3p

Folytatódik Romániában az észak-erdélyi autópálya építésének előkészítése. Az évtized végére el is készülhet az utolsó útszakasz.

A romániai közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) február 29-éig meghosszabbította a Vaskapu-Szilágynagyfalu sztrádaszakasz megépítésére kiírt tender eredményhirdetését. Eredetileg december végén kellett volna eredményt hirdetni, amit a CNAIR először január végére tolt ki.

Mikor ér Erdélybe a romának méregdrága sztrádaszakasza? Fotó: Wikipedia
Mikor ér Erdélybe a romának méregdrága sztrádaszakasza? Fotó: Wikipedia

Kiderült ugyanis, hogy a január végi határidőig sem tudnak végezni a hét ajánlat kiértékelésével. Műszaki szempontból a török Makyol-Ozaltin ajánlata volt a legjobb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a konzorcium fogja megkapni a megbízást, ugyanis legnagyobb súllyal az ár esik a latba. A szóbanforgó az észak-erdélyi autópálya legnehezebb szakasza, mivel a kivitelezőnek meg kell építenie egy közel 3 kilométer hosszú alagutat a Meszes-hegység alatt, amely Szilágy megye délkeleti részén húzódik, délnyugat-északkelet irányban. Ez lesz az ország leghosszabb közúti alagútja.

Ezenkívül 65 viadukt, híd és felüljáró is lesz a 41 kilométeres sztrádaszakaszon. A rengeteg drága műszaki műtárgy az oka annak, hogy ez lesz a legdrágább romániai autópálya-szakasz. A beruházás becsült értéke 7,48 milliárd lej (578 milliárd forint) plusz áfa, amit a kormány uniós forrásból akar finanszírozni. A Maszol.ro szerint a kivitelezésre heten pályáznak: a legnagyobb romániai útépítő, az UMB a boszniai EuroAsfalttal közösen, az olasz WeBuild és a már említett társuláson kívül további négy török cég (Ictas, Nurol, Mapa, Tekfen). A nyertesnek 18 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, majd további hatvan a munkálatok elvégzésére.

Ez azt jelenti, hogy ha tavasszal sikerülne aláírni a szerződést, akkor ideális esetben 2025 végén hozzá lehetne kezdeni a kivitelezéshez, és 2030-ra végezni lehetne a beruházással. Valószínűleg ez lesz az észak-erdélyi autópálya utoljára elkészülő szakasza. 

Tavaly már volt előrelépés

A szóban forgó sztráda egyébként tavaly ősszel kapott egy új szakaszt, amely Berettyószéplakot köti össze Szilágynagyfaluval.

A Magyar Építők szakportál összefoglalója szerint a szakasz egyelőre nem kapcsolódik a korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz. Ugyananakkor megkönnyíti a Gyalu-Zilah-Margitta-Székelyhíd-Debrecen közlekedési folyosón közlekedők dolgát, amely alternatívát jelent a Nagyváradot a Gyalunál kezdődő autópályával összekötő, erősen leterhelt 1-es főúthoz képest. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG