<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.

A külügyi tárca közleménye szerint Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Moszkvában jelentette be stratégiai partnerségét, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy együttműködésükben nem lesznek "tiltott területek" - idézi fel az MTI híradása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencián keresztül tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2022. december 30-án. Most külügyminiszteri szinten tartottak személyes találkozót. Fotó: EPA / Mikhael Klimentyev / Sptnik / Kreml
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencián keresztül tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2022. december 30-án. Most külügyminiszteri szinten tartottak személyes találkozót. Fotó: EPA / Mikhael Klimentyev / Sptnik / Kreml

Körüljárták közös érdekeiket

Ma Csao-hszü február 2-3-i látogatása során találkozott Andrej Rudenko és Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettesekkel is - derült ki a dokumentumból. A találkozók során a felek véleményt cseréltek a két- és többoldalú együttműködésről, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről - írták a dokumentumban.

A nyilatkozat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség fokozódása után jelent meg, azt követően, hogy egy kínai léggömb az amerikai légtérbe repült. Washington felderítő léggömbnek minősítette a léghajót, míg Kína szerint az egy polgári meteorológiai és egyéb tudományos célokra használt léggömb. Az eset miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta pekingi látogatását, amely pénteken kezdődött volna.

 

Ukrajnáról egy szót sem szóltak

A Ma Csao-hszü látogatásáról szóló külügyminisztériumi közleményben nincs szó Ukrajnáról, ahol Oroszország közel egy éve "különleges katonai műveletet" folytat - írja az MTI.

Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Moszkva és Kína kapcsolatainak nincsenek határai, és annak ellenére, hogy nem hivatalos katonai szövetségről van szó, sokkal magasabb és szélesebb körűek.

Makro / Külgazdaság Sorsdöntő bejelentésre készülnek a szigetországban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:16
Ma ismertté válik a Skót Nemzeti Párt vezetőválasztásának eredménye. 
Makro / Külgazdaság Teljes illúzió, hogy Donald Trump röhögve visszaülhet az elnöki székbe
Kollár Dóra | 2023. március 27. 05:38
Legalábbis egyelőre, hiszen a jelenleg is hivatalban lévő Joe Bidennek lényegesen nagyobb esélye van az újraválasztásra: ez már most, több mint 1,5 évvel az elnökválasztás várható dátuma előtt is látszik. De nézzük, miért.
Makro / Külgazdaság Így készül Japán a Kína elleni háborúra
Káncz Csaba | 2023. március 26. 18:34
Japán tisztában van azzal, hogy ha konfliktus tör ki a Tajvani-szorosban, akkor abba elkerülhetetlenül belesodródik. Ezért megkezdődtek a megfelelő katonai lépések. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Félúton Moszkva felé csapódott be egy ukrán drón?
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 17:13
Két ember megsérült az orosz fővárostól délre található városban, orosz közlések szerint drón csapódott be. Az ukránok összehívnák a Biztonsági Tanácsot. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most is begyűrűzhetnek a bankválságok, mint 2008-ban? A Klasszis Klub Live! kerekasztal-beszélgetésének résztvevői erről is beszéltek
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 14:26
A több mint két éve működő Klasszis Klubunk szintet lépett. Azt követően, hogy eddig kizárólag online beszélgettünk neves hazai szakértőkkel, legutóbb erre immár személyesen is volt lehetőség. Az első ilyen alkalommal két kiemelt témát jártunk körül: a banki, hitelezési környezetet és a geopolitikai helyzetet. A banki kerekasztalról készült videót most ízelítőül előfizetőink teljes egészében megtekinthetik.
Makro / Külgazdaság Berlint és Kijevet is kiborította Putyin legújabb húzása
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 14:07
Az orosz elnöknek sikerült heves reakciókat kiváltania tegnapi bejelentésével.
Makro / Külgazdaság Kezdhet aggódni Orbán Viktor fontos szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 13:42
Saját fontos minisztere szólította fel Benjamin Netanjahut, hogy állítsa le a vitatott igazságügyi reformot.
Makro / Külgazdaság Választások kezdődtek a földgáznagyhatalomnál - egy kis hibával
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 12:38
Felértékelte az ország szerepét az energiaválság, de demokrácia terén még lenne mit tanulnia az országnak.
Makro / Külgazdaság Mégsem érkezik Pekingbe egy fontos vendég
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 10:53
Pedig fontos dolgokról esett volna szó.
Makro / Külgazdaság Miért magyar nemzeti érdek a NATO bővítésének megtorpedózása?
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 10:34
A magyar kormány továbbra sem adott elfogadható magyarázatot arra, miért hátráltatja Svédország NATO-csatlakozását. Az ATV maiTÉMA című műsorának március 24-i adásában ezt a kérdést is elemezték, ahol kollégánk, Király Béla mellett Németh András, a HVG külpolitikai újságírója, Oroszország szakértő Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet politikai elemzője volt a vendég.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG