<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A keleti partnerség tagállamai közül Grúziában és Ukrajnában belső érdekcsoportok lassították le a reformfolyamatokat, míg Azerbajdzsán és Belarusz autokratikus maradt. Oroszország Grúziából, Ukrajnából és Moldovából is területeket szakított ki, márpedig nemzetközileg elismert területi integritás nélkül az EU-csatlakozás megkezdése sem lehetséges. Káncz Csaba jegyzete.

A keleti partnerség tavaly júniusban videokonferencia keretében megtartott ülésén az uniós állam-, illetve kormányfők és a keleti partnerség hat országának – Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna – vezetői megbeszéléseket folytattak a Covid-19 járványra adott válaszról, a válság következményeiről, valamint a stratégiai partnerségről és annak jövőjéről. Újfent megerősítették, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a keleti partnerségnek, mint külpolitikai prioritásnak, továbbá kiemeltek olyan együttműködési területeket, mint a kereskedelmi, a vízummentességi, illetve a vízumkönnyítési megállapodások. A résztvevők megbeszéléseket folytattak továbbá az idén márciusban tartandó következő ülésről.

Merre is megyünk?

De a míves szavak nem tudják feledtetni azt a tényt, hogy a 2009-ben létrejött, úgynevezett keleti partnerség a volt szovjet tagállamokkal világos perspektíva híján van. A 2013-as vilniuszi és 2015-ös rigai csúcsok még igazi drámai körülmények között zajlottak. Janukovics korábbi ukrán elnök 2013-ban Moszkva nyomására megtagadta az EU-s társulási egyezmény aláírását, amely aztán belobbantotta az ukrán válságot.

Idős asszony gyalogol egy magas hóval szegélyezett járdán a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2021. február 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)Idős asszony gyalogol egy magas hóval szegélyezett járdán a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2021. február 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Porosenko volt ukrán elnök végül 2014 nyarán aláírta az együttműködési egyezményt Brüsszellel, és cserébe kereskedelmi- és vízum-liberalizációt kapott ajándékba. Hasonló megállapodásokat kötött mind Grúzia, mind Moldova az EU-val. A 2017-es csúcstalálkozón abban reménykedtek a keletiek, hogy egy újabb integrációs lépést tehetnek.

Porosenko az utolsó pillanatig lobbizott azért a jelzésért, hogy Kijev beléphessen az EU-ba, ha teljesíti az előfeltételeket. De a 28 EU-tagállam csak a bizonytalanul megfogalmazott „európai aspirációit” ismerte el a keleti partnereknek a záróközleményben. Bár az EU keleti tagállaminak többsége nyitott lenne a további bővítésre, Nyugat-Európában erőteljesen a fenntartások.

A németek és hollandok hallani sem akarnak róla

A két óriási EU-finanszírozó, Németország és Hollandia a legnagyobb kerékkötőknek számítanak. A hollandok 2016 áprilisában egy népszavazáson elutasították a Kijevvel kötendő társulási egyezményt, ezért a 2017-es csúcson a holland miniszterelnök csak egy erősen felvizezett záróközleményt tudott elfogadni Ukrajnával kapcsolatban. Az EU-ban úgyszintén komoly aggodalmakat kelt az Ukrajnában óriási mérteket öltött korrupció.

Sikerek a keleti partnerségben

Ahogyan azt B. Simon Krisztián kiemeli a Változó Világrend című tanulmánykötetben:

„Az Unió részéről a partnerséggel kapcsolatos nyilvános kommunikációt rendszerint arra hegyezik ki, mennyire sikeres volt a partnerség első bő évtizede. Most már például vízum nélkül utazhatnak az EU-ba Ukrajna, Georgia, valamint Moldova állampolgárai, de tervben vannak vízumkönnyítési és visszafogadási megállapodások Örményországgal és Belarusszal is. A mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodások révén nőtt az európai felvevőpiacok szerepe az országok exportjában, sőt, gyakran elhangzik az is: ha a hat keleti partnert egy egységes entitásként kezeljük, akkor az EU tizedig legnagyobb kereskedelmi partnereként lehetne tekinteni rá.

 

Míg a másik irányból megközelítve Belarusz és Azerbajdzsán számára az EU a második legnagyobb kereskedelmi partner, míg a többiek számára az első. Ezek a kapcsolatok egyben nehezebbé teszik azt is, hogy Oroszország nyomást gyakoroljon a partnerségben résztvevő országokra, hiszen a szerteágazó kereskedelmi kapcsolatok erősítik a keleti partnerek ellenállóképességét. Ezen kívül tíz év alatt 125 ezer kis- és középvállalkozás részesült támogatásban, és uniós becslések szerint 250 ezer új állás jött létre a térségben, a partnerségnek hála.”

Összességében az EU geopolitikai pozícióját tekintve hasonló helyzetbe kormányozta magát, mint a Balkán esetében. Bár ezektől az államoktól hangzatosan reformokat, jogállamiságot és piacgazdaságot követel meg, világos bővítési garanciákat nem hajlandó adni.

Mi több, Oroszország az uniós integrációt leginkább pártoló Grúziából, Ukrajnából és Moldovából is kiszakított jelentős területeket, és hát nemzetközileg elismert területi integritás nélkül az EU-csatlakozás megkezdése sem lehetséges. Az európai integráció kilátástalansága miatt a lakosság valamelyest hitét is vesztette a nyugati orientációban. Ráadásul sok esetben az intézményi rendszer is hiányzik még ahhoz, hogy a partnerség államai hatékonyan tudják a reformfolyamatot levezényelni, és a politikai elitek is rendszerint ellenállnak annak, hogy életbe lépjenek a reformok, hiszen azok révén sérülhetnek az érdekeik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG