<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egymást követő két hónapban csökkent a fizetésük az egy évvel korábbihoz képest.

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint idén januárban átlagosan 9,5 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó bérek tavaly januárhoz képest, ami – tekintettel a járványhelyzetre – megbecsülendő, még akkor is, ha tudjuk, hogy a módszertan nem tükrözi a teljes vállalkozói kört (az 5 főnél kevesebbet foglalkoztatók nincsenek benne a KSH felmérésében).

Demonstráció a vendéglátóhelyek, szálláshelyek nyitvatartásáért a Hősök terén Budapesten 2021. február 1-jén. MTI/Balogh ZoltánDemonstráció a vendéglátóhelyek, szálláshelyek nyitvatartásáért a Hősök terén Budapesten 2021. február 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Nem minden ágazatban lehetnek azonban boldogok a hír hallatán. A statisztikai hivatal részletes elemzése szerint a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban működő cégeknél kevesebb volt a nettó fizetések átlagos összege, mint tavaly ilyenkor. Rajtuk kívül még az „egyéb szolgáltatásba” tartozóknál mértek csökkenést egy évre visszatekintve (illetve nem alakul biztatóan a bányaipar bérezése sem, erről még később szót ejtünk).

Konkrétan idén januárban a nettó kereset átlagosan 164 555 forint volt a szállásadóknál, vendéglátóknál, míg egy éve ilyenkor még 167 676 forintot tudtak fizetni az alkalmazottaknak. A gyűjtésből kiderül, hogy nem ez volt az első ilyen hónap, már tavaly decemberben is hasonló játszódott le ebben a körben. 2020 utolsó hónapjában 167 998 forintot regisztrált a KSH, míg 2019 decemberében 169 969 forintot.

Amióta a lendületes minimálbér-emelésekkel megtámogatott bérfejlesztések kerültek a kormányzati gazdaságpolitika fókuszába, ilyenre nem volt példa, hogy egymás követő két hónapban maradjon alatta a dolgozók pénze a bázishoz képest; a fizetések folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. Amint az történt a 2020-as év első tíz hónapjában is: akkor felette voltak a keresetek az egy évvel korábbinak. A kivételt április jelentette, akkor a keresetek az egy évvel azelőtti 97,8 százalékát tették ki.

Egyértelműnek látszik az összefüggés a bérek megtorpanása, valamint a tavaly bevezetett központi korlátozó intézkedések között. Előbb márciusban kellett intézkednie a kormánynak a közösségi terek látogatásának korlátozásáról (ez köszönhetett vissza az áprilisi kereseti adatok alakulásában), majd november 11-től megint lakat került az éttermekre, vendéglátóhelyekre. Elvitelre ugyan még kiadhatnak ételt-italt, de a vendéglátás érdemi részét, a fogyasztást az üzlethelyiségen belül, illetve a teraszon tiltották a jogszabályok. És tiltják a mai napig.

Ilyen keretek között pedig nem meglepő, hogy a cégvezetők, tulajdonosok ott kezdtek spórolni, ahol tudtak. Már amelyik nem döntött egyből a bezárás mellett. Iparági becslések szerint az éttermek, sörözők 30-40 százaléka mehet tönkre a koronavírus-járvány végére, de már most sok bezárt egységet lehet látni a városokban.

Szabadulnak a dolgozóktól

Aki nyitva maradt, annak ugyan különböző állami támogatások álltak rendelkezésükre a túlélésre – bértámogatás, adókedvezmények – de ezek mellett sem lehetett érdemi bérfejlesztésben gondolkodni az elmúlt időszakban. Ez tükröződik vissza a bérstatisztikában: fogynak a tartalékok, ezért a béremeléseken is spórolni kénytelenek a visszaeső forgalom miatt a vendéglátósok. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha a februári, márciusi béradatok is csökkentést mutatnának éves összevetésben.

Az ágazat zsugorodásáról árulkodnak a szintén e héten megjelent létszámadatot: a KSH jelentéséből az is kiderül, hogy az év első hónapjában legutóbb 2017 januárjában dolgoztak olyan kevesen a vendéglátásban, szállásiparban, mint most: 95 ezren. Két éve, 2019-ben nem volt olyan hónap, hogy az alkalmazottak száma 100 ezer alá csökkent volna, jellemzően 110-120 ezer között ingadozott a létszám. Tavaly, a válság sújtotta évben viszont előfordult, hogy 70 ezres létszámot jelentette le összesen a megkérdezett cégek.

Ugyanez a gazdasági szervezetek felől nézve - tehát, hogy mennyi cég van jelen a piacon - kevésbé tűnik siralmasnak. A regisztrált gazdasági szervezetek száma az egyéni vállalkozásoktól a társas vállalkozásokig bezárólag közel 73 ezer volt most januárban, s az elmúlt években ez nem is nagyon változott - ám ez nem jelenti egyben azt is, hogy ennyien működtetik is éttermüket, sörözőjüket. Sokan zárva tartanak, altatják a cégüket, vagy folyamatban van a végelszámolásuk. A ténylegesen működő vállalkozások száma ebből a statisztikából tehát nem derül ki.

A bányaiparban még nagyobb a baj

Ami fordulatot hozhat – a gazdasági nyitáson túl, természetesen – az a nemrég elérhetővé tett 10 milliós ingyenhitel, amit meghatározott célokra vehetnek igénybe a vállalkozások (már amelyik hozzáfér, azok például elesnek a lehetőségtől, amelyeket csak pár hónapja alapítottak). Tudomásunk szerint ez a lehetőség felkeltette a vendéglátók érdeklődését. A 0 százalékos hitelt bérekre is el lehet költeni, ez adhat némi lökést tehát a fizetéseknek ebben a körben. Amire különösen rá is vannak szorulva a dolgozók: a vendéglátásban ugyanis a borravaló egy fontos tétel, ezért a fizetéseket eleve úgy állítják be a munkaadók, hogy figyelembe veszik a jattot. Mint említettük a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban idén januárban 164 555 forint volt a nettó átlagkereset – ennél kevesebbet (131 968 forintot) csak a legendásan alulfizetett szociális ellátásban lehetett keresni abban a hónapban. A legnagyobb átlagos összeget (475 415 forintot) a pénzügyi szektorban vitték egyébként haza januárban.

Ahol még bajt jelez a statisztika, az a bányászat, kőfejtés ágazat. Itt ugyan a legutolsó mért hónapban, tehát idén januárban még pont sikerült meghaladni az egy évvel korábbi nettó átlagkeresetet 1,1 százalékkal, de tavaly év közben több hónapban (szám szerint hatban) is alatta maradtak a fizetések a korábbiaknak. Azon túl, hogy az ágazat komoly strukturális problémákkal néz szembe (a megújuló-energia előretörése csökkenti az igényt a hagyományos erőművek kínálata iránt, így az erőművi termelés alapanyagai, köztük a szén iránt is), a járvánnyal együtt járó gazdasági válság is hatott a bányászati cégek működésére: a visszaeső energiafogyasztáshoz igazodva csökkent a kereslet a bányaipari termékek iránt. Kérdés, hogy ebben az ágazatban mi akaszthatja meg a negatív folyamatot.

Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de a KSH közléséből az is kiderült, hogy nemzetgazdasági szinten 6,6 százalékkal emelkedtek januárban a reálkeresetek. Eközben a nyugdíjakat januártól 3 százalékkal emelték, vagyis folytatódik a bérek és az időskori ellátások közötti olló szétnyílása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Makro / Külgazdaság Nem érti a miniszter, miért félnek a dolgozók az oltástól
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 14:41
Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: "Miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne". 
Makro / Külgazdaság Étterem csak beoltottaknak: újabb ország szigoríthatja a szabályozást
Wéber Balázs | 2021. július 25. 12:21
A héten az izraeli kormány jelentette be, hogy új szankciót vezet be az oltatlanokkal szemben, most pedig a német kormány közölt hasonló lépést. Németországban az elmúlt hetekben háromszorosára emelkedett az új fertőzések száma, az új áldozatok száma azonban szerencsére nem növekszik.  Magyarországon a nem védettekre vonatkozó korlátozások egy része még érvényben van.
Makro / Külgazdaság Mi lesz az inflációval? Fontos ülés jön kedden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 10:14
A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban munkaerőpiaci és kereseti statisztika is szerepel, megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács júliusi kamatdöntő ülése tarthat számot.
Makro / Külgazdaság Covid: közelít a 200 millióhoz a fertőzöttek száma - itthon több mint 800 ezer esetet találtak
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 09:11
A világon 193 657 935 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést - legalábbis ennyit regisztráltak.
Makro / Külgazdaság Az üzlet beindul: Magyarország vakcinát ad el Portugáliának
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 14:24
A kormány nem várja meg, hogy ránk romoljon a Vaxzevria, inkább eladják a portugáloknak.
Makro / Külgazdaság Újabb Covid-fertőzötteket találtak az olimpián
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 12:46
 Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői.
Makro / Külgazdaság Új korszak kezdődik: az orvos nem csak bekopogtat, hanem akár azonnal be is adja az oltást
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 11:12
Hetente átadják a háziorvosoknak a listát a be nem oltott 60 év felettieknek; az orvosokkal együtt kirendelt rezidensek látogatják végig az érintetteket, és megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy oltassák be magukat. Az oltást írásban kell elutasítani, aki viszont elfogadja, azt akár azonnal, saját otthonában be is oltják.
Makro / Külgazdaság Eddig megúszták a Covidot, de most lezárják a fővárost: újabb országot intéz el a delta-variáns
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 08:46
Vietnam szombattól 15 napra lezárta fővárosát, hogy megakadályozza a koronavírus-járvány-terjedését, mert egyre több a fertőzés a Mekong deltájának vidékén.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter elintézte: újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 08:23
Tovább bővült azoknak az országoknak a listája, amelyek elfogadják a magyar védettségi igazolványt: mostantól semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy Üzbegisztánba utazzunk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos