2p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lefelé módosította kissé a második negyedévi euróövezeti GDP-növekedési becslését az Eurostat.

A második negyedévben az Eurostat második becslése alapján szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezet 19 országában és 0,0 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamában.

Az első negyedévben az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison. A második negyedévi növekedésre az Eurostat első becslése 0,3 százalék volt.

Az első negyedévi negyedéves GDP-növekedést 0,0 százalékról módosította 0,1 százalékra az Eurostat.

0,0 százalékos növekedés. Fotó: Depositphotos
0,0 százalékos növekedés. Fotó: Depositphotos

A háztartások fogyasztása az első negyedévhez hasonlóan stabil volt a második negyedévben, a kormányzati kiadások emelkedtek, 0,2 százalékkal az első negyedévi 0,6 százalékos csökkenés után. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben negyedéves bázison, szemben az első negyedévi 0,3 százalékkal.

Az export 0,7 százalékkal csökkent, míg az első negyedévben nem változott negyedéves bázison. Az import 0,1 százalékkal nőtt szemben az 1,3 százalékos csökkenéssel az első negyedévben.

A második negyedévben Németország, az euróövezet legnagyobb gazdaságának a növekedése megtorpant, a francia viszont 0,5 százalékkal, a spanyol 0,4 százalékkal bővült, míg az olasz 0,4 százalékkal zsugorodott.

Az EKB várakozásai szerint az euróövezet gazdasága 2023-ban 0,9 százalékkal nő, majd 2024-ben 1,5 százalékra, 2025-ben pedig 1,6 százalékra emelkedik.    

Negyedéves bázison a litván GDP nőtt a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal, a szlovéniai 1,4 százalékkal, a görög pedig 1,3 százalékkal. A legnagyobb negyedéves GDP-csökkenést Lengyelország regisztrálta, 2,2 százalékosat, Svédország 0,8 százalékosat, Ausztria pedig 0,7 százalékosat.

Az éves GDP-növekedés a második negyedévben szezonális kiigazítással 0,5 százalék volt az euróövezetben és 0,4 százalék az EU-ban. Az Eurostat első becslése az euróövezet második negyedévi éves növekedésére 0,6 százalék volt. Az első negyedévben 1,1 százalék volt az éves GDP-növekedés mindkét országcsoportban.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG