5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Varsó stratégiai együttműködést alakít ki Washingtonnal, miközben aktívan alakítja a regionális politikai, gazdasági és katonai tájképet különféle eszközökön keresztül. Az ország 2035-re 300 ezres hadsereget szeretne felállítani, ami az országot európai katonai nagyhatalommá tenné. Káncz Csaba jegyzete.

Varsó mára az Ukrajnának nyújtott nyugati segítség egyik motorja lett. A lengyel miniszterelnök – cseh és szlovén kollégáival együtt – alig három héttel az orosz agresszió megkezdése után már látogatást tett Kijevben, ezzel elindítva a nyugati politikusok körútjának lavináját az ukrán fővárosba.

A szomszédos országban kialakult konfliktus felgyorsította a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) által meghatározott hosszú távú prioritásainak megvalósítását. A 2020-as Nemzetbiztonsági Stratégia nem hagy kétséget: Oroszország „újbirodalmi politikájának” a NATO és az EU képességeinek erősítésével, a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésével, valamint mindkét szervezet további keleti terjeszkedésével kell ellenállni. Varsó stratégiai együttműködést kíván kialakítani Washingtonnal, miközben aktívan alakítja a regionális politikai, gazdasági és katonai tájképet különféle eszközökön keresztül.

A régió katonai integrációja

Közülük elsőként a Bukaresti Kilencet (B9) érdemes kiemelni. Ezt a csoportosulást 2015-ben hozták létre, hogy megerősítse a kilenc posztkommunista NATO-ország közötti biztonsági és katonai kapcsolatokat a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.  Ez egyben fokozza a NATO katonai jelenlétét a keleti szárny mentén, és elősegíti más országok – eredetileg Ukrajna Moldova és Grúzia, napjainkban Finnország és Svédország – felvételét a szövetségbe.

A kezdeményezés irányultsága nyilvánvaló a nyílt amerikai támogatásból. A 2021 májusában és 2023 februárjában tartott B9 csúcstalálkozón Joe Biden is részt vett. Varsó mindazonáltal nem korlátozza magát a NATO-tagokra, mert hajlamos a posztszovjet államokat a Kaukázustól a Baltikumig olyan érdekkörébe tartozónak tekinteni, amelyeket meg kell szabadítani az orosz befolyástól. Ezért Lengyelország aktívan támogatja az EU Keleti Partnerséget, amely 2009-ben indult, hogy integrálja ezeket a posztszovjet államokat az EU-ba.

Az Európai Békekeret biztosítja ennek a kezdeményezésnek a biztonsági és katonai vonatkozásait. Jelenleg hét országban, köztük Ukrajnában finanszíroz katonai műveleteket.

300 ezres hadsereget állítana fel az ország. Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski
300 ezres hadsereget állítana fel az ország. Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Továbbra is meglehetősen távoli a kilátás, hogy több posztszovjet ország csatlakozzon a NATO-hoz. Nem kizárt azonban, hogy Lengyelország más kelet-közép-európai partnerekkel együtt erősítheti a közös katonai együttműködést olyan eszközökön keresztül, mint a B9, valamint az Azerbajdzsán és Törökország közötti megállapodásokhoz hasonló két- vagy többoldalú megállapodások (amelyeket eredetileg 2010-ben kötöttek, és a 2021-es Shusha Nyilatkozat alapján bővítették).

Varsónak már van ilyen jellegű tapasztalata. 2009-ben Lengyelország, Litvánia és Ukrajna megállapodást írt alá egy közös dandár létrehozásáról. Annak ellenére, hogy az egység működésbe hozása több évbe telt, a struktúra létezik, és mintaként szolgálhat a NATO és a NATO-n kívüli szereplők katonai együttműködéséhez.

A Lublini Háromszög rejtélye

A katonai integrációt a régióban politikai struktúrákkal egészítették ki. A 2005-ben megalakult Parlamentközi Közgyűlésen kívül három éve hozták létre a Lublini Háromszöget.

A Lublini Háromszögön belüli politikai és katonai együttműködés azonban túlmutat annak területén. Kapcsolatokat építettek ki a fehérorosz ellenzékkel. Szvetlana Tyihanovszkaja, a Belarusz Koordinációs Tanács vezetőjeként (amely egyre legitimebbé válik a nyugati politikusok körében) támogatja az ország felvételét a Lublini Háromszögbe. Lengyelország a Belarusz  Biztonsági Erők Szövetsége műveleti bázisaként szolgál, amely szervezet célja a belarusz rezsim megbuktatása és egy új, Tyihanovszkaja vezette kabinet felállítása.

A nyugati politikusoknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy Fehéroroszország nem Ukrajna; az ország az Uniós Államhoz tartozik – és Moszkva aligha tolerálja, hogy megpróbálják átvenni az irányítást ezen a területen.

Harc a Trimariumért

Végül, de nem utolsósorban a lengyel kormányzati képviselők lelkesen támogatják a Három Tenger Kezdeményezést (3SI). A platform a Trimarium két világháború közötti gondolatát követi az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger által határolt tér integrálására irányuló törekvésében.

Washington számos alkalommal megerősítette, hogy támogatja a 3SI-t, kezdve Donald Trump részvételével a 2017-es csúcstalálkozón és az USA Képviselőházának 2020-as határozatával. A dokumentum kifejezetten összekapcsolta a 3SI-t az USA nemzetbiztonságával, és kötelezettséget vállalt a projekt nagylelkű pénzügyi támogatására, hogy az feltartóztasson olyan orosz energiaprojekteket, mint az Északi Áramlat 2 és a TurkStream.

A 3SI beépült az USA globális feltartóztatási stratégiájába általában, Oroszországéba pedig különösképpen. A 3SI szerepe várhatóan növekedni fog, mivel Ukrajna transzatlanti struktúrákba való integrálására szolgál majd. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mindezt így foglalta össze: „Nincs három tenger Ukrajna nélkül”.

Lengyelország a kontinentális Európa legerősebb fegyveres erejével rendelkező regionális hegemónná kíván válni. Varsó 2035-re 300 ezres hadsereget szeretne felállítani, ami az országot európai katonai nagyhatalommá tenné. A lengyelek támogatják a nyugatbarát irányzatokat a posztszovjet térben, ezzel erősítve saját szerepüket a NATO és az EU keleti bővítésében.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG