<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A munkaerőhiány nem csak a magyar, hanem a régiós országokban is kettős hatást gyakorol a gazdaságra. Egyrészt a bérek emelkedését eredményezi: Magyarországon, Lengyelországban és Romániában például 2010 óta 20-30 százalékkal nőttek a bruttó fizetések, a minimálbérek pedig megduplázódtak. Ugyanakkor a cégeknek egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő hiánya.

A teljes kelet- és közép-európai régióban egyre súlyosabbá válik a munkaerőhiány, amely a lakosság és a gazdasági adatok szempontjából kedvező, de a vállalati szférának gondot jelent - derült ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.

Bérek, jövedelmek, munkaerőhiány

Az elemzés többek között a régiós munkaerő-piaci folyamatokat, a munkanélküliségi ráták és a fizetések alakulását, a demográfiai folyamatokat, valamint a termelékenységet vizsgálta.

A munkanélküliségi ráta a kelet-közép-európai régióban jelentősen csökkent az utóbbi években, ráadásul mára az uniós szint alá került. Magyarországon például 2013 elején 11,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2016 végére 4,4 százalékra mérséklődött. A munkanélküliségi ráta csökkenése mellett a bérek emelkedő pályára kerültek az érintett országokban. Többek között azért, mert a munkaerőhiány miatt sokkal jobb pozícióba kerültek az alkalmazottak a bértárgyalásokon.

Ennyivel nőttek a fizetések

A Coface elemzése példaként megemlíti Magyarországot, Romániát, Lengyelországot és Bulgáriát, ahol 2010 óta a bruttó keresetek 20-30 százalékkal nőttek. A hivatalos statisztikák szerint a rendszeres bruttó átlagfizetés 2013 elejéhez képest 2016 végéig közel 30 százalékkal emelkedett Magyarországon. Az általános béremelkedésben fontos szerepet volt annak, hogy a régiós országokban növekedtek a minimálbérek: az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódott Magyarországon és Lengyelországban, Romániában pedig a két és félszeresére nőtt 2008-hoz képest.

Minimálbérek emelkedése a régióban (2008=100%) - Forrás: Eurostat, Coface

Bár a bérek emelése válasz volt a cégek részéről a munkaerőpiacon kialakult helyzetre, ám a helyzet ezzel nem oldódott meg. A Coface elemzése kiemeli, hogy a béreket emelő cégek egy része továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, ez leginkább magyar és a cseh vállalati szektorra jellemző.

A bérek emelkedése mellett fontos tényező, hogy az alacsony energiaárak és 0 körüli infláció javította például a magyar háztartások pénzügyi mozgásterét. Ennek növelését egyébként a kormányok az fogyasztási adók - például általános forgalmi adó - csökkentésével és a szociális juttatások rendszerének bővítésével is elérhetik. A háztartások és a munkavállalók pénzügyi mozgásterének, nettó jövedelmének növelése pedig azért lényeges, mert kiegyensúlyozhatja a munkaerőhiányból adódó problémákat.

Demográfiai faktor és problémák az országon belül

A régiós országokon belül problémát jelent, hogy nincs egyensúlyban a munkaerőpiac.  A nagyobb városok közelében lévő gazdaságilag fejlett régiókban, mint például Magyarországon a nyugati országrészben vagy éppen Szlovákiában és Csehországban Pozsony és Prága közelében a munkanélküliségi ráta bőven alatta marad az országos átlagnak. A problémát fokozza, hogy az adott országokban a mobilitási hajlandóság alacsony, azaz kevesen hajlandóak az országon belül nagyobb távolságra elköltözni a munka vagy magasabb fizetéssel járó állás érdekében. Hiába emelik a fizetéseket a vállalatok, ennek ellenére a betöltetlen állások száma korábban nem látott szintre nőtt - vélik a hitelbiztosító szakemberei.

A hitelbiztosító szakértői kiemelik a demográfiai tényezőket is. Szerintük a munkaerőrepiacra nem csak a kivándorlás van negatív hatással, hanem az alacsony születésszám is, amit számos közép-kelet-európai ország többször tapasztalt a második világháború óta. Magyarországgal kapcsolatban az elemzés azt is kiemeli, hogy bár a természetes fogyásnál a tényleges fogyás a nemzetközi vándorlás miatt kisebb mértékű, ennek ellenére összességében a népességfogyás kedvezőtlen hatást gyakorol a munkaerőpiacra. Emellett a régiós országokban problémát jelent a szakképzett munkaerő kivándorlása.

Termelékenység kontra fizetések

Az elemzés szerint a régiós országokban ugyan a bérek emelkedtek, a munkaerőköltség még mindig elmarad a nyugat-európai szinttől. Az viszont problémát jelent a régió gazdaságainak, hogy a béremelésekkel nem tartott lépést a termelékenység javulása. A hitelbiztosító szakértői úgy látják, hogy középtávon az is veszélyt jelenthet a régiós országoknak, ha a legképzettebb és legfiatalabb korosztály tagjainak kivándorlása folytatódik vagy fokozódik. A térségben például mérnökökből van jelentős hiány. Az elemzés szerint a munkaerőhiányból adódó problémákat több intézkedéssel is kezelni lehetne, például úgy, ha a régiós országok ösztönöznék a kivándorlók visszatérését az adott országba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos