2p

Sehogy sem akar haladni az észak-erdélyi autópálya építésnek egyik kritikus szakasza.

Továbbra sincs kivitelezője az észak-erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közti szakaszának. A húsz éve épülő pályaszakasz befejezésére kiírt közbeszerzési eljárást tavaly júniusban a nagyváradi Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 alkotta társulás nyerte meg. Az eredmény ellen két pályázó is óvást nyújtott be, azonban azokat az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította.

A Maszol - kolozsvári magyar nyelvű hírportál - szerint ezt követően az egyik vesztes pályázó, a Strabag bírósághoz fordult, azonban novemberben a Bukaresti Táblabíróság helyben hagyta a CNSC döntését. A bírósági ítélet kihirdetése után alá lehetett volna írni a kivitelezési szerződést. A nyertes pályázó a kormány tudomása szerint azért nem hajlandó aláírni a szerződést, mert attól tart, hogy akkor elveszítene folyamatban levő pereit a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) ellen. Beniamin Rus, annak a cégcsoportnak a tulajdonosa, melyhez a Precon Transilvania is tartozik, azt állítja, hogy a CNAIR nem hajlandó aláírni a szerződést.

Nehezen megy a sztrádaépítés. Fotó: Wikipedia
Nehezen megy a sztrádaépítés. Fotó: Wikipedia
Beniamin Rus egy sikeres, ám a Maszol cikke szerint kétes hírű váradi nagyvállalkozó, akinek a cégeit a CNAIR három évre eltiltotta az útépítési tendereken való részvételtől, mert éveken át blokkolták a Bihar–Bisztraterebes sztrádaszakasz építését. Rus úgy játszotta ki ezt a kitiltást, hogy egy olyan céggel nevezett be az új tenderre, aminek formálisan nem ő a tulajdonosa. Biharban azonban köztudott, hogy a céges papírokon szereplő tulajdonos csak egy stróman.

A Precon Transilvania és a Citadina 98 több mint 785 millió lejért - 61 milliárd forintért - vállalta el a 28,55 kilométeres útszakasz befejezését. A beruházás teljes értékét előzetesen 877 millió lejre (68 milliárd forint) becsülték. A 20 évvel ezelőtt, még a Bechtel által megkezdett sztrádaszakaszon 24 hónap alatt kellene végezni a munkálatokkal. Ennek azonban a szerződés aláírása volna az előfeltétele.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG