<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon - közölte az NGM, az elemzők még tartanak az idei visszaeséstől.

A KSH tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Az elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

Finomították a tavalyi adatot is

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője meglepőnek nevezte a szerdán ismertetett adatokat. Úgy fogalmazott: nagyságrendekkel jobb a kép, mint amit egyéb, első negyedévi adatok sugalltak volna. Az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt.

Keszeg Ádám szerint érdekes az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH. Nagy visszaesést láttunk eddig, és ezt jócskán finomították - mondta. Az elemző szerint az első negyedévi GDP-adat hatására módosulhatnak az idei évre vonatkozó előrejelzések, bár a változtatásokkal meg kell várni a részletes, szektorális adatokat.

A Raiffeisen Bank szakértője szerint a mezőgazdaság és az építőipar kedvező teljesítménye elsősorban azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban ezek az ágazatok jelentős mértékben visszaestek. "Várható volt, hogy megáll a csökkenés és ezek az ágazatok hozzáadnak a növekedéshez" - tette hozzá.

Lehetett számítani a jó eredményre

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint saját várakozásainak nagyjából megfeleltek a KSH által közölt adatok. Elmondta, várható volt, hogy jobbak lesznek az első negyedévi adatok, hiszen világszerte nagyon rossz volt a negyedik negyedév. Lehetett várni a visszacsapást az első negyedévben - mondta. Az elemző szerint a nagyon gyors korrekció után nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás.

Kondrát Zsolt, aki az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést vár, elmondta: az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható. Az európai adatok sem adnak túl sok okot arra, hogy felfelé módosítsa prognózisát.

Az elemző kiemelte azt is, hogy a KSH korrigálta az előző negyedévek negyedéves adatait. A negyedik negyedévi "nagy beesés már nem is olyan nagy beesés" - fogalmazott.

Nem meglepetés a jó adat, de mértéke pozitív

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám - mondta- , hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani.

Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához. Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek.

Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Az idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket - tette hozzá.

Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható - mondta Németh Dávid -, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre - tette hozzá.

Vége a válságnak?

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: A számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény.

A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.

A londoni elemzők szerint még recesszióban maradhatunk idén

Az adatok jobbak a vártnál, a JP Morgan negyedéves összevetésben mindössze 0,4 százalékos növekedést várt, éves összevetésben pedig 1,3 százalékos visszaesést. A most közölt adatok ennél jóval kedvezőbb képet festenek a magyar gazdaságról. Bár a konvergenciaprogramban a kormány maga is lefele korrigálta a növekedési prognózisát, továbbra is bővülést vár 2013 egészére - a londoni elemzői közösség szerint azonban a gazdaság növekedése az év második felére kifulladhat, így Magyarország ezt az évet recesszióban töltheti. A londoni bankházak közül egyelőre csak a Bank of America-Merrill Lynch javította jelentősen a magyar gazdaságra adott előrejelzését, szerintük 0,3 százalékos lehet időn a növekedés, míg korábban 0,4%-os recesszióval számoltak. A magyar gazdaságra adott prognózisát nemrég az Európai Bizottság is felfele javította, Brüsszelben 0,2 százalékos növekedést várnak tőlünk idén.

Kezdődik a tündérmese?

Az adatok jobbak a vártnál, a JP Morgan negyedéves összevetésben mindössze 0,4 százalékos növekedést várt, éves összevetésben pedig 1,3 százalékos visszaesést. A most közölt adatok ennél jóval kedvezőbb képet festenek a magyar gazdaságról. Bár a konvergenciaprogramban a kormány maga is lefele korrigálta a növekedési prognózisát, továbbra is bővülést vár 2013 egészére - a londoni elemzői közösség szerint azonban a gazdaság növekedése az év második felére kifulladhat, így Magyarország ezt az évet recesszióban töltheti. A londoni bankházak közül egyelőre csak a Bank of America-Merrill Lynch javította jelentősen a magyar gazdaságra adott előrejelzését, szerintük 0,3 százalékos lehet időn a növekedés, míg korábban 0,4%-os recesszióval számoltak. A magyar gazdaságra adott prognózisát nemrég az Európai Bizottság is felfele javította, Brüsszelben 0,2 százalékos növekedést várnak tőlünk idén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló