4p
Éles tendenciát mutat a magánegészségügy helyzete.

Az elmúlt évben 40 százalékkal nőtt a magán egészségbiztosításokra szánt összeg éves alapon, a Grantis Hungary Zrt. statisztikái szerint ez az arány is azt mutatja: a magyar lakosság egyre nagyobb arányban fordul a magánegészségügy felé. A csaknem félmillió ügyfél adatai alapján az elmúlt évben – akinek volt egészségbiztosítása – átlagosan havi 25 ezer forintot költöttek az emberek erre, míg egy évvel ezelőtt ez az összeg 18 ezer forint volt.

A Grantis vezető pénzügyi tanácsadója elmondta: a magyar lakosság egészségtudatosabb rétege egyre nagyobb arányban fedezi fel a privát egészségbiztosításokat. Az erre fordított összeg növekedéséből is látszik: a prémium egészségügyi ellátásokra van igény, sőt az emberek egyre többet hajlandóak erre fordítani – mondta. Sipos Csaba hozzátette: a magyarok döntő többsége vesz igénybe valamilyen fizetős egészségügyi szolgáltatást, ezért sokaknak jobban megéri, ha biztosításon keresztül teszik meg ugyanezt havonta egy kisebb összegért, amiért cserébe többmilliós értékű kezeléseket vehetnek igénybe.

Az ilyen biztosítások havi díját az ügyfél egészségügyi állapota és szolgáltatási csomag tartalma szabja meg, de általában már a legolcsóbb csomagok is tartalmazzák a 0-24 órás telefonos orvosi ügyeletet és az éves menedzserszűrést, valamint az ambuláns műtéteket, amelyek országszerte igénybe vehetőek. Az átlagos, 25 ezer forintos díj általában fedezi a fekvőbeteg-ellátást, a nagy értékű diagnosztikai műszerek igénybe vételét (CT, MRI, PET-CT), a második orvosi szakvéleményt, a külföldi gyógykezelést, a fogászati ellátást és a terhesgondozást is.

Egyre lejjebb csúszunk

A Bloomberg idén is megvizsgálta a világ 56 országának egészségügyét az ellátás hatékonysága szempontjából. Olyan országokat válogattak be a mezőnybe, ahol legalább 70 év a várható életkor, az egy főre jutó GDP meghaladja az 5000 dollárt, és legalább 5 millióan lakják. A hatékonysági mutató kiszámításához minden országot megvizsgáltak a várható életkor, az egészségügyi ellátás teljes költségének egy főre jutó összege, és az átlagkeresethez viszonyított relatív költsége szerint – szemlézte a Menedzsment Fórum.

Már most sincs elég orvos: hamarabb megbénulhat a Honvédkorház sürgősségi osztálya

Médiaértesülések szerint egyre elkeserítőbb a helyzet, már szeptemberben működésképtelenné válhatnak. Tovább >>>

A teljes egészségügyi kiadások magukban foglalják a megelőző és gyógyító egészségügyi szolgáltatásokat, a családtervezést és a sürgősségi ellátást. A relatív költségeket a teljes egészségügyi kiadások a GDP százalékában határozzák meg, és az abszolút költség az egy főre jutó összes egészségügyi kiadás dollárban kifejezve.

Ez alapján Magyarország a lista 42. helyére került, 9 helyezést rontva a tavalyi 33.-on. Nálunk 894 dollár (kb. 245 ezer forint) az abszolút egészségügyi költség egy főre jutó szelete, a relatív költség az átlagkereset 7,2 százaléka, míg a várható élettartam 75,6 év. Mögénk került Németország, a 45. helyre, hat helyet rontva tavaly óta. Náluk az abszolút költség valamivel kevesebb, (4592 dollár, 1,26 millió forint), de az az átlagbér 11,2 százaléka. A várható életkoruk 80,6 év.

V4-es társaink közül mindenki előz minket. A legjobb pozícióban Lengyelország van, ők idén a 24. helyre futottak be. Csehország a 30., míg Szlovákia 34. lett a listán. A legkevésbé hatékony egészségügyi rendszere Bulgáriának van, ahol 572 dollár (157 ezer forint) elviszi a fizetés 8,2 százalékát, míg a várható élettartam 74,6 év.

Forrás: OTS

Oké, hogy tovább élünk, de meddig maradunk egészségesek?

Az európaiak egyre tovább élnek, de ez nem mindenkire egyformán vonatkozik – írja a WHO jelentése. Továbbra is magas az alkoholfogyasztás, a dohányzás, és egyes országok nagyon keveset fordítanak egészségügyre. Hány egészséges évünk maradhat? Részletek >>>


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG