BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 17. 14:47

A pártok kommunikációs teljesítménye meglehetősen alacsonnyá vált az utóbbi időben, miközben a mai magyar politikai kommunikáció pókerjátszmához kezd hasonlítani, a jövőben pedig a negatív kampány erősödése várható - állítják a szakértők.

A pártok kommunikációs teljesítménye meglehetősen alacsonnyá vált az utóbbi időben, miközben a mai magyar politikai kommunikáció pókerjátszmához kezd hasonlítani, a jövőben pedig a negatív kampány erősödése várható - erről Németh Erzsébet szociálpszichológus és Jankó Bálint kommunikációs tanácsadó beszélt az MTI-nek annak kapcsán, hogy politikai vihart kavart a szocialista Nyakó István kampánystratégiáról tartott előadása.

Németh Erzsébet, a Budapesti Kommunikációs Főiskola tanára azt mondta: a mai magyar politikai kommunikáció pókerjátszmához kezd hasonlítani, a politikusok blöffökkel és cselekkel próbálnak nyereséget elérni. Szerinte a pártok nem koncentrálnak arra, hogy megértessék a dolgokat a választókkal, és elfelejtik, hogy nem egy játszmáról van szó, hanem arról, hogy az adófizetők pénzéből a közjót kell szolgálniuk. Bár kommunikációjukban ezt mindig hangsúlyozzák, annak hitelességével mégsem törődnek kellőképpen.

A kommunikációs szakember Nyakó István Nagyváradon tartott, kampánystratégiákról szóló előadásáról - amelyben az MSZP-s politikus az ellenségkeresésről és a rivális politikusok démonizálásáról beszélt - úgy nyilatkozott: az MSZP-nek ebben a pillanatban a legtöbb szavazatot az hozhatja, ha sikerül az ellenségét démonizálni. Most nehezen tudja elhitetni az emberekkel, hogy politikája a közjót szolgálja, így azt kell elhitetnie, hogy ő a kisebbik rossz. Németh Erzsébet szerint ez nem etikus, mert nem gondolja, hogy bármely demokratikusan megválasztott párt rászolgált volna arra, hogy démonizálják. A szociálpszichológus szerint lehet olyan helyzet, amikor ez helyénvaló, például a Ku Klux Klán esetében, de most ez nem indokolt. Úgy véli, az adok-kapok játszmák végén az egész politikai közélet megítélése romlik.

Németh Erzsébet beszélt arról is, hogy a pártoknál vezető testületek, azon belül látható és rejtett testületek hozzák a döntéseket. A kampányidőszakon kívül a kommunikációs szakembereknek mindössze annyi a dolguk, hogy jelezzék a döntések várható hatásait. Szerinte ezeket a döntéseket egyre kevesebben hozzák meg. A politikusok diktálják az irányt, a tanácsadók megpróbálhatnak optimalizálni, de kommunikációs stratégiát nem dolgoznak ki, inkább taktikai jellegű megnyilvánulásokkal lehet találkozni.

A kommunikációs szakember azt is elmondta, hogy a politikai kommunikáció nem attól kidolgozott, hogy nincs benne negatív elem - ez máshol is jellemző. "Magyarországon viszont a túlélési taktikák és hirtelen húzások világában élünk" - tette hozzá.

Jankó Bálint, a Weber Shandwick Politikai és Kommunikációs Tanácsadó cég ügyfélkapcsolati igazgatója azt mondta: a politika és az etika konfliktusa már régóta foglalkoztatja az embereket, még Machiavelli mondta ki, hogy az erkölcsi elveket félre kell tenni a politikai célszerűség érdekében.

A vezető tanácsadó szerint a politikai kommunikációban mára teljesen bevett gyakorlat a negatív kampány, még akkor is, ha a közvélemény ezt nem fogadja el. Mindez persze nem jelenti azt, hogy etikus, vagy célszerű lenne hazudni a politikai ellenfélről. A kommunikációs szakember szerint biztos, hogy hozzá kell szoknunk a jelenség erősödéséhez, ahogy a pártok egyre inkább átveszik a nyugati kommunikációs technikákat. Hozzátette: ilyen értelemben Nyakó István nem mondott semmi újat.

Jankó Bálint ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a negatív kampány fogadtatása elég álságos, a párthívek és a magyar sajtó is kettős mércével mér: az ellenfél negatív kampányát elítélik, a saját oldalét viszont elnézik.

Mint mondta, országonként változik, hogy mennyire elfogadott a negatív kampány. A magyar közvélemény még csak most kezd hozzászokni, annak ellenére, hogy volt már erre példa, többek között az MSZP-től a Szélkakas kampány, a Fidesztől pedig a Magyar Vizsla akció - tette hozzá.

Jankó Bálint szerint a fejlett országokhoz képest az a legnagyobb különbség, hogy Magyarországon a magánélet tabu, viszont a gazdasági hátterű botrányok esetében sokkal nagyobb a közvélemény tűréshatára. Így Franciaországban, vagy az Egyesült Államokban is mindennapos, hogy valakit a magánélete miatt támadnak. A republikánus John McCain ellen már nyolc éve – mikor az elnökjelöltségért versenyzett George W. Bushsal - felhasználták azt a híresztelést, hogy adoptált lánya valójában az ő törvénytelen gyereke, és ez a pletyka a mostani kampányban is téma volt. A demokrata Barack Obamáról pedig többek között az került elő, hogy féltestvére Afrikában havi egy dollárból él, de van olyan konzervatív elemző, aki a testalkatát minősíti - magyarázta.

Jankó Bálint ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati országokban a gazdasági ügyek megítélése a politikai etika szempontjából sokkal szigorúbb, egy illegálisan foglalkoztatott háztartási alkalmazott sokkal nagyobb botrányt kavar, akár bele is lehet bukni, míg Magyarországon még egy Gripen-botránynak sem lesz számottevő következménye.

A vezető tanácsadó a jelenlegi politikai viszonyok között illúziónak tartja, hogy a pártok közös etikai kódexet fogadjanak el, vagy ha el is fogadnák, nem hiszi, hogy betartanák.

Gyurcsány megúszhatja
Fidesz: Gyurcsány nem mer meccselni
Benyomták: elmaradt a képviselő-oszlatás a parlamentben
Fodor szerint erősödött a pártegység 
Gyurcsány: vége a bújócskának!

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél