1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Alapjogokat kezdett ki a Matolcsy-féle unortodoxia, de Magyarország a kötelezettségszegési eljárások számát tekintve nem tartozik a problémás tagállamok közé.

54 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban jelenleg Magyarország ellen. Ezzel számszerűleg továbbra sem tartozik a renitens országok közé, dacára annak, hogy az elmúlt években több olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyet a tőke- és a munkaerő szabad áramlása alapelvének megsértése, vagy a külföldi cégek és állampolgárok vélt diszkriminációja miatt kifogásolt Brüsszel - összegzi az eddigi kormány "teljesítményét" az eljárások szempontjából a Bruxinfo.



Élen az olaszok és a görögök

Frissebb adatok híján mi is csak a 2011 decemberi összesítésből tudunk kiindulni, Magyarországnak akkor is nagyjából 50 ügye volt Brüsszellel. A "legrendetlenebb" tagállam egyértelműen Olaszország, ellenük 135 eljárás folyt a legutóbbi összesítés elkészültekor, de az olaszok mindig is a "problémás" tagok közé tartoztak, így nem meglepő, hogy jelenleg is a lista első helyén állnak. A korábban a költségvetési számokkal is játszadozó görögöket sem kell félteni, 123 ügyük van Brüsszellel, de a belgák is több mint 100 eljárással büszkélkedhetnek. A legfegyelmezettebbek a balti államok, de nekik is több mint 20 eljárásuk van a brüsszeli eukraták előtt.

Mint a Bruxinfo forrásaira alapozva meg is jegyzi, az eljárások nem azt jelentik valójában, hogy egy-egy tagállam rendetlenebb vagy renitens lenne: a tagoknak ugyanis közel 10 ezer uniós jogszabályt kell átültetniük a jogrendszerükbe és folyamatosan be is kell azokat tartani. Ehhez képest Magyarország 54 ügye szinte nem is tétel. Az eljárások számát tekintve 2010 semmiképpen sem számít cezúrának, ugyanakkor 3 éve sokkal nagyobb médiafigyelem követi a magyar ügyeket, mint korábban. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi években az Országgyűlés olyan törvényeket fogadott el, melynek kapcsán a négy alapjog sérelmét vagy külföldiek diszkriminációját vélelmezte vagy állapította meg a Bizottság. Nézzük a Bruxinfo alapján a korábban nagy port kavart ügyek hogyan is állnak most!


REFLEKTORFÉNYBEN MAGYARORSZÁG

Zöld utat kaphat a bírák nyugdíjazásának ügye

A bírák nyugdíjazása ügyében folytatódó eljárást még a jegybanktörvénnyel egyetemben találta mega  Bizottság, a magyar kormány azonban nem engedett. A kötelezettségszegési eljárás így az Európai Bíróságon kötött ki, ahol a magyar fél "vesztett", vagyis uniós jogot sértett, hogy a bírák esetében a nyugdíjkorhatárt 70-ről 62-re húzták le. A kormány március elején arról tájékoztatta Brüsszelt, hogy a bíráknak három lehetőséget kínál fel, köztük a visszahelyezésüket is kérhetik (a Bizottság egyelőre megosztott abban, hogy az automatikus visszahelyezés lenne a megoldás, de nem emelt kifogást az ellen, ahogy Budapest a bírósági döntés után rendezni kívánta az ügyet).

Kártyatrükkök: diszkriminatív gyakorlat?

Brüsszel szerint a cafeteria-rendszer átalakítása is a külföldi cégek diszkriminációja mellett valósult meg, hiszen csak az Erzsébet-kártyára jár az adókedvezmény, ami a külföldi, jellemzően francia hátterű utalványkibocsátókat jelentős hátrányba hozta. Ebben az ügyben a vizsgálat tavaly nyáron indult meg.

Nem nézte jó szemmel a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) új keretszabályozását sem a brüsszeli testület, hiszen az kikötötte, hogy a kibocsátóknak banki háttérrel kell rendelkeznie - a Bizottság szerint ezzel is diszkriminatív kitétel, így nem piaci alapon lett kialakítva az új szabályozás. Cafeteria-ügyben a kormány hamarosan újabb véleményt küld meg Brüsszelbe (egy levél már ment), vagyis hamarosan eldől, hogy ez a kötelezettségszegési eljárás is a bíróságon köt-e végül ki.

Egy ügyben két eljárás - ez azért bravúr

Közel két Varga-csomagnyi pénzt bukhatunk a távközlési adó ügyén. Itt a Bizottság és Magyarország - ahogy arról már korábban beszámoltunk - tulajdonképpen három betűn vitatkozik: adó vagy díj a távközlési szektort sújtó különadó? A Bizottság megítélése szerint igazgatási díjról van szó, így a vonatkozó EU-direktívák szerint az abból származó bevételt a szektorba kellett volna visszaforgatni. A kormány szerint azonban közvetlen adóról van szó, így annak felhasználásába Brüsszel nem szólhat bele.

A szektor modernizálására kevesebb pénz jutott az utóbbi időben, a különadók nem a beruházásokra vagy azok részleges támogatására, hanem a költségvetési lukak befoltozására mentek ugyanis el. Az NMHH észre is vette, hogy a nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban visszaestek a beruházások, úgyhogy egy ködös közleményben jelezte, új szempontokat érvényesít a frekvenciák elosztásakor.

Egyedülálló módon a távközlési különadó miatt még egy eljárás indult ellenünk, ez még Brüsszelben is ritkaság számba megy. A másik eljárás szerint a kormány a külföldi cégeket hozta az adóval hátrányos helyzetbe, ami a vonatkozó adóirányelvek szerint tilos az EU-ban.

Szintén az engedélyezési irányelv alapján "támadta meg" Brüsszel a távközlési adót váltó telefonadót (a tavalyi év második felében mindkét különadót meg kellett fizetnie a telekom-cégeknek, január óta "csak" a telefonadót kell fizetniük).

Fizetnek a hipermarketek

A kormányváltás után bevezetett kiskereskedelmi különadó ügyében másfél év után lépett a Bizottság, a probléma itt is az volt, hogy az adószabály hátrányosan érintette a külföldi cégeket, és így alkalmas volt arra, hogy megsértse a letelepedés szabadságát. Ezt a plusz terhet a kormány már kivezette, vagyis nem valószínű, hogy Bíróságig jut az ügy - nem úgy, mint a telekom-cégeket sújtó adók ügyében, ahol akár az is előfordulhat, hogy a beszedett sarcot az államnak kamatostul vissza kell fizetnie az érintett cégeknek, ha nem tudja megvédeni az igazát.

Nem fizetnek a pálinkafőzők

Egyszer az a baj, hogy adót fizettetünk, egyszer meg az, hogy egy fillért sem kérünk. A jövedéki adó miatt is több eljárás folyik ellenünk, 2011-ben azért talált meg minket Brüsszel, mert a kormány 50 literig adómentesség tette a pálinkafőzést, csakhogy az EU-ban 50%-osnál nagyobb jövedékiadó-kedvezmény nem adható. Az ügy már bírósági szakaszban van, szakértők szerint gyenge lábakon áll a magyar álláspont. Itt is probléma - hasonlóan más eljárásokhoz -, hogy a kormány adóintézkedéseiben helyzetbe hozza a hazai vállalkozókat a külföldiekkel szemben.

Itt is a letelepedést korlátozzuk

Immár a hetedik évbe lépett a közjegyzők ügyében folytatott eljárás, de csak most juthat el az ügy bírósági szakaszba. Magyarországon csak az folytathat közjegyzői tevékenységet, aki magyar állampolgársággal is rendelkezik, Brüsszel szerint ez ellentétes a letelepedés szabadságát garantáló uniós irányelvvel. A magyar fél szerint a közjegyző olyan közhatalmi feladatot lát el, aminek szabályozása nemzeti hatókörbe tartozik, a Bizottság ezt vitatja. A magyar álláspont az elmúlt hét évben nem változott, a végső szót szinte biztos, hogy az Európai Bíróság mondja majd ki.

A sokat vitatott negyedik alkotmánymódosítás ügyében a bizottság nem indított eljárást Magyarországgal szemben, de Brüsszel és Budapest között elindult ennek kapcsán a párbeszéd, a jogszabály több pontjával is gondja van ugyanis az EU végrehajtó szervének, ezeket az aggályokat már jelezték is. A magyar kormány egyértelműen el akarja kerülni azt a helyzetet, hogy ismételten alkotmányt kelljen módosítania, de ha nem lesz rugalmas, akkor könnyen újabb eljárások indulhatnak.

Alkotmánymódosítás: így menekülne előre a kormány

Az alaptörvény legutóbbi módosítása közül cikkünk szempontjából a legérdekesebb az, mely szerint különadók kivethetőek bírósági által megítélt pénzügyi kötelezettségek ellentételezésére is. Ez azért is pikáns, mert Magyarországnak több olyan ügye kötött már ki az Európai Bíróságon, illetve nagy valószínűséggel ott fog kikötni, melyeknek komoly pénzügyi vonzata lehet. Az alkotmány lehetőséget ad azonban arra, hogyha a magyar államnak egy ilyen ítélet miatt vissza kellene fizetnie egy cégnek egy nagyobb összeget, akkor azonnal meg is adóztathassa azt éppen emiatt, és amit jobb kézzel adott, azt bal kézzel már vissza is szedte. A szabály lehetőséget ad arra, hogyha az unortodox különadók elbuknak a Bíróságon, akkor azok visszafizetése ne okozzon a későbbiekben nagy gondot a költségvetésnek - a cechet megint a "multik" állnák.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG