<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok szerint a Szkripal-merénylettel gyanúsított orosz állampolgárok egyszerű turisták, a védekezésük azonban ezer sebből vérzik: nem csak a kirándulás furcsa és a hotelszobában talált Novicsok idegméreg lehet gyanús az egyszerű szemlélőnek, hanem a férfiak oroszországi papírjaival sincs rendben minden - egyikük telefonszáma például a védelmi minisztériumban csörög ki.
Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. Őket gyanúsítják a Szergej Szkripal elleni merénylettel. (MTI/AP/Londoni rendőrség)

Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt márciusban mérgezték meg a brit Salisbury-ben a Szovjetunió által kifejlesztett, Novicsok típusú, katonai célokra is használható idegméreg-hatóanyaggal. Szkripallal ott volt lánya is, aki szintén kórházba került a támadás után. Mindketten túlélték a merényletet, jelenlegi tartózkodási helyük nem ismert. A merénylethez használt szerrel később két brit állampolgár is érintkezett, egyikük (egy háromgyermekes anya) bele is halt a mérgezésbe.

A brit vádhatóság nemrég bejelentette, hogy két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható a mérgezéssel. Theresa May brit miniszterelnök szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ők az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei. A két férfiről egy képet is közöltek. ORoszország természetesen mindent tagad, hamarosan elő is kerítették a férfiakat, és azt állították: egyszerű, civil turistákról van szó. Megszólalt a két férfi, és elmondták: azért utaztak Salisburybe, mert barátaik régóta unszolták őket, hogy nézzék meg a város katedrálisát.

Alább a két állítólagos civil az RT riportjában:

Ilyen furcsa turistákat még nem látott a világ

Csakhogy a sztori ezer sebből vérzik. Már az utazás is elég szokatlan volt: a két férfi - bár állítólag Sailsburyt akarta meglátogatni - Londonban szállt meg két nappal a támadás előtt, majd mindkét következő napon elugrott a támadás helyszínére. Sailsburyben a katedrális körül nem készült róluk kép, és ők sem mutattak be ilyesmit, ellenben az ipari kamerák felvételei szerint Szkripal házánál jártak. A támadás napján pedig gyorsan haza is utaztak Moszkvába. Ennél pedig konkrétabb bizonyíték is van: a két férfi hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak.

hirdetés

Theresa May brit kormányfő szóvivője égbekiáltó hazugságnak nevezte az oroszok védekezését - és egyre biztosabb, hogy igaza is van.

Na jó, egyszer talán már láttunk ilyen furcsa turistákat, de azok magyarok voltak
2012-ben három magyart raboltak el Szíriában. A 40 körüli férfiak korábban a rendőrségnek dolgoztak, de már évekkel korábban leszereltek. 2012-ben aztán úgy döntöttek, hogy elruccanak a polgárháborús Damaszkuszba, magánútra és városnézésre - ekkor támadták meg járművüket, amelyben rajtuk kívül három szír állampolgár utazott. Ahogy utazásuk célja, úgy kiszabadításuk körülményei sem ismertek, állítólag tárgyalásos úton sikerült kihozni őket, nem katonai akcióval - bár Hajdu János, a TEK főigazgatója is a térségbe utazott a túszválság idején. A külügy nem győzte hangsúlyozni, hogy a kormánynak semmi köze a három túszul ejtett városnézőhöz. Kiszabadulásuk után volt az az emlékezetes sajtótájékoztató, ahol Hajdu János TEK-főigazgató odahajolt az állítólagos civilhez, és fülébe súgta: "mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak belédkötni" - csakhogy szavait a mikrofonok is rögzítették.

2009 előtt nem is létezett az állítólagos turista - a telefonszáma pedig a védelmi minisztériumban csörög ki

A Bellingcat oknyomozó portál és az orosz The Insider című portál tárta fel, hogy az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartotékján szerepel egy pecsét, melyen az szerepel, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni. A személyes adatokat tartalmazó oldal üres, és kézzel azt írták a fejlécére, hogy "van róla levél. Sz. Sz.", ami szakértők szerint a szigorúan titkos orosz rövidítése. A Bellingcat szerint mindez azt támasztja alá, hogy Alekszandr Petrov nem valós személy, ez csak fedőnév.

A kartotékon emellett egy telefonszám is szerepel - a sajtó most fel is hívta, az eredmény nem igazán meglepő. Az orosz védelmi minisztériumban csörög ugyanis az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrov kartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban - ezt a The Independent című brit lap jelentette. A lap munkatársa moszkvai előhívóval felhívta a nyilvánosságra került telefonszámot, és a vonal másik végén az orosz védelmi tárca recepcióján vették fel a kagylót.

Amikor Petrovról érdeklődött, egyszerűen letették a telefont. A Novaja Gazeta című orosz lap pedig azt írja, hogy a telefonszám Moszkva Horosjovszkij nevű kerületébe vezet, ahol a GRU katonai hírszerzés központja is található.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló