<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Amerika szankciókat vezethet be Törökország ellen, az EU pedig figyelmeztette Ankarát a kelet-mediterrán térségbeli incidensek miatt. A török politikai agresszió paravánja mögött ugyanakkor a fejlődő világ egyik legsérülékenyebb pénzügyi kártyavárát találjuk.
EPA/MARTIN DIVISEK

A török média értesülései szerint Washington sürgeti Ankarát, hogy függessze fel az orosz S-400-as légvédelmi rakéta-rendszer vásárlását, mivel ellenkező esetben amerikai szankciókkal nézhetnek szembe egy nemrég elfogadott Moszkva-ellenes szankciós mechanizmus keretében.

Cavusoglu török külügyminiszter február elején már ingerülten utasította vissza az amerikai fenyegetéseket és az orosz rakéták megvásárlását török nemzeti érdeknek nevezte.

A török dzsihád

Ankara kapcsolata jelenleg a NATO vezető hatalmával olyan mély válságban van, mint utoljára 44 éve Észak-Ciprus lerohanásakor. Erdogan elnök nem hajlandó lenyelni, hogy a szíriai válságban a Pentagon ragaszkodik a kurdokkal (YPG) történő együttműködéséhez, amelyet Ankara terrorszervezetnek tart. De a törököknek nemcsak az amerikaiakkal, hanem az európaiakkal is folyamatosan meggyűlik a baja. Ankara ugyanis nem fogadja el Ciprus és más országok által kötött megegyezéseket a gazdasági exkluzív zónáról (EEZ) és a gázkitermelési jogosítványokat sem a ciprusi területi vizeken, mert szerinte ahhoz török hozzájárulás is szükséges.

Február 11-én a ciprusi hatóságok jelezték, hogy a török haditengerészet megakadályozta az olasz ENI energiaóriás gázkitermelő hajójának mozgását a sziget partjainál. A rákövetkező nap Tusk, az Európai Tanács elnöke Ankarához fordult és a Ciprus elleni fenyegetések felfüggesztését kérte.

Erdogan elnököt ez hidegen hagyja és a ciprusi kitermelési jogokat, valamint az Égei-tengeri területi vitákat saját pártjának törvényhozói előtt az észak-szíriai Afrin helyzetéhez hasonlította – ahova januárban a török hadsereg bevonult. A jelenlegi török közállapotokat jól mutatja, hogy az államilag finanszírozott Vallásügyi Igazgatóság (Diyanet) vezetője a török hadsereg afrini bevonulását nyíltan „dzsihád”-nak nevezte.

Azt eddig is tudtuk, hogy a török revansisták újrarendeznék a teljes Kelet-Mediterrán térséget, újonnan kipaterolva a görögöket onnan, de Ciprus ügyében felmorrant egy nagy régiós játékos is. Az egyiptomi külügyminisztérium ugyanis hivatalos közleményben utasította vissza a török álláspontot a közös egyiptomi-ciprusi gázkitermelés kapcsán. Márpedig az egyiptomi-ciprusi politikai kapcsolatok kitünőek, el-Sziszi egyiptomi elnök 2014-es hatalomra kerülése óta kétszer is meglátogatta a szigetországot.

A török líra folyamatos esése

A török politikai agresszió paravánja mögött a fejlődő világ egyik legsérülékenyebb pénzügyi kártyavárát találjuk. Törökország külső, dollárban denominált adóssága olyan magas, hogy az emelkedő amerikai kamatlábak és a lassuló világgazdaság már rövid távon megrázhatja az országot. A 860 milliárd dolláros GDP-vel rendelkező Törökország 450 milliárd dollár értékben tartozik külföldi hitelezőknek, ebből 276 milliárd dollár értékben keményvalutában.

A török líra-adósság sem hoz enyhülést, ugyanis az elmúlt öt évben a líra kamatlába 6-ról 12 százalékra nőtt. 2013 óta a dollár-líra keresztárfolyam 1,75-ről 3,80-ra ugrott, komoly terhet róva a helyi cégekre, amelyeknek külső adósságot kell visszafizetniük.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló