészségügyi termékadó, jövedéki adó- és ÁFA-emelés, gáz- és távhőárak támogatásának változása), valamint a forint árfolyamával kapcsolatos kockázatok emelkedése miatt az előzetesen vártnál magasabb lehet a jövő évi fogyasztói árindex. Az idei évben átlagosan 4,0, míg jövőre 4,4 százalékos fogyasztói árindexet vár a bank.

Kockázatok a hiánycél tartásával kapcsolatban

Az MFB a költségvetéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny maradhat a magas devizaadóssága miatt, valamint az idei hiánycél 2,94 százalékon való tartása is kockázatokat rejt magában  a gazdasági növekedés csökkenése miatt. Egyéb kockázatként értékelte a bank, az ÁFA befizetések csökkenését, amely az alacsony fogyasztásnak volt köszönhető, valamint, hogy az Európai Bíróság a távközlési adó kivezetésére kötelezte a kormányt.

A monetáris politika terén jegybanki kamatemelés valószínűsít a bank, véleményük szerint az év hátralevő részében és 2012 első felében az inflációs nyomás helyett a kedvezőtlen pénzügyi folyamatokkal összefüggő kockázatok hatnak a monetáris szigorítás irányába. Szeptemberben felgyorsuló forintgyengülés és az ország befektetői megítélésének újabb romlása az év hátralevő részében megnövelte a kamatemelés valószínűségét. Az MFB szerint a jegybanki alapkamat csökkentésére esetleg 2012 második felében lesz lehetősége a jegybanknak.

Regionális és országspecifikus tényezők miatt gyengül a forint

Az MFB a forint /euró árfolyam emelkedését, újbóli 300-as szint fölé emelkedését a szeptemberi regionális, majd az októberi országspecifikus tényezőknek tulajdonítja, melyek a forint globális és regionális trendtől való leszakadását eredményezték. Ezen tényezők voltak a nemzetközi befektetői hangulat romlása, a világgazdasági növekedés romlása, az európai és amerikai adósságválság újabb hulláma, a biztonságos eszközök iránti kereslet élénkülése, a magyarországi reálgazdasági kilátásokat övező kockázatok növekedése, s ezzel összefüggésben a kormányzati reformtervek végrehajtását és a költségvetési pálya tartását övező bizonytalanság fokozódása.

Az elemzés alapján a kockázatok csökkenésével 2012 második felétől várható intenzívebb forinterősödés a befektetői hangulat optimistábbá válása, az államadósság ráta további csökkenése és a magyar gazdaság megítélésének javulása esetén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG