4p
Látványosan gyengül a kínai konjunktúra, a jen és a rubel összeomlása pedig lépéskényszerbe hozta Pekinget. Lehet, hogy érik egy nagy meglepetés Pekingben és a komoly nyomás alá került jüan-dollár kötés a nagy ’fekete hattyú’ a jelenlegi globális pénzügyi rendszerben?

Látványosan gyengül a kínai konjunktúra, a mai árindex-adatok erről adtak egy újabb képet. Januárban éves alapon a termelői árak 4,3 százalékkal estek vissza elsősorban a nyersanyagárak zuhanása miatt, míg a fogyasztói árak mindössze 0,8 százalékkal nőttek - mindkét adat öt éves negatív rekord. A termelői árak már a 35-ik hónapja esnek egyfolytában.

A deflációs spirál pedig komoly nehézségeket okoz Pekingnek, hiszen a teljes adósság szintje már eléri a GDP 250%-át. Mialatt az árak stagnálnak vagy esnek, az adósság csak egyre nő.

A fogyasztók elhalasztott vásárlásai, a cégek elhalasztott befektetései pedig lassítják a növekedést és emelik a reál-kamatlábakat a gazdaságban. Az a valós veszély most, hogy a cégek elkezdik csökkenteni a béreket vagy elbocsátani a dolgozókat, hogy megőrizzék a nyomás alá került haszonkulcsukat.

A kínai feldolgozóipar hivatalos teljesítménymutatója is erős gyengülést mutat. Januárban a visszaesést jelző 49,8 pontra esett a decemberi 50,1 pontról, a nem feldolgozóipari ágazatoké pedig 53,7 pontra csökkent a decemberi 54,1 pontról. A mutató 50 pont felett a teljesítmény növekedését, 50 pont alatt a romlását jelzi. A lassulás ütemét jól érzékelteti, hogy januárban a vasérc importjának volumene 9,5 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest.

Megreccsenhet a nagy kötés

A világgazdaság egy valutaháború fázisában van, ahol az idén eddig már a világ 15 jegybankja csökkentett kamatlábat. Az elmúlt hetekben többek között Indiának, Ausztráliának, Szingapúrnak, Kanadának és Dániának is monetáris eszközökhöz kellet nyúlnia, hogy gazdasági gyengeségeiket orvosolni próbálják. Az EKB múlt hónapban indított el egy nagyszabású serkentő programot azzal a céllal is, hogy egy mérsékelt inflációs pályára segítse vissza az övezetet.

Figyelemre méltók Kína visszaeső export-adatai. Míg éves alapon januárban az EU-val szemben csupán 4,4%-kal csökkent a kivitel, addig az összeomló valutájú japán és orosz relációban is 20,4%-os zuhanást látunk. Lehet, hogy egyszerűen túl drága lett a jüan, a fél éve robosztusan erősödő dollárral egyetemben?

 

 

A Svájci Nemzeti Bank váratlan lépése a frank-euró kötés megszüntetéséről egy komoly figyelmeztetés volt arra vonatkozóan, hogy a globális valutaháborúban hirtelen és meglepetésszerűen következhetnek be események. Itt Kína is érintett, hiszen jüan is a dollárral egy puha kötésben van, amelyet egyre nehezebb fenntartani.

Emellett a világ legnagyobb exportőrének már két éve el kell viselni az Abenomics agresszív jen-leértékelő politikáját és az ezt kísérő likviditási cunamit. A globális devizapiacon Peking Tokiót tekinti a legnagyobb provokatőrnek, amely Abe miniszterelnöksége alatt 30%-kal omlasztotta össze a japán fizetőeszközt.

Lehet, hogy érik egy nagy meglepetés Pekingben és a komoly nyomás alá került jüan-dollár kötés a nagy ’fekete hattyú’ a jelenlegi globális pénzügyi rendszerben?

Gyorsuló tőkekiáramlás

További kihívást jelentenek a kínai jegybank számára, hogy a Bank of America adatai szerint tavaly a negyedik negyedévben 120 milliárd dollár hagyta el Kínát - ez több, mint a megelőző három negyedévben összesen. A gyorsulás összefüggésben van azzal is, hogy Hszi elnök nagyarányú korrupció-ellenes hadjárata miatt a milliárdosok elkezdték a tőke kimenekítését.

A negyedik negyedévben a kínai devizatartalékok 48 milliárd dollárral, 3,84 ezermilliárd dollárra csökkentek. Ez a tőkemenekítés mellett a valutaárfolyamokkal is összefüggésben van: a dollárral szemben az euró 4,2%-kal, a jen pedig 9,3%-kal értékelődött le ez alatt az időszak alatt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG