<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi évek egyik fő kormányzati és jegybanki törekvése az volt, hogy csökkenjen az ország adósságának külső finanszírozása, vagyis minél nagyobb arányban belföldiek legyenek az állam hitelezői. 50-ről le is csökkent 20 százalékra a külföldiek aránya, de jó-e, ha teljesen kiszorulnak a finanszírozásból?

Amikor egy kisebb ország erősen eladósodik vagy nagy az államháztartási hiánya, így sok hitelt kell felvennie, sokszor rákényszerül arra, hogy a nemzetközi piacokon próbálkozzon összeszedni a szükséges pénzt, ahol sokkal több befektető és sokkal több pénz van, mint belföldön. A világban mindig akad, aki szívesen ad kölcsön a legkülönbözőbb országoknak, igen ám, de ha kockázatosnak látja az ügyletet, magas kamatot kér érte, amikor pedig borús lesz a piac hangulata, ezek a befektetők fogják, és egyszerűen a piacra bocsátják az adott ország kötvényeit.

A piac kénye-kedve

Ez túlzott kockázatot jelent az adós országnak, mivel, ha feltételezzük, hogy immár rendben tartja pénzügyeit, kicsi az államháztartási hiány, megfelelő a devizatartalékok nagysága, a folyó fizetési mérleg is egyensúlyban van, sőt, esetleg többletes, akkor jogos elvárás, hogy az ország kötvényei magas árfolyamon, azaz kis hozam mellett forogjanak, az ország számára így olcsó legyen finanszírozás. Ha a piacon azonban rossz a hangulat, hiába jó az adott ország teljesítménye, kötvényeit mégis kiszórják alacsony áron, azaz magas hozam mellett.

Önfinanszírozás

Lényegében ez a külföldön, nemzetközi piacokon való eladósodás legnagyobb hátránya, és Magyarország esetében jelenleg pont a fent vázolt helyzet áll fenn: az adósság finanszírozása szempontjából a fundamentumok kiválóak, de nem tudni, mikor jön egy piaci mélyrepülés a világban. Hogy ne függjünk ettől, az elmúlt években a külső adósságot tudatosan lecsökkentette az ország, és egyre inkább a belföldiek finanszírozzák az államot, ezen belül is gyorsan növekszik a lakosság szerepe, mivel egyre több állampapírt veszünk a kedvező kamatnak és az egyébként igen alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően.

Így a válság idején jellemző 50 százalék körüli külföldi finanszírozást sikerült lecsökkenteni a teljes államadósság nagyjából 20 százalékára: ez nemzetközileg is egy elfogadott szint, ekkora mértéket általában kedvezőnek tartanak. Ennél a hányadnál már nem okoz nagy kárt egy rossz piaci hangulat, ellenben amikor a befektetők vadásznak a hozamra (mint az utóbbi években), akkor még előnyös is lehet az alacsony hozammal eladható kötvényekre tekintettel.

Érdemes folytatni?

Kérdés, hogy érdemes-e mindenáron tovább csökkenteni ezt az arányt, esetleg egész nulláig, azaz a külföldet lényegében kiszorítani az ország finanszírozásából. Valamilyen mértékben még célszerű lehet, de a folyamatnak lehet egy komoly hátránya. Nyilvánvaló, hogy ha a külföldiek devizaadósságát lejáratkor visszafizeti az állam, esetleg visszavásárolja, és helyette jórészt forintban ad el állampapírt, akkor ehhez sok devizára van szükség. Az utóbbi években rendelkezésre is állt a deviza, miután a folyó fizetési mérleg évről évre nagy többletet hozott össze, ez bőven finanszírozta az adósságcserét. A folyamathoz ugyancsak hozzájárultak az európai uniós támogatások, melyeket értelemszerűen euróban kapunk, de jelentős részét forintban költjük el.

Ha a továbbiakban is gyors ütemben folyna a külső adósság csökkentése, az felszívná az említett devizatöbbletet, ami gátolná, hogy erősödhessen a forint. Más körülmények között ez nem biztos, hogy baj lenne, de most a gyenge, alulértékelt forint lassítja a bérfelzárkózást, így az elvándorlás által növeli a munkaerőhiányt. Ha azonban a külső adósság leépítése lassabban zajlik, és kevesebb deviza szükséges hozzá, mint a folyó fizetési mérleg többlete illetve az uniós források, akkor már tere nyílik egy kis forinterősödésnek, de legalábbis elhárul a hazai valuta  gyengülésének veszélye.

Ki fizeti a révészt?

Igen fontos kérdés még, hogy van-e annyi belföldi megtakarítás, amennyi helyettesítheti a jelenlegi külföldi finanszírozókat. A kormány és a jegybank azt szeretné, ha a lakossági állampapír-állomány továbbra is dinamikusan nőne, és lényegében ez váltaná ki a devizaadósságot. Miután a lakossági állampapírok kamata sokkal magasabb, mint a bárhol máshol elérhető kockázatmentes hozam (banki kamatok, diszkontkincstárjegy stb.), jó esély van rá, hogy egyre több megtakarítás fog lakossági állampapírba vándorolni. Ebben persze döntő szerepe van a papírok által kínált kamat szintjének: a fix kamatozásúak kamata tavaly emelkedett, ha ha a továbbiakban is lesz emelés (pláne, ha így még az inflációt is meghaladják a kamatok), előbb-utóbb minden, kockázatmentes hozamot kereső lakossági pénz odavándorol.

Egy kicsi maradhat

A belföldi finanszírozás tehát valószínűleg megoldott, az állam célszerűen azt teheti, hogy a lejáró devizás, elsősorban külföldön eladott kötvények helyett nem bocsát ki újabbakat, vagy csak sokkal kevesebbet, mint amennyi lejár. Így folytatódik a külföldi finanszírozás arányának csökkenése, egy bizonyos, alacsony szinten túl azonban nem biztos, hogy van ennek értelme. Valamennyi nemzetközi kötvény maradhat a piacon, hisz ha azok jó áron forognak, referenciát is jelenthetnek az országnak.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG