4p
Az amerikai gazdasági növekedés kockázataira reagálva csökkentette nemrég a kamatokat a Fed. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint mostanra bebizonyosodott, hogy a Trumponomics néven emlegetett gazdaságpolitika két sarokköve, az adócsökkentés és a védővámok kivetése egyáltalán nem működik.
Paul Krugman egy korábbi előadáson. Fotó: Ed Ritger

Az, hogy az amerikai jegybank csökkentette az alapkamatot, más szóval azt jelenti, hogy a Trumponomics kudarcot vallott. Trump elnök lázas erőfeszítései pedig, hogy még nagyobb csökkentésre kényszerítse a FED-et, ugyanennek a közvetett beismerése, írja a The New York Times-ban a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman.

A véleménycikket a piacesprofit.hu szemlézte. Eszerint az elnök két fő gazdaságpolitikai célt követ. Az adózásnál a konzervatív republikánus vonalat követi, nagy adócsökkentéseket nyújt a vállalatoknak és a gazdagoknak. Kormánya azt ígérte, hogy ez nagyban növeli majd a beruházásokat a gazdaságban. A kereskedelemben szakított pártja többé-kevésbé szabad kereskedelempolitikájával és nagy vámokat vetett ki, azt ígérve, hogy azok az amerikai ipar újjászületéséhez vezetnek.

A kamatcsökkentést Jay Powell, a Fed elnöke szerint azért hajtották végre, mert a gazdaság lelassulására utaló aggasztó jelek észlelhetőek, és kellett valamiféle biztosíték ezekkel szemben. Az ipari termelés az év eleje óta hanyatlik, a beruházások a legutóbbi negyedévben csökkentek. Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy a gazdaság változatlanul erős - ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a republikánusok mindig készek nagy költségvetési hiányt felhalmozni, ha nem a demokraták vannak a Fehér Házban. A 2016-os választás után 2018-ban volt némi fellendülés, de mára lényegében visszatértünk a Trump előtti növekedési ütemhez.

Miért nem hozott érdemi eredményeket a Trumponomics a dollárbilliós költségvetési hiányon kívül? Azért, mert mind az adócsökkentés, mind a kereskedelmi háború téves elképzelésen alapul – véli Krugman. A republikánusok hite az adócsökkentésben és abban, hogy az adóemelés viszont tönkreteszi a gazdaságot olyan, „zombiként“ tovább élő nézet, amelyet már régen meg kellett volna semmisítenie az elmúlt évtizedek tapasztalatainak – írja a közgazdász. Bill Clinton adóemelései nem okoztak visszaesést, George W. Bush adócsökkentései nem hoztak fellendülést. A republikánusok mégis kitartanak mellette. Ezúttal a vállalatoknak adott óriási adócsökkentésektől azt várták, hogy a cégek ennek hatására visszahozzák a külföldön befektetett tőkéjüket és működtessék azt itthon. A cégek a pénzt ehelyett arra használták, hogy visszavásárolják a saját részvényeiket.

A beruházások sok tényezőtől függenek, azok sorában az adók mértéke a lista vége felé van – írja Krugman azzal kapcsolatban, hogy vajon miért sülhetett el balul az elképzelés. A statisztikákat felületesen szemlélve azt látjuk ugyan, hogy a konszernek sokat ruháznak be országokban, ahol alacsony az adókulcs, mint például Írország, de ez többnyire illúzió. A cégek könyvelési  trükkökkel óriási nyereségeket, ebből eredően nagy beruházásokat mutatnak ki az adóparadicsomokban, de ezeknek semmi közük a valósághoz. Soha nem volt ok azt hinni, hogy a vállalati adók csökkentése a beruházások, a munkahelyek növekedéséhez vezet és ez nem is történt meg.

Ami a kereskedelmi háborút illeti: meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a vámoknak összességében nincs sok hatása a kereskedelmi egyenlegre. Legfeljebb áthelyeződik a deficit: kevesebbet importálunk Kínából, többet máshonnan, például Vietnamból – írja Paul Krugman. És joggal érvelhetünk amellett, hogy Trump vámjai ártanak az amerikai iparnak. Sok közülük olyan javakat érint, amelyek amerikai cégek termékeibe kerülnek, így tehát nőnek a költségek. Emellett a Trump politikája keltette bizonytalanság - sosem lehet tudni, kire sújt le legközelebb - bizonyosan elriasztja a beruházókat. Miért építenénk egy gyárat, ha jövő héten egy Twitter-bejegyzés tönkreteheti a piacodat, az ellátási láncot vagy épp mindkettőt?

Csaknem bizonyos: tévednek akik úgy hiszik hogy Trump az erős gazdaságra hivatkozva nyerhet majd újraválasztást. Nagyon valószínű, hogy nem kerül majd szembe recesszióval (bár, ki tudja?), de az bizonyos, hogy nem tette újra naggyá a gazdaságot. Így valószínűleg azt fogja tenni, amit eddig is tett és nyilvánvalóan tenni is akar: a rasszizmusra építve kampányol – zárja véleménycikkét a Nobel-díjas közgazdász.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG