<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Immáron 91. napja tart az orosz-ukrán háború, itt vannak a szerdai nap főbb eseményei.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg mindent el akar pusztítani a Donyec-medencében. A Luhanszki területen az oroszok minden irányból egyszerre nyomulnak előre - közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó. 
  • Az orosz csapatok előrenyomulnak Kelet-Ukrajnában, és kulcsfontosságú városokat támadnak, különösen Szijjerodonyeck iparvárost.

A kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala Kijevben. Fotó: MTI/AP/Natacha PisarenkoA kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala Kijevben. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

  • Zelenszkij bírálta Magyarországot, mert nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót. "Valami nincs rendben Magyarországgal" – jelentette ki az ukrán elnök Davosban.

  • Szijjártó Péter válasza gyorsan megérkezett Zelenszkij szavaira. Hogy mit mondott pontosan a külügyminiszter, arról itt olvashat részleteket.
  • Litvánia bejelentette: 15,5 millió euró értékben küld páncélozott járműveket Ukrajnának.
  • Az orosz pénzügyminisztérium közölte: Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd. Erről további részletek lapársunk, az Mfor.hu oldalán, itt.
  • Az orosz törvényhozók megszavaztak egy új törvényt, amely eltörölné a szerződéses katonák korhatárát. Szakértők szerint Oroszországnak komoly csapat- és eszközveszteségekkel kell szembenéznie Ukrajnában.
  • Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnából élelmiszereket szállító hajóknak, cserébe bizonyos szankciók feloldásáért. Ukrajna fekete-tengeri kikötői az orosz megszállás óta le vannak zárva, és több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban.
  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint az Ukrajnára vonatkozó olasz béketerv csupán egy "fantázia". Zakharova azt mondta: "Nem lehet egyik kézzel fegyvereket szállítani Ukrajnának, a másikkal pedig a háborút békés úton rendező tervekkel előállni".
  • Svédország nyilvánvalóan nem finanszíroz vagy fegyverez terrorista szervezeteket - mondta a Magdalena Andersson miniszterelnök, válaszul azokra a török kijelentésekre, amelyek szerint Svédország a terrorista csoportok melegágya. Tette azután, hogy a finn és a svéd delegáció ma megkezdte tárgyalásait Ankarával, amelyek Andersson szerint alkalmat adnak arra, hogy tisztázzák a félreértéseket.

(Guardian, MTI)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG