<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai kormány visszavonta Kína felé tett meghívását a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlatára. A döntés azután született, hogy Peking újabb rakétákat telepített a Dél-kínai-tenger partjainál. A két hatalom kapcsolata egyre intenzívebb versenybe vált, Washington szerint a kommunista vezetés titkolózik folyamatos fegyverkezéséről, Peking szerint ez már-már a hidegháborúra emlékeztető gyanakvást bírálja.

Az Egyesült Államok visszavonta Kínának tett meghívását, miután Peking fegyverkezésbe kezdett a Dél-kínai-tengeren. A tengerészeti hadgyakorlat visszamondását a kínai kormány bírálta nem építő jellege miatt – írja a Reuters.

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a 2018-as RIMPAC gyakorlat lemondásával a kínai kormány haderőt bővítő magatartására reagálnak. További lépésekről egyelőre nem volt szó, azonban hangsúlyozták: erős bizonyítékaik vannak rá, hogy Kína hajók elleni rakétákat, föld levegő rakétákat és a navigációs rendszerek zavarására alkalmas berendezéseket is küldött a Spartly-szigetekhez.

A kínai vezetés szerint csupán önvédelemről van szó, amely volumenében jelentősen kisebb, mint amelyet az USA hajtott végre Hawaii és Guam partjainál. Hozzátették: remélik, hogy Washington változtat nem építő jellegű viselkedésén.

A május közepén készült műhold felvételek alapján Kína teherautókkal szállítható rakéta-rendszereket, valamint hadi repülőt is szállíttatott az egyik szigethez, a napokban készült fotók szerint pedig még mindig ott állomásoznak, így akár még mindig ott lehetnek – mondta Greg Poling stratégiai szakértő.

A tengeri védelem legnagyobb hadgyakorlata

A RIMPAC a világ legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata, amelyet kétévente tartanak június-július tájékán, rendszerint a Hawaii közelében. Az eseményt az Amerikai Egyesült Államok szervezi, az öthetes gyakorlaton mintegy 22 ország vesz részt.

Az elpróbált műveletek között központi helyet foglal el az, hogy beavatkozás közben egyes nemzetek összekötői más országok hajóira lépve segítenek összehangolni a haderők tevékenységét. Rakétaműveletek, kalózellenes fellépés, katasztrófavédelmi feladatok és tengeralattjáró-manőverek is részét képezik a gyakorlatnak.

Ennyit a barátkozásról? Megint Észak-Koreával kekeckedik Trump

Most Kínának adták parancsba, hogy az észak-koreai találkozó előtt erősítsék meg a határvédelmet. Tovább >>>

Kína először 2012-ben vett részt a gyakorlaton, az akkori döntésről is már megoszlottak a vélemények. A pártolók szerint a közös gyakorlat építő jellegű lehet az amerikai-kínai kapcsolatok terén, az ellenzők ugyanakkor attól tartottak, mindez leginkább Kínának kedvező, mert révén megerősítheti saját haditengerészetét, és új ismereteket szerezhet az amerikai és azokkal szövetséges erőkről – írta korábbi cikkében a HVG.

Titokban fegyverkezik Kína?

A korábbi amerikai elnök, Barack Obama alatt dolgozó védelmi szakértő szerint a döntésnek nagyrészt szimbolikus jelentősége van, amely rámutat, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok egyre intenzívebb verseny felé mutatnak, amiért a Pentagon csökkentené a katonai együttműködést a továbbiakban.

A két hatalom viszonya egyébként is ellentmondásos: Donald Trump amerikai elnök az utóbbi időben többször is dicsérte a pekingi vezetést, amiért nyomást gyakorolt Észak-Koreára, még a kereskedelmi háború árnyékában is, a hónap elején ugyanakkor bírálták a haderő növelési akciókat a Dél-kínai-tengeren, amiért cserébe rövid és hosszú távú következményekre is számíthat Kína.

A Pentagon tisztviselői már korábban bírálták, hogy Peking nem volt elég „őszinte” a területen végbe vitt gyors fegyverkezéssel kapcsolatban, ami feltételezhetően hírszerzési célokat is szolgál. Kína szerint mindez a hidegháborúhoz hasonló gyanakvás csupán: a kiküldött hadieszközök volumene normális, nincs szó militarizációról.

Trump mégsem tett le a háborúról: bevitt egy újabb ütést

Néhány napig úgy tűnt, elkerüli a kereskedelmi háborút az Egyesült Államok és Kína, de hamar halványulni kezdett a remény: Trump elnök elégedetlen a tárgyalásokkal, és miközben folyik az egyeztetés, újabb intézkedést jelentett be, ami fájdalmat okozna az ázsiai cégeknek. Bár nem nagyon kérte senki, elkezdi megvédeni az autóipart is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos