<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Súlyos szakmai melléfogások sora után a visszafogott életmódot folytató elnök pártja ma várhatóan simán nyeri Mexikó történetének legszélesebb körű választását. Az évente elkövetett emberölések száma már közel 40 ezer, holott ez a szám 10 évvel ezelőtt még tízezer alatt volt. Káncz Csaba jegyzete.

Mexikóban 2018. december 1-én rakta le az elnöki esküt a baloldali populistának és nagytőke-ellenesnek tekintett, a korábbi politikai struktúrát radikálisan átalakítani akaró Andrés Manuel Lopez Obrador (AMLO). 

Az új elnök földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott azon ígéreteivel, hogy kirántja országát a bűnözés, a korrupció és az egyenlőtlenségek egyre fojtogatóbb örvényéből.

Óriási választás

Ma – 6 éves elnöki terminusának közel félidejéhez érve – Mexikó történetének legszélesebb körű választásán fog kiderülni, hogy a nép hogyan értékeli AMLO elmúlt időszakát

Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke egy sajtótájékoztatón a Nemzeti Palotában Mexikóvárosban 2021. június 3-án.  EPA/Sashenka GutierrezAndres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke egy sajtótájékoztatón a Nemzeti Palotában Mexikóvárosban 2021. június 3-án. EPA/Sashenka Gutierrez

A választásra jogosult 94 millió mexikói21 ezer pozícióra választ ma képviselőt – beleértve 15 szövetségi állam kormányzói pozíciója, a szövetségi parlament teljes alsóháza (500 fő), és 1923 polgármesteri pozíció.

AMLO népszerűsége beiktatása óta mindvégig 55 százalék fölött maradt. Sikerét részben magyarázza, hogy az ellenzék pártjai gyengék, hiteltelenek és töredezettek, miután AMLO hatalomra lépése előtt évekig képtelenek voltak megfékezni a bizonytalanság fokozódását és a korrupció szárnyalását. Nem véletlen, hogy a mexikóiak kétharmada már egyetlen pártban sem bízik.

Nem ezt vártuk

De AMLO eddigi összteljesítménye is meglehetősen gyenge.  Javára írható, hogy kiegyensúlyozottan tartotta az ország pénzügyeit és széleskörű tréning programot vezetett be a fiataloknak. A teljesen kiszámíthatatlan és rapszodikus Trump volt elnökkel is meglepően stabil kapcsolatot sikerült fenntartania.

De az erőszakhullámot nem sikerült megfékeznie, sőt! A zabolátlan erőszak már jó ideje az ország negatív jellegzetessége, és az AMLO-kormány alatt sem állt be javulás. Az évente elkövetett emberölések száma közelít a 40 ezerhez. Ez az adat 10 évvel ezelőtt még tízezer alatt volt.

Mindez nem azt jelenti, hogy az elnök volna a felelős az ijesztő jelenségekért, hiszen ezek javát (például a drogháborút, ami számolatlanul szedi áldozatait) az előző évtizedből örökölte.

Latin-Amerikát ezzel a kiemelkedő dinamikával még nem hozza szégyenbe, hiszen míg a térségben a Föld lakosságának csupán nyolc százaléka él, addig a világ összes gyilkosságának egyharmadát követik el itt. 

Brutális statisztikai adat, hogy Brazília, Mexikó, Venezuela és Kolumbia négyese önmagában felelős a világ összes elkövetett gyilkosságainak egynegyedéért.

Aggódnak a sajtóban dolgozók is az újságírókat fenyegető halálos veszélyek miatt. AMLO elnöksége alatt tíz újságírót öltek meg, és ezzel Mexikó lett a nyugati félteke legveszélyesebb helye a médiamunkások számára.

Hasonló veszélyek leselkednek a környezetvédelmi aktivistákra is. Közülük évente tízet ölnek meg.  2019-ben 446 rendőrt öltek meg, tavaly már 524-et. 

A járványt is félrekezelte

AMLO-t további súlyos kihívások is érték. Az ország GDP-je 8,2 százalékkal zsugorodott tavaly (összehasonlításképpen Latin-Amerika teljes GDP-je tavaly 7,4 százalékkal esett), és a szegénységi szint alatt élők száma a COVID járvány kitörése óta 61 millióról 69,9 millióra ugrott - a népesség 55 százalékára! 

Valóban AMLO-nak eddig a Covid-válság jelentette a legsúlyosabb megpróbáltatást és azt alaposan félrekezelte. A járvány kezdeti szakaszában nem szerződött le megfelelő mennyiségű vakcinára. Nem tekinthető véletlennek, hogy a halottak számát tekintve Mexikó a 4. helyen áll a világon.

A 127 milliós ország a világpiacon létező összes vakcinából vásárolt, és eddig 21 millió oltást adott be. A válsággal együtt járó csapások itt is leginkább a háztartásokat, az oktatást, a turizmust, a vendéglátást és a szociális ellátórendszert érintették.

Szégyenteljes igazságszolgáltatás

A korrupció elleni harc is csalódást keltett.  AMLO lecsökkentette az igazságszolgáltatás költségvetését, miközben az állami szerződések többségére nem írnak ki közbeszerzési eljárást. 

Az igazságszolgáltatás csődjét jól mutatja például Veracruz szövetségi állam egykori kormányzójának esete. Javier Duarte 2010-2016 között 3 milliárd dollárt emelt el a tartomány kasszájából, aminek következtében a szegénység ugrásszerűen nőtt a tartományban és 18 újságíró fizetett életével a leleplező cikkek miatt.

Duarte Guatemalába szökött a felelősségre vonás elől, és a nyomozás során tömegsírokat találtak szerte a vidéken. Végül kiadták Mexikónak, de csak 9 évet kapott, arra hivatkozva, hogy beismerte a bűneit. Villáit és farmjait szerte az országban és a fővárosban megtarthatta.

A mai nap valódi kérdése

De ennyi mellényúlás után mégis minek köszönhető AMLO magas szintű népszerűsége?  A legtöbb mexikói – beleértve a vidéki, idősebb, munkásosztálybeli törzs szavazói – számára sokkal inkább AMLO személyisége a döntő és nem a szakpolitikái. 

AMLO aszketikus életmódot folytat, egyszerű nyelvezetet használ. Márpedig ez egy olyan országban, ahol a hedonista és gátlástalan politikusok évtizedeken keresztül uralkodtak, óriási vonzóerővel bír.

A mai nap nagy kérdése nem az, hogy AMLO pártja, a Morena nyerni fog-e? Simán nyerni fog, hiszen 40 százalékon áll, miközben a második legerősebb párt ennek csupán a felét tudja felmutatni. 

Az igazi kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados többség? Ha meglesz, akkor AMLO előtt megnyílik az út akár az alkotmány módosításai előtt is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos