Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A munkaerőhiány nem csak a magyar, hanem a régiós országokban is kettős hatást gyakorol a gazdaságra. Egyrészt a bérek emelkedését eredményezi: Magyarországon, Lengyelországban és Romániában például 2010 óta 20-30 százalékkal nőttek a bruttó fizetések, a minimálbérek pedig megduplázódtak. Ugyanakkor a cégeknek egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő hiánya.

A teljes kelet- és közép-európai régióban egyre súlyosabbá válik a munkaerőhiány, amely a lakosság és a gazdasági adatok szempontjából kedvező, de a vállalati szférának gondot jelent - derült ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.

Bérek, jövedelmek, munkaerőhiány

Az elemzés többek között a régiós munkaerő-piaci folyamatokat, a munkanélküliségi ráták és a fizetések alakulását, a demográfiai folyamatokat, valamint a termelékenységet vizsgálta.

A munkanélküliségi ráta a kelet-közép-európai régióban jelentősen csökkent az utóbbi években, ráadásul mára az uniós szint alá került. Magyarországon például 2013 elején 11,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2016 végére 4,4 százalékra mérséklődött. A munkanélküliségi ráta csökkenése mellett a bérek emelkedő pályára kerültek az érintett országokban. Többek között azért, mert a munkaerőhiány miatt sokkal jobb pozícióba kerültek az alkalmazottak a bértárgyalásokon.

Ennyivel nőttek a fizetések

A Coface elemzése példaként megemlíti Magyarországot, Romániát, Lengyelországot és Bulgáriát, ahol 2010 óta a bruttó keresetek 20-30 százalékkal nőttek. A hivatalos statisztikák szerint a rendszeres bruttó átlagfizetés 2013 elejéhez képest 2016 végéig közel 30 százalékkal emelkedett Magyarországon. Az általános béremelkedésben fontos szerepet volt annak, hogy a régiós országokban növekedtek a minimálbérek: az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódott Magyarországon és Lengyelországban, Romániában pedig a két és félszeresére nőtt 2008-hoz képest.

Minimálbérek emelkedése a régióban (2008=100%) - Forrás: Eurostat, Coface

Bár a bérek emelése válasz volt a cégek részéről a munkaerőpiacon kialakult helyzetre, ám a helyzet ezzel nem oldódott meg. A Coface elemzése kiemeli, hogy a béreket emelő cégek egy része továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, ez leginkább magyar és a cseh vállalati szektorra jellemző.

A bérek emelkedése mellett fontos tényező, hogy az alacsony energiaárak és 0 körüli infláció javította például a magyar háztartások pénzügyi mozgásterét. Ennek növelését egyébként a kormányok az fogyasztási adók - például általános forgalmi adó - csökkentésével és a szociális juttatások rendszerének bővítésével is elérhetik. A háztartások és a munkavállalók pénzügyi mozgásterének, nettó jövedelmének növelése pedig azért lényeges, mert kiegyensúlyozhatja a munkaerőhiányból adódó problémákat.

Demográfiai faktor és problémák az országon belül

A régiós országokon belül problémát jelent, hogy nincs egyensúlyban a munkaerőpiac.  A nagyobb városok közelében lévő gazdaságilag fejlett régiókban, mint például Magyarországon a nyugati országrészben vagy éppen Szlovákiában és Csehországban Pozsony és Prága közelében a munkanélküliségi ráta bőven alatta marad az országos átlagnak. A problémát fokozza, hogy az adott országokban a mobilitási hajlandóság alacsony, azaz kevesen hajlandóak az országon belül nagyobb távolságra elköltözni a munka vagy magasabb fizetéssel járó állás érdekében. Hiába emelik a fizetéseket a vállalatok, ennek ellenére a betöltetlen állások száma korábban nem látott szintre nőtt - vélik a hitelbiztosító szakemberei.

A hitelbiztosító szakértői kiemelik a demográfiai tényezőket is. Szerintük a munkaerőrepiacra nem csak a kivándorlás van negatív hatással, hanem az alacsony születésszám is, amit számos közép-kelet-európai ország többször tapasztalt a második világháború óta. Magyarországgal kapcsolatban az elemzés azt is kiemeli, hogy bár a természetes fogyásnál a tényleges fogyás a nemzetközi vándorlás miatt kisebb mértékű, ennek ellenére összességében a népességfogyás kedvezőtlen hatást gyakorol a munkaerőpiacra. Emellett a régiós országokban problémát jelent a szakképzett munkaerő kivándorlása.

Termelékenység kontra fizetések

Az elemzés szerint a régiós országokban ugyan a bérek emelkedtek, a munkaerőköltség még mindig elmarad a nyugat-európai szinttől. Az viszont problémát jelent a régió gazdaságainak, hogy a béremelésekkel nem tartott lépést a termelékenység javulása. A hitelbiztosító szakértői úgy látják, hogy középtávon az is veszélyt jelenthet a régiós országoknak, ha a legképzettebb és legfiatalabb korosztály tagjainak kivándorlása folytatódik vagy fokozódik. A térségben például mérnökökből van jelentős hiány. Az elemzés szerint a munkaerőhiányból adódó problémákat több intézkedéssel is kezelni lehetne, például úgy, ha a régiós országok ösztönöznék a kivándorlók visszatérését az adott országba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos