<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mivel támadtak a HIMARS hatótávolságán kívüli célpontokat az ukránok? Egy Washingtonban tárgyaló ukrán tisztviselő most kikotyogta a nyilvánosságnak.

Nagy talánya volt az elmúlt heteknek, hogy miként hajtottak végre az ukrán erők többször is támadásokat olyan orosz célpontok ellen, amelyek kívül estek a HIMARS-rendszerkhez eddig kapott GMLRS-rakéták hatótávolságán. Ezek nagyjából 80 kilométerre képesek elszállítani 90 kilogrammos robbanófejeiket, de az ukrán vonalaktól ennél messzebb is történtek hasonló eszközökre utaló támadások az utóbbi időben, például Mariupolban, ahol a legközelebbi ukrán állásoktól nagyjából 100 kilométerre ért rakétacsapás orosz célpontokat.

Egy Vilka-M rakétakilövő tesztelés alatt. Fotó: Wikimedia
Egy Vilka-M rakétakilövő tesztelés alatt. Fotó: Wikimedia

Egyes feltételezések arról szóltak, hogy az ukránok "fű alatt" mégis kaphattak a HIMARS-rendszerekkel kompatibilis, jóval nagyobb hatótávolságú ATACMS-rakétákból, amelyek szállítását hivatalosan eddig megtagadta Washington.

Most azonban kiderült, hogy mégsem erről van szó. Egy amerikai-ukrán védelmi tárgyalásokon Washingtonban részt vevő ukrán tisztviselő, Ivan Vinnyik ugyanis elárulta, hogy az ukránok által az orosz BM-30-as rakétakilövőre alapozva fejlesztett Vilka-M rakétakilövő rendszert már használják éles bevetések során. A Vilka rakétái akár 110 kilométer távolságba is el tudnak repülni, ráadásul kétszáz kilogrammnál is nehezebb robbanófejeket szállítanak.

Az igazán nagy dobás ukrán részről azonban az, hogy egy fejlesztési program keretében a Vilka rakétáit sikerült az ukránoknak a GMLRS-ekhez hasonlóan GPS-irányításúvá alakítani, így ezek is nagy pontossággal találják meg az ukrán (vagy a nyugati) hírszerzés által kijelölt célpontokat.

Ugyan Vinnyik azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy ezekkel hajtották végre a kérdéses csapásokat, azt viszont elárulta, hogy a fejlesztés már egy újabb fázisnál tart, jelenleg a rakéták 150 kilométer hatótávolságú változatán dolgoznak az ukrán katonai mérnökök.

"A tesztelés majd a harctéren történik"

- tette még hozzá Vinnyik, aki azt reméli, hogy az ukránok feltehetően tavasz-nyárra tervezett offenzívájának idejére már bevethetők lesznek ezek a még nagyobb hatótávolságú rakéták is.

 

Makro / Külgazdaság Ma nemcsak Finnországban várják a szavazókat
Privátbankár.hu | 2023. április 2. 08:15
Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában, két év alatt ötödik alkalommal várják az embereket az urnákhoz.
Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG